• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Άρση μέτρων: Πόσα άτομα επιτρέπονται στο αυτοκίνητο - Πότε παραμένουν τα πρόστιμα

lawandorder.gr 14-05-2021 15:23 Τελευταία ενημέρωση: 14-05-2021 15:36
Άρση μέτρων: Πόσα άτομα επιτρέπονται στο αυτοκίνητο - Πότε παραμένουν τα πρόστιμα
Όλες οι λεπτομέρειες για τις οδικές μετακινήσεις

Μπορεί να άνοιξαν σήμερα οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, όμως παραμένουν κάποιοι περιορισμοί για τα ΙΧ αυτοκίνητα και τα ταξί 

Έτσι όσον αφορά τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο -εντός και εκτός νομού- ο μέγιστος αριθμός επιβατών είναι 3 (μαζί με τον οδηγό). Τα άτομα μπορεί να είναι περισσότερα αν υπάρχει ανήλικο τέκνο, το οποίο είναι αδύνατο να μείνει στο σπίτι μόνο του και αν υπάρχει άτομο που χρήζει βοήθειας για τη μετακίνησή του.

Στα βαν ο μέγιστος αριθμός επιβατών είναι 4 (μαζί με τον οδηγό), εκτός αν υπάρχει και εδώ ανήλικο τέκνο.

Μέσα στο αυτοκίνητο είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Εξαιρούνται οι σύζυγοι και οι συγγενείς α’ και β’ βαθμού και φυσικά μάσκα μπορεί να μην φορά ο οδηγός όταν είναι μόνος του μέσα στο αυτοκίνητο.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

Πότε επιβάλλονται πρόστιμα

Μπορεί από σήμερα να μπορούμε να ταξιδεύουμε ελεύθερα, από νομό σε νομό, χωρίς άδειες και περιορισμούς, από τις 05.00 μέχρι και τις 00:30, όμως πρέπει να τηρούμαι τα μέτρα. Για την υπέρβαση του ορίου των επιβατών στο αυτοκίνητο και για τη μη χρήση μάσκας για όποιον δεν τη φορά μέσα στο όχημα, εφόσον οι επιβάτες δεν έχουν Α και Β βαθμού συγγένεια, προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ.

Σχετικά με τους βαθμούς συγγένειας ο νόμος ορίζει τα εξής:

Α’ βαθμού: γονείς, παιδιά, ο σύζυγος, η σύζυγος, πεθερός, πεθερά
Β’ βαθμού: παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια, γαμπρός, νύφη, κουνιάδος, κουνιάδα (γυναικάδελφοι), αδέρφια
Γ’ βαθμού: προ-παππούδες, προ-γιαγιάδες, δισέγγονα, ανίψια, θείοι, θείες.

Πώς ταξιδεύουμε από σήμερα στα νησιά

Οι ταξιδιώτες στα νησιά θα πρέπει να διαθέτουν ή πιστοποιητικό εμβολιασμού με πάροδο 14 ημερών από τη δεύτερη δόση ή αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών ή rapid test/self test 24 ωρών ή βεβαίωση νόσησης από δύο έως και εννέα μήνες μετά την ασθένεια.

Τους ελέγχους για τις βεβαιώσεις θα εκτελούν οι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ταξιδιώτες ηλικίας 5 ετών και άνω.

Επισημαίνεται ότι η φόρμα Passenger Locator Form (PLF) παραμένει σε ισχύ για εισερχόμενους τουρίστες και το αποτέλεσμα του self test θα δηλώνεται στη διαδικτυακή πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo