• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις και ειδικά την «αθηναϊκή»: Τι λένε οι ειδικοί, πόσο προστατεύουν τα εμβόλια

lawandorder.gr 18-05-2021 08:04
Ανησυχία για τις μεταλλάξεις και ειδικά την «αθηναϊκή»: Τι λένε οι ειδικοί, πόσο προστατεύουν τα εμβόλια
Τι είναι η "αθηναϊκή" μετάλλαξη - Αντιμετωπίζεται με τα εμβόλια; - Πρόταση για στοχευμένους εμβολιασμούς - "ασπίδα"

Μπορεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων να μειώνεται σταθερά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και οι κρίσιμοι επιδημιολογικοί δείκτες να υποχωρούν, τα μεταλλαγμένα όμως στελέχη του ιού προβληματίζουν έντονα και θέτουν τους λοιμωξιολόγους σε αυξημένη επιφυλακή, εν μέσω άρσης του lockdown.

Στο επίκεντρο της έντονης ανησυχίας πλέον και η εξάπλωση της λεγόμενης "αθηναϊκής" μετάλλαξης Β 1.1.318, της οποίας η παλιά απομόνωσή του βρίσκεται στη Νιγηρία, και που πλέον εντοπίζεται σε μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων με μετάλλαξη, ειδικά στο κέντρο της πρωτεύουσας.

"Δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ανησυχεί για ότι παραλλαγμένο παρουσιάζεται. Υπάρχουν, όμως, τα συστήματα αυστηρής επιτήρησης, καταγραφής και πιστεύω ότι οι ειδικοί γενετιστές, οι επιδημιολόγοι θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη, που ας ελπίσουμε ότι είναι πολύ περιορισμένη" ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωση πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, χωρίς να κρύβει τον προβληματισμό της.

Μήνυμα κατά του εφησυχασμού έστειλε εξάλλου χθες και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, στη διάρκεια της τακτικής σύσκεψης για την πορεία της πανδημίας, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις μεταλλάξεις που οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Για υπερμεταδοτικές μεταλλάξεις κορονοϊού που δημιουργούνται στο κέντρο της Αθήνας μίλησε και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος. "Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι όλων των μεταλλάξεων" είπε στο ΣΚΑΙ, αλλά επεσήμανε ότι θα πρέπει να προσέξουμε ώστε στο μέλλον να μη δούμε υπερμεταλλάξεις. Τον προβληματισμό του για τη "αθηναϊκή" μετάλλαξη, διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Καλύπτουν τα εμβόλια

"Το θέμα των μεταλλάξεων είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των προβληματισμών. Αλλά πολύ πριν απασχολήσουν οι μεταλλάξεις στο βαθμό που απασχολούν σήμερα, οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια είχαν την πρόνοια να ετοιμάσουν την εναλλακτική λύση. Και ξέρουμε ότι όλες οι εταιρείες των εμβολίων που χρησιμοποιούμε, όπως και άλλες που δεν έχουν φτάσει ακόμα όπως η CureVac, μια εταιρεία που συνεργάζεται με την JSK, έχουν προχωρήσει στην παρασκευή των εμβολίων, όπως λέμε, δεύτερης γενιάς. Δηλαδή αυτά τα οποία είναι παρασκευασμένα έτσι, που να αντιμετωπίσουν και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού" τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Υπογράμμισε ακόμη πως επιχειρήματα του τύπου "οι μεταλλάξεις περίπου κάνουν ανενεργό το εμβόλιο" δεν ισχύουν. Ο κύριος τρόπος αναχαίτισης των μεταλλάξεων είναι ο άμεσος εμβολιασμός όλων.

Πηγή: thetoc

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo