• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Δικηγόροι: Δεν υπάρχει κανένας λόγος για συνέχιση αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων

Κατερίνα Μάνθου 14-05-2021 16:08 Τελευταία ενημέρωση: 14-05-2021 16:26
Δικηγόροι: Δεν υπάρχει κανένας λόγος για συνέχιση αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων
«Η μακρόχρονη αναστολή της λειτουργίας των Ποινικών Δικαστηρίων έχει οδηγήσει ήδη στην συσσώρευση  υπερβολικού αριθμού εκκρεμών υποθέσεων»

Δεν υφίσταται κανένας λόγος για την συνέχιση της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων από τη στιγμή που το σύνολο σχεδόν  των οικονομικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων της χώρας επαναλειτουργεί, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων  των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Μάλιστα, όπως τονίζει η Ολομέλεια «η μακρόχρονη αναστολή της λειτουργίας των Ποινικών Δικαστηρίων έχει οδηγήσει ήδη στην συσσώρευση  υπερβολικού αριθμού εκκρεμών υποθέσεων».

Μεταξύ άλλων στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η  Ολομέλεια αναφέρει τα εξής: «Όπως είναι γνωστό τα Ποινικά Δικαστήρια έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα (15 μήνες) με μια ενδιάμεση  περίπου τρίμηνη διακοπή και με μοναδική εξαίρεση τις υπό παραγραφή υποθέσεις.

Με δεδομένο ότι το σύνολο σχεδόν  των οικονομικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων της Χώρας επαναλειτουργεί, δεν υφίσταται πλέον κανένας δικαιολογητικός λόγος για την περαιτέρω συνέχιση της αναστολής της λειτουργίας τους.

 Όλες οι ποινικές υποθέσεις ιδίως στα Πλημμελήματα πρέπει να ξεκινήσουν να εκδικάζονται άμεσα, αδιακρίτως χρόνου παραγραφής των πράξεων με υποχρεωτικό χρονικό επιμερισμό των υποθέσεων από τον Εισαγγελέα της έδρας, ο δε Προεδρεύων του Δικαστηρίου θα δύναται  στις πολυπρόσωπες δίκες να εκδικάζει ή διακόπτει την υπόθεση συνεκτιμόμενων των κρατουσών υγειονομικών συνθηκών. Το έκθεμα θα πρέπει  να γνωστοποιείται  - αναρτάται τουλάχιστον μια (1) εβδομάδα πριν τη δικάσιμο, προκειμένου όλοι οι παράγοντες της δίκης να λάβουν έγκαιρα γνώση προς αποφυγή συγχρωτισμού.

Η μακρόχρονη αναστολή της λειτουργίας των Ποινικών Δικαστηρίων έχει οδηγήσει ήδη στην συσσώρευση  υπερβολικού αριθμού εκκρεμών υποθέσεων, παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της δικαστικής προστασίας του πολίτη και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για περαιτέρω εμβαλωματικές (αποσπασματικές) και μη ανεκτές από ένα Κράτος Δικαίου  νομοθετικές ρυθμίσεις  που γίνονται εκάστοτε υπό το πρόσχημα της εύρυθμης λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων  της χώρας να συνεδριάσουν εκτάκτως εντός της επόμενης εβδομάδας και να αποφασίσουν τρόπους αντίδρασης  σε περίπτωση μη ικανοποίησης του δίκαιου κατά τα ανωτέρω αιτήματός μας».

Να σημειωθεί ότι η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος εξέδωσε την παραπάνω ανακοίνωσή της μετά από έκτακτη τηλεδιάσκεψή της σήμερα με αφορμή την έκδοση και της σημερινής ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 1944/13.5.2021) για τη λειτουργία των δικαστηρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo