Κορονοϊός: Πόσους μήνες διαρκούν τα «επίμονα» αντισώματα - Ποιοι νοσούν σοβαρότερα

lawandorder.gr 13-05-2021 08:13 Τελευταία ενημέρωση: 13-05-2021 08:13
Κορονοϊός: Πόσους μήνες διαρκούν τα «επίμονα» αντισώματα - Ποιοι νοσούν σοβαρότερα
Μια νέα επιστημονική μελέτη από την Ιταλία υποστηρίζει ότι τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός κατά της COVID-19 συνεχίζουν να υπάρχουν για τουλάχιστον οκτώ μήνες μετά τη μόλυνση από τον ιό – Τι σημαίνει αυτό για τον κίνδυνο σοβαρής νόσου

Τα αντισώματα έναντι του κορονοϊού παρέμειναν στο αίμα των ασθενών με COVID-19 για τουλάχιστον οκτώ μήνες μετά τη μόλυνσή τους, αναφέρουν Ιταλοί ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.

«Τα αντισώματα υπήρχαν ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της ασθένειας, την ηλικία των ασθενών ή την παρουσία άλλων παθολογιών», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές, συνεργαζόμενοι με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας (ISS), μελέτησαν 162 ασθενείς με συμπτώματα κορονοϊού που παρουσιάστηκαν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων της Ιταλίας κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας στη χώρα το περασμένο έτος.

Σημειώνεται ότι τα δύο τρίτα των ασθενών που ερευνήθηκαν ήταν άνδρες με μέση ηλικία τα 63 έτη. Περίπου το 57% αυτών είχαν κάποια προϋπάρχουσα παθολογία, ως επί το πλείστον υπέρταση και διαβήτη.

Από αυτούς που επιβίωσαν ελήφθησαν δείγματα αίματος τον Μάρτιο και τον Απρίλιο κι έπειτα ξανά στο τέλος Νοεμβρίου, ενώ 29 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

«Η παρουσία των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, ενώ μειωνόταν με την πάροδο του χρόνου, ήταν εξαιρετικά επίμονη –οκτώ μήνες μετά τη διάγνωση, υπήρχαν μόνο τρεις ασθενείς που δεν παρουσίαζαν πλέον θετικότητα στους ελέγχους», αναφέρουν οι ειδικοί.

Η μελέτη, επίσης, έδωσε έμφαση στη σημασία της ανάπτυξης αντισωμάτων για την ανάρρωση από τον κορονοϊό. «Όσοι δεν κατάφεραν να παράγουν αντισώματα εντός των πρώτων 15 ημερών από τη μόλυνση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρότερης μορφής COVID-19», τονίζεται στη σχετική δημοσίευση.

Πηγή: ygeiamou

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo