«Η επιβίωση ενός κράτους είναι ένα πράγμα το οποίο πρέπει να μπορεί να το εξασφαλίσει μόνο του»

Πέτρος Τρουπιώτης 18-05-2021 06:59 Τελευταία ενημέρωση: 18-05-2021 06:59
«Η επιβίωση ενός κράτους είναι ένα πράγμα το οποίο πρέπει να μπορεί να το εξασφαλίσει μόνο του»
Απόσπασμα από την, άξια ιδιαίτερης προσοχής, ομιλία του Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Φλώρου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Ξαναδιαβάζοντας την ομιλία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κ. Φλώρου, την περασμένη εβδομάδα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, θέλω να μείνω σε ορισμένες φράσεις που πρέπει να προσέξουμε ιδιαιτέρα.

Και πρέπει να τις προσέξουμε γιατί τις αναφέρει ένας άνθρωπος που και «έχει φάει τον στρατό με το κουτάλι», θα μπορούσε να πει κανείς και έχει τις θεωρητικές ικανότητες, αλλά και είναι στην θέση από την οποία ξέρει για τα ζητήματα της Άμυνας και τις συμμαχίες που δημιουργούνται, πολύ περισσότερα από όλους εμάς. Και τα ξέρει «από μέσα».

Η πρώτη λοιπόν φράση που θέλω να επισημάνω από την ομιλία του στρατηγού είναι η απάντηση σε ερώτηση για το αν περιμένουμε βοήθεια από αλλά κράτη, σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης.

«…ένα κράτος, κάθε σοβαρό κράτος, οφείλει να είναι τελείως αυτοδύναμο και αυτάρκες σε ότι αφορά την υπεράσπιση της βασικής δυνατότητας που πρέπει να έχει,, δηλαδή της επιβίωσης. Η επιβίωση είναι ένα πράγμα για το οποίο πρέπει να μπορείς να το εξασφαλίσεις μόνος σου».

Η αναφορά αυτή του κ Φλώρου, νομίζω πως κάνει σαφές και το όλο κλίμα που έχει ο ίδιος δει, μια και πρόσφατα, τον τελευταίο χρόνο, η χώρα (και βέβαια πρωτίστως οι ένοπλες δυνάμεις) αντιμετώπισαν δυο μείζονες προκλήσεις. Η μια στον Έβρο με την «εργαλειοποίηση» των μεταναστών από την Τουρκία και η άλλη, με την προκλήσεις στο Αιγαίο. Και οι δυο αντιμετωπίσθηκαν με επιτυχία.

Από την απάντηση, συνάγεται, πως η επιτυχία οφείλετε αν όχι αποκλειστικά, κυρίως, στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Είναι αυτό που ο λαός λέει «αν δεν έχεις νύχια να ξυστείς…».

Από εδώ οδηγούμαστε σε μια άλλη επισήμανση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Ο κ Φλώρος αφού τονίζει την αναγκαιότητα των εξοπλισμών, ως αποτρεπτικού μηχανισμού, αναφέρεται και σε έναν άλλο πολύ σημαντικό τομέα. Λέει χαρακτηριστικά:

«Για να χτίσεις την αποτροπή, ναι μεν είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις αυτές καθ' αυτές να μπορούν να αποτρέψουν τον αντίπαλο, όμως ποτέ δεν βλάπτουν και συνεργασίες, συνέργειες ακόμα και συμμαχίες με άλλα κράτη. Σε αυτόν τον τομέα, λοιπόν, η Ελλάδα … έχει αναπτύξει ένα πλέγμα σχέσεων με πολλά κράτη της περιοχής… αναφέρομαι σε άλλα κράτη που είναι το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία προσφάτως…».

Κάνει σαφές λοιπόν πόσο θετικά βλέπουν οι ένοπλες δυνάμεις, όλο αυτό το πλέγμα των συνεργασιών της χώρας μας με μια σειρά από χώρες της περιοχής, που πάρα τις μεγάλες πολιτιστικές, θρησκευτικές οι άλλες διαφορές μπορούν να συμφωνήσουν στην βάση της εφαρμογής διεθνών κανόνων στην περιοχή. Και πόσο σημαντικό (αποτρεπτικό) ρόλο μπορεί να παίξει όλο αυτό το πλέγμα στον περιορισμό της έντασης από πλευράς της Άγκυρας.

Και κάτι τελευταίο από την ομιλία του στρατηγού που έχει ενδιαφέρον. Η αναφορά του στην κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή :

«…Όντας λοιπόν ένα κράτος που βιώνει από πολύ κοντά τον αναθεωρητισμό μιας δύναμης όπως η Τουρκία και ζώντας σε μια περιοχή, όπου έχουμε πηγές αστάθειας και αναφέρομαι σε, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στην πολιτική και οικονομική κρίση, η οποία σπαράσσει το Λίβανο. Είμαστε, λοιπόν, σε μια περιοχή που ο καθένας καταλαβαίνει ότι πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και το νου μας πάντα εν εγρηγόρσει, προκειμένου, αφενός να αντιμετωπίζουμε αναδυόμενες προκλήσεις που μας επηρεάζουν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, να αντιμετωπίζουμε τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας».

Και αυτή η αναφορά του στρατηγού Κ Φλώρου στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, που μέρα με την μέρα μεγαλώνει (ίσως όσο μεγαλώνουν και τα εσωτερικά της προβλήματα), ίσως αποτελεί και μια απάντηση σε όσους (και δεν είναι λίγοι στην χώρα) που θεωρούν πως κάνοντας πως δεν βλέπουμε τις κινήσεις της Άγκυρας και προσπαθώντας να αποφύγουμε το πρόβλημα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επιθετική τακτική της.

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo