• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Πορτογαλία: Ετοιμάζει «απαγορευτικό» εισόδου στους Βρετανούς τουρίστες

lawandorder.gr 13-05-2021 21:45
Πορτογαλία: Ετοιμάζει «απαγορευτικό» εισόδου στους Βρετανούς τουρίστες
Μέχρι τις 30 Μαΐου

H Πορτογαλία δείχνει έτοιμη να επιβάλει απαγορευτικό στους ταξιδιώτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και των Βρετανών τουριστών, τουλάχιστον έως τις 30 Μαΐου, παρά το γεγονός ότι η ίδια βρίσκεται στη «πράσινη λίστα» ασφαλών προορισμών του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και μερικές ημέρες.

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Πορτογαλίας συνέρχεται για να συζητήσει τις επιλογές για την υποδοχή «μη απαραίτητων ταξιδιών» από πολίτες τρίτων χωρών.

Πηγές αναφέρουν πως η πορτογαλική κυβέρνηση δεν θα δέχεται Βρετανούς τουρίστες τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του μήνα, με τα «χέρια» της Λισαβόνας, η οποία ασκεί επί του παρόντος χρέη προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι «δεμένα», αφού χρειάζεται να «καθησυχάσει τα κράτη μέλη της ΕΕ, που θέλουν να περιορίσουν τα ταξίδια μέσα στο μπλοκ, για να μην σημειωθεί νέα έκρηξη της πανδημίας».

Ωστόσο, επειδή ο μηχανισμός που χρησιμοποιούν οι Βρυξέλλες για να περιορίσουν τα μη απαραίτητα ταξίδια είναι μια σύσταση, και ως εκ τούτου δεν είναι νομικά δεσμευτικός για τα κράτη μέλη της ΕΕ - αυτό σημαίνει ότι η Λισαβόνα θα μπορούσε να αλλάξει τη νομοθεσία για να επιτρέψει στους Βρετανούς να εισέλθουν σε αυτή.

Σε αυτή την περίπτωση, οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες θα μπορούσαν να αυξηθούν, ώστε να διατηρήσει την απαγόρευση εισόδου των Βρετανών τουριστών, καθώς οι εντάσεις μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας παραμένουν... στα κόκκινα, λόγω των εξελίξεων με το Brexit και των μπλεξιμάτων με τις διανομές εμβολίων.

Το «στοπ» της Λισαβόνας στους Βρετανούς, πάντως, είναι πιθανό να προκαλέσει σύγχυση εντός των συνόρων της, αφού οι αξιωματούχοι δήλωναν με ενθουσιασμό από τις αρχές της εβδομάδας, ότι ετοιμάζονται να υποδεχτούν Βρετανούς τουρίστες.

Την ίδια στιγμή, η Ιταλία έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να «ανοίξει» για να υποδεχτεί εμβολιασμένους τουρίστες εκτός ΕΕ ή αυτούς που διαθέτουν αρνητικό τεστ covid, από τα μέσα αυτού του μήνα. Παράλληλα, η Ελλάδα ακύρωσε ήδη την υποχρέωση καραντίνας (υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις) για ταξιδιώτες από κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Σερβία και τα Εμιράτα, ενώ θα επιτρέψει άμεσα σε εμβολιασμένους τουρίστες να ξεκινήσουν να την επισκέπτονται.

Πηγή: protothema

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo