Περί «αισθήματος ασφάλειας» ο λόγος και πάλι

Πέτρος Τρουπιώτης 13-05-2021 06:30 Τελευταία ενημέρωση: 13-05-2021 06:30
Περί «αισθήματος ασφάλειας» ο λόγος και πάλι
Ας αφήσουμε την αστυνομία να κινηθεί λίγο πιο ελεύθερα. Ο ρόλος της είναι η προστασία των Ελλήνων πολίτων. Ας την αφήσουμε να τον επιτελέσει…

Όταν έγραφα στο χθεσινό σημείωμα για την ανάγκη να υπάρξει εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στον πολίτη, δεν περίμενα πραγματικά, ότι χτύπησα «ευαίσθητες χορδές», σε πάρα πολύ κόσμο.

Πήρα αρκετά μέιλ από αγνώστους ανθρώπους που ήθελαν να σχολιάσουν, θετικά οι περισσότεροι, τις απόψεις μου για το θέμα.

Θέλω να μείνω σε ένα από αυτά, μια και νομίζω ότι κάποια σημεία τους έχουν ιδιαίτερα σημεία που πρέπει να προσεχθούν.

Είναι από «πατέρα δυο κοριτσιών 19 και 14 ετών», όπως γράφει, που μένει «σε συνοικία του Δήμου Αθηναίων».

Αφού αναφέρει πως δεν είναι λίγες οι φορές που παλαιότερα όταν περίμενε την μεγάλη κόρη του να γυρίσει από φροντιστήριο «ένοιωθα μια ανησυχία, μέχρι να ακούσω την φωνή της μέσα στο σπίτι», μου γράφει:

«Πριν από μια εβδομάδα, στο κέντρο της Αθήνας, στους εμπορικούς δρόμους κάτω από τι Σύνταγμα, η μικρή κόρη μου έπεσε θύμα κλοπής του τηλεφώνου της, την ώρα μάλιστα που συνομιλούσε με ακουστικό με φίλη της. Είδε τον κλεφτή, έβαλε τις φωνές τον κυνήγησε και ευτυχώς τον έπιασαν περαστικοί από τον πεζόδρομο.

Ο κλέφτης έκανε πως δεν γνωρίζει ελληνικά και αλλά τρυκ και πριν προλάβουν να φωνάξουν την αστυνομία, έσπρωξε έναν καταστηματάρχη της περιοχής που τον κρατούσε, τον έριξε κάτω και έφυγε τρέχοντας, δίνοντας μάλιστα το κινητό σε φίλο του, ξένο κι αυτό, που περίμενε δίπλα».

Στο email του ο πατέρας, αφού επισημαίνει πως δεν τον νοιάζουν τα χρήματα του κινητού, αυτό που τον νοιάζει λέει είναι «η τρομάρα της κόρης μου, που τις πρώτες δυο-τρεις μέρες δεν ήθελε να βγει έξω και τώρα θέλει να βγει με δυο-τρεις άλλες μαζί και όπως μου είπε κοιτά συνεχώς πίσω της».

Και πραγματικά, δεν μπορώ πάρα να επισημάνω την αγωνία του πατέρα αυτού και να καταλάβω και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η νεαρή έφηβη, που ένοιωσε κάποια στιγμή να παραβιάζεται η ζωή της.

Και αυτό το συναίσθημα, δεν ξεπερνιέται ευκολά, ιδίως από ένα νέο άνθρωπο.

Αυτό το πρόβλημα, επαναλαμβάνω, όσο και αν κάποιοι το θεωρείται ίσως ασήμαντο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι -ιδίως μάλιστα οι πιο αδύναμοι- στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Και το αίσθημα αυτό, της ανασφάλειας, μπορεί να ξεπεραστεί, μόνον αν ενταθεί η παρουσία της αστυνομίας, ενώ παράλληλα, γίνει σαφές πως όσοι συλλαμβάνονται δεν θα βρίσκονται την επόμενη στο δρόμο…

Όπως επίσης, θα πρέπει να εφαρμοσθούν συγκεκριμένα μετρά, σε παρατατικούς ξένους πολίτες, μετανάστες ή μη.

Οποίοι συλλαμβάνονται για οποιοδήποτε αδίκημα, αλλά και για «επιθέσεις» σε αστυνομικούς για παράδειγμα, δεν θα έπρεπε να μπαίνουν (αν μπαίνουν ) φυλακή.

Το μέτρο στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να είναι άμεση απέλαση και απαγόρευση διαπαντός εισόδου στην χώρα (και ίσως σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει πιο σοβαρά το συγκεκριμένο θέμα της ασφάλειας αλλά και της «χαμηλής» ακόμα εγκληματικότητας.

Γιατί αν στο κέντρο της πρωτεύουσας, στους εμπορικούς πεζοδρόμους (όπως περιγράφει ο αναγνώστης μας πιο πάνω) κινδυνεύει ο καθένας από κάθε είδους παρατατικούς, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οποιοδήποτε κλίμα ασφάλειας. Και βέβαια, αυτό θα το πληρώσει –και εκλογικά- η κυβέρνηση.

Ας αφήσουμε την αστυνομία να κινηθεί λίγο πιο ελευθέρα. Ο ρόλος της είναι η προστασία των Ελλήνων πολίτων. Ας την αφήσουμε να τον επιτελέσει…

ΥΓ: Στον φίλο που μου έγραψε, μετά από διάφορα «ευγενικούς χαρακτηρισμούς», πως «προωθείς την αστυνομοκρατία και μου φαίνεται ότι είσαι λίγο ψιλοφασιστας», δεν έχω πάρα να πω πως «ο χειρότερος φασισμός είναι να αναγκάζεις κάποιον να ζει υπό συνεχή φόβο. Κάτι τέτοιο γινόταν και στην ναζιστική Γερμάνια αλλά και στις πρώην Ανατολικές «σοσιαλιστικές δημοκρατίες». (Και το σοσιαλιστικές και βέβαια το δημοκρατίες, μέσα σε εισαγωγικά).

Αυτά και τίποτε άλλο, φίλε «καθαρά φιλελεύθερε», όπως υπογράφεις (αν και πιστεύω πως δεν γνωρίζεις καν τι σημαίνει φιλελευθερισμός).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo