Το ψέμα συντρίβεται όταν έλθει σε επαφή με την πραγματικότητα

Πέτρος Τρουπιώτης 15-05-2021 06:36
Το ψέμα συντρίβεται όταν έλθει σε επαφή με την πραγματικότητα
Και, πιστέψτε με, αργά η γρήγορα, το ψέμα έρχεται πάντα σε επαφή με τον τοίχο της πραγματικότητας, ο οποίος είναι ανίκητος σε μια τέτοια σύγκρουση….

Παρακολουθούσα πριν από μερικές μέρες, συζήτηση σε βραδινή εκπομπή τηλεοπτικού καναλιού, όπου στελέχη κομμάτων, διασταύρωναν τα ξίφη τους, με θέμα βέβαια την επιτυχημένη η μη αντιμετώπιση από την κυβέρνηση της πανδημίας αλλά και γενικότερα θέματα, όπως τα ζητήματα της οικονομίας.

Εξεπλάγην, μια και το στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μετείχε στην συζήτηση, μέλος μάλιστα υπουργικού συμβουλίου την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επέμενε πως «η κυβέρνηση έχει χάσει την επαφή της με τους πολίτες», πως «αποτελεί πια μειοψηφία» και εδήλωνε σίγουρος, πως αν γινόταν εκλογές τώρα θα ήταν πολύ πίσω από το κόμμα του.

Όλα αυτά μάλιστα, εκτός από το επιθετικό στυλ, τα έλεγε με μια σιγουριά που σε έκανε να προβληματισθείς για το αν εσύ ο ίδιος «έχεις χάσει τεύχη», που λένε, από το τι γίνεται στην κοινωνία.

Από την άλλη, αναρωτήθηκα μήπως ο συγκεκριμένος πολιτικός, απλώς βρίσκεται μακριά από πολιτικά κέντρα εξουσίας και δεν έχει την πραγματική εικόνα των πραγμάτων.

Το θέμα θα το είχα σχεδόν ξεχάσει, αν τις επόμενες δυο μέρες, τόσο σε ραδιοφωνική εκπομπή, όσο και σε δυο αντίστοιχες εμφανίσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές, δεν άκουγα σχεδόν τα ίδια επιχειρήματα και μάλιστα με την ίδια σιγουριά.

Προφανώς λοιπόν, πρόκειται πια για «κεντρική γραμμή», του κόμματος, σύμφωνα με την οποία πρέπει να πειστούν οι πολίτες (ή εν πάσει περιπτώσει όσο περισσότεροι είναι δυνατόν) ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει και πως λίγο- πολύ, όπου να είναι «θα πέσει»…

Βέβαια, επειδή τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι, αλλά μάλλον το αντίθετο θα έλεγα.

Επειδή, οποίος έχει μια, μικρή έστω, επαφή με την κοινωνία αντιλαμβάνεται πως τα όσα λένε τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπορεί να ισχύουν μόνον στο εσωτερικό του κόμματος στην Κουμουνδούρου.

Επειδή όλες οι δημοσκοπήσεις, μετρά τις εκλογές, όχι μόνον δεν δείχνουν την ΝΔ να χάνει σε ποσοστά, αλλά αντίθετα μερικές φορές να ανεβαίνει ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ να χάνει από 5 μονάδες και πάνω, είναι σαφές ότι οπτό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει φτιάξει ένα δικό του σενάριο, το οποίο και προωθεί για επικοινωνιακούς λόγους αλλά και για λόγους τόνωσης του ηθικού της κομματικής του βάσης.

Το σχέδιο, όπως φαίνεται, είναι απλό στην σύλληψη του. Θα επιμένουμε πάνω στο ίδιο μοτίβο, ότι δηλαδή η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλα και παράλληλα ότι σχεδιάζει σκληρά μέτρα για τους πολίτες, έτσι ώστε και να καλλιεργηθεί στον μέσο πολίτη κάποια αμφισβήτηση, ακόμα και για τα όσα έχει προσωπική αντίληψη, ενώ παράλληλα θα ανεβάσουμε το ηθικό της κομματικής βάσης, που όχι μόνον ταλανίζεται από εσωτερικές προστριβές για το αν, για παράδειγμα, πρέπει να πάει πιο αριστερά ή να στρέψει στην σοσιαλδημοκρατία, αλλά αρχίζει και να φυλλοροεί.

Και βέβαια, η απλή αυτή τακτική θα μπορούσε να έχει κάποια επιτυχία, αν τουλάχιστον είχε και μια, μικρή έστω, δόση πραγματικότητας.

Όταν όμως η εικόνα, σε οποίον θέλει να δει την πραγματικότητα, είναι εντελώς, ενώ παράλληλα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άλλα πράγματα, η τακτική αυτή από απλή γίνεται απλοϊκή, κάτι που σημαίνει ότι βαίνει ολοταχώς προς αποτυχία.

Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, το ψέμα συντρίβεται όταν έλθει σε επαφή με την πραγματικότητα. Και, πιστέψτε με, έρχεται πάντα σε επαφή. Αργά ή γρήγορα.

Καλό Σαββατοκύριακο

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo