SOS Χαρδαλιά για 10 περιοχές - Πώς θα εισέρχονται ταξιδιώτες από χερσαία σύνορα (βίντεο)

lawandorder.gr 14-05-2021 18:03 Τελευταία ενημέρωση: 14-05-2021 19:19
SOS Χαρδαλιά για 10 περιοχές - Πώς θα εισέρχονται ταξιδιώτες από χερσαία σύνορα (βίντεο)
Έκκληση για τήρηση των μέτρων μετά την άρση του lockdown

Σταθερά πτωτική είναι η πορεία που εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων μειώνεται, όπως μειώνεται και ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και των εισαγωγών στις ΜΕΘ, ενώ ο δείκτης Rt είναι σήμερα στο 0,83, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την αποψινή ενημέρωση.

Ωστόσο, επισήμανε ότι παρατηρούνται τοπικές εξάρσεις με διασπορά στην κοινότητα και αυτό είναι το αποτύπωμα της μετακίνησης το Πάσχα. Επιβαρυμένο είναι το φορτίο σε Αιτωλοακαρνανία και σε κάποια νησιά, όπως η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Νάξος η Κέρκυρα και η Σκίαθος.

Τα νέα κρούσματα σε κάποιες από αυτές τις περιοχές, αφορούν κυρίως άτομα ηλικίας 20-36 ετών, που δεν χρειάσθηκε να νοσηλευτούν καθώς πέρασαν ήπια τη λοίμωξη.

«Είναι σαφές ότι το Πάσχα οι νεότεροι πήγαν να δουν τους δικούς τους και μετέφεραν τον ιό σε αρκετές Περιφέρειες της χώρας», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι η ενδοοικογενειακή μετάδοση και οι συναθροίσεις παραμένουν οι κύριες εστίες διασποράς του ιού.

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση των ατομικών συμπεριφορών και περιορισμών» τόνισε και πρόσθεσε ότι η επιτροπή του υπουργείου Υγείας παραμένει ανήσυχη, γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι ψηλός, παρότι αυτό σχετίζεται και σε μεγάλο βαθμό με τα αυξημένα τεστ. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δοθεί το μήνυμα για χαλάρωση των μέτρων, ακόμη και για όσους έχουν εμβολιαστεί, σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Όσο ανοίγουν οι δραστηριότητες αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων» είπε στη συνέχεια και αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στην αξία των ατομικών τεστ, τα οποία από την αρχή εφαρμογής τους, κατάφεραν να διαγνώσουν 14.000 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του ιού. Μάλιστα, μιλώντας γι' αυτό το νέο εργαλείο, όπως είπε, φάνηκε πως την περασμένη εβδομάδα το 26,6% των νέων διαγνώσεων (η μία 1 στις 4) στηρίχθηκε στα ατομικά τεστ.

«Στόχος μας είναι να βρίσκουμε όλο και περισσότερους ασυμπτωματικούς, να τους απομονώνουμε και να προστατεύουμε τον κοινωνικό τους περίγυρο» εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου, επισημαίνοντας πως τα τα ατομικά τεστ δε συστήνονται πουθενά στον κόσμο σε μικρά παιδιά και βρέφη, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι αν έχουν μολυνθεί, πιθανότατα θα έχουν μολυνθεί από τους γονείς τους οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να κάνουν το ατομικό τεστ.

Μαγιορκίνης: Σημεία αποσυμπίεσης δείχνει το σύστημα υγείας

Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνέχισε να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 8%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με την νόσο παρουσίασε μείωση.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του εμβολιασμού αλλά και στην τήρηση των μέτρων προστασίας, λέγοντας ότι δεν είναι ακόμα η στιγμή για χαλάρωση.

Όσον αφορά στα self-test, είπε ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 10 εκατ. ατομικές συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 3 εκατ. πολίτες και έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι σήμερα, 14.172 κρούσματα.

SOS Χαρδαλιά για 10 περιοχές

Προσοχή ζήτησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς αλλά και η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, για 10 τουλάχιστον περιοχές που δείχνουν σημαντική αύξηση της επιδημιολογικής τους εικόνας.
Κέρκυρα

  • Ορεστιάδα
  • Κάρπαθος
  • Σκιάθος
  • Πάτμος
  • Ικαρία
  • Αγρίνιο
  • Νάξος
  • Μηλοποτάμος Ρεθύμνου
  • Μεσολόγγι
  •  

Aργή αλλά σταθερή βελτίωση - Πως θα γίνονται τα ταξίδια

Όπως είπε «Έλληνες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων συζύγων και ανήλικων παιδιών, κάτοχοι άδειας παραμονής, κάτοχοι ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς ή πρόσωπα που έχουν μόνιμη κατοικία Ελλάδα, δύνανται να εισέρχονται στη χώρα μέσω των συνοριακών σημείων Κακαβιάς από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και Κήπων από τις 7το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ. Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εισόδου είναι 400 άτομα ημερησίως, εξαιρουμένων των οδηγών φορτηγών». 

Η διέλευση φορτηγών είναι δυνατή μέσω των συνοριακών σημείων Προμαχώνα, Ορμενίου, Ευζώνων, Κήπων, Εξοχής και Νυμφαίας από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ και Κακαβιάς από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. 

Για τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά, είτε αφορά Έλληνες είτε τουρίστες, είναι υποχρεωτική η προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού pcr 72 ωρών ή rapid test ή self test 24 ωρών. 

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς για είσοδο στη χώρα απαιτείται η συμπλήρωση φόρμας PLF 24 ώρες πριν το ταξίδι.

Σε ό,τι αφορά στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, υπάρχει ισχυρή σύσταση για διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test). 

«Είναι ξεκάθαρο ότι η αργή αλλά σταθερή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, η χρήση των self test, αλλά και το τείχος ανοσίας που χτίζεται με τον εμβολιασμό κάνουν δυνατή την σταδιακή άρση των μέτρων», σημείωσε ο υφυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση.

Χαλάρωση μέτρων 

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι σήμερα σταμάτησαν τα SMS προς το 13033 και το 13032, αφού καταργήθηκε το click away και το click in shop στο λιανεμπόριο, ενώ σημείωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 00.30 και διαρκεί μέχρι τις 05.00 το πρωί.

Όπως ανέφερε, το διάστημα μεταξύ 00.30-5.00 το πρωί επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας (με τη σχετική βεβαίωση), υγείας και για ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων με συμπληρωμένη την αντίστοιχη φόρμα Β που θα αναφέρει τα στοιχεία του μετακινηθέντος, καθώς και τον λόγο μετακίνησης. 

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι από σήμερα επαναλειτουργούν και τα μουσεία, ενώ από τις 17 Μαΐου ανοίγουν παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Επίσης από τη Δευτέρα, όπως είπε, απαιτείται ένα self test τη βδομάδα για τα σχολεία κι αυτό θα πρέπει να προσκομίζεται κάθε Δευτέρα.

Αντίστοιχα, στις 21.05.2021 ανοίγουν ξανά τα θερινά σινεμά και στις 28 Μαΐου αρχίζουν ξανά ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε εξωτερικούς χώρους.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo