• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Βραζιλία: Πλημμύρες στο εξαντλημένο από την πανδημία Μανάους

lawandorder.gr 18-05-2021 03:26 Τελευταία ενημέρωση: 18-05-2021 03:27
Φωτό αρχείου
Βραζιλία: Πλημμύρες στο εξαντλημένο από την πανδημία Μανάους
Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι επλήγησαν

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου προκάλεσαν την υπερχείλιση ποταμών, με τη στάθμη να φθάνει σε επίπεδα ρεκόρ, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν μικρές πόλεις στη Βραζιλία και να απειλείται η πρωτεύουσα της πολιτείας της Αμαζόνας, το Μανάους, με μία ακόμη καταστροφή, αφότου επλήγη σφοδρά από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Κατά μήκος της πολιτείας της Αμαζόνας, περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι επλήγησαν από τις πλημμύρες, έγινε γνωστό από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Πολλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της ανόδου της στάθμης των ποταμών.

Η στάθμη του ποταμού Ρίο Νέγκρο ανέβηκε κατά περίπου 3 εκατοστά σε μια ημέρα και σήμερα οι δρόμοι στο κέντρο του Μανάους είχαν ήδη πλημμυρίσει, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή.

«Το επίπεδο του νερού… είναι το τρίτο υψηλότερο στην ιστορία της πόλης. Εάν συνεχιστεί αυτό, θα ξεπεράσει το επίπεδο ρεκόρ των πλημμυρών του 2012», είπε ο εκπρόσωπος τύπου της δημοτικής αρχής Έμερσον Κουαρέσμα.

Την ώρα που οι βροχοπτώσεις μεταβάλλονται από χρονιά σε χρονιά, η κλιματική αλλαγή έχει φέρει χρονιές με ιδιαίτερα ισχυρές βροχές αλλά και επίσης και χρονιές με μεγάλη ξηρασία, που πλήττουν τη γεωργία, περιγράφει ο Φίλιπ Φιρνσάιντ, ένας περιβαλλοντολόγος στο National Institute of Amazonian Research στο Μανάους. Η αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου ενδέχεται επίσης να έχει συμβάλει σε μακροπρόθεσμες αλλαγές, όμως δεν επηρεάζει τις βροχοπτώσεις ανά χρονιά, είπε.

Ψηλά στον ποταμό Αμαζόνιο, μικρές πόλεις όπως η Ανάμα, με πληθυσμό 12.700 κατοίκων, έχουν καλυφθεί πλήρως από το νερό, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Στο Μανάους, οι κατοικίες 4.700 οικογενειών βρίσκονται σε κίνδυνο.

Πέρυσι, το Μανάους αποτέλεσε επίκεντρο της πανδημίας, πρωταγωνιστώντας στα πρωτοσέλιδα, καθώς το νοσοκομειακό σύστημα ξέμεινε από οξυγόνο για τους ασθενείς.

Η πόλη και τα περίχωρά της κατέγραψαν τα πρώτα κρούσματα της άκρως μεταδοτικής παραλλαγής του νέου κορονοϊού, που ονομάζεται P.1, η οποία εξαπλώθηκε ταχέως σε ολόκληρη τη Βραζιλία και σε τουλάχιστον άλλες 10 χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo