14.6 C
Athens
13.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Έρχεται αλλαγή της νομοθεσίας που θα κρατά τους δράστες των ειδεχθών εγκλημάτων πιο πολύ στη φυλακή


    Προ των πυλών βρίσκονται οι αλλαγές στη ποινική νομοθεσία ώστε οι δράστες ειδεχθών εγκλημάτων να παραμένουν πιο πολύ στις φυλακές, ήτοι να εκτίουν μεγαλύτερο μέρος της ποινής που τους έχουν επιβάλλει τα ποινικά δικαστήρια. Το έναυσμα για την επίσπευσή των αλλαγών έδωσε το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, το οποίο έχει συγκλονίσει τη κοινή γνώμη, λόγω της πρωτοφανούς αγριότητάς του. Ήδη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας σε δημόσιες τοποθετήσεις του έχει αναφέρει πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο ελάχιστος χρόνος πραγματικής έκτισης ποινής να αυξηθεί από τα 2/5 στα 4/5 στα ειδεχθή εγκλήματα, όπως ανθρωποκτονίες, ληστείες, βιασμούς και εγκλήματα προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας, κ.ά.
    Τις αλλαγές αυτές στον Ποινικό Κώδικα επεξεργάζεται η Διαρκής Επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, υπό τον καθηγητή Λ. Μαργαρίτη. Όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης με τη νέα νομοθεσία όποιος καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη θα παραμένει περισσότερα χρόνια από σήμερα στη φυλακή, θα υπάρξει δηλαδή μεγαλύτερος χρόνος πραγματικού εγκλεισμού. Για παράδειγμα το πιθανότερο είναι για τους δράστες των ειδεχθών εγκλημάτων θα προβλεφθεί στο εξής 20 χρόνια ως κατώτατο όριο έκτισης της ποινής των ισοβίων, αντί των 16 χρόνων που ισχύουν σήμερα.
    Εισαγγελείς: Να γίνει πιο αυστηρή η νομοθεσία
    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε με πρόσφατη ανακοίνωσή της και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, υπενθυμίζοντας ότι είχε ζητήσει την αυστηροποίηση των σχετικών ποινών. Αναλυτικά, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση ανέφερε τα εξής: «Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εξ αφορμής του δημοσίου διαλόγου που αφορά την ποινική μεταχείριση δραστών ειδεχθών και κοινωνικά αποτρόπαιων εγκληματικών πράξεων, ειδικά εκείνων που στρέφονται κατά των εννόμων αγαθών της ζωής, της γενετήσιας ελευθερίας και της ανηλικότητας, υπενθυμίζει ότι, από ετών, τα μέλη της μέσα από την υπηρεσιακή τους ενασχόληση, είχαν εντοπίσει τους κινδύνους από τη μείωση των ποινών για τα συγκεκριμένα εγκλήματα. Με στόχο την διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος είχε προτείνει προς τους αρμόδιους φορείς αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης των δραστών αποτρόπαιων εγκλημάτων, τόσο στο στάδιο επιβολής ποινής, όσο και σε εκείνο της έκτισής της, όμως οι προτάσεις δεν εισακούστηκαν. Ενόψει της έξαρσης φαινομένων σκληρής εγκληματικότητας κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι Έλληνες Εισαγγελείς ως θεματοφύλακες της κοινωνικής ειρήνης και των συνταγματικών ελευθεριών των πολιτών, υπενθυμίζοντας τα κατατεθειμένα αρμοδίως κείμενα των προτάσεών μας, καλούμε την πολιτεία να λάβει την απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία προς την ανωτέρω κατεύθυνση».


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ