• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Βουλή: Πρόταση νόμου της Κ.Ο του ΚΚΕ για τους όρους εργασίας των διανομέων φαγητού και ποτού

lawandorder.gr 12-05-2021 18:16 Τελευταία ενημέρωση: 12-05-2021 18:17
Βουλή: Πρόταση νόμου της Κ.Ο του ΚΚΕ για τους όρους εργασίας των διανομέων φαγητού και ποτού
Πρόταση νόμου για τους όρους και τις συνθήκες εργασίας των διανομέων φαγητού και ποτού, κατέθεσε στη Βουλή, ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μαζί με την Κ.Ο του κόμματος

Πρόταση νόμου για τους όρους και τις συνθήκες εργασίας των διανομέων φαγητού και ποτού, κατέθεσε στη Βουλή, ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μαζί με την Κ.Ο του κόμματος.

Το ΚΚΕ τονίζει την ανάγκη βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών των εργαζομένων σε ντελίβερι προτείνοντας μεταξύ άλλων:

- Την απασχόληση τους με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

- Ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

- Απαγόρευση διανομής με δίκυκλο σε μέρες και ώρες επικίνδυνων καιρικών συνθηκών, όπως καύσωνας, παγετός ή σφοδρή βροχή και χιονόπτωση.

- Η εμβέλεια διανομής να μην ξεπερνά τα 8 χιλιόμετρα.

- Να καλύπτεται από την επιχείρηση η δαπάνη για εξοπλισμό, συντήρηση, ασφάλιση των μέσων μετακίνησής τους, καθώς και τα έξοδα μετακίνησης

Επίσης, το ΚΚΕ προτείνει, αυστηρά πρόστιμα από 1.000 έως 50.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται, και επιβολή προσωρινής ή και μόνιμης διακοπής λειτουργίας τους αν υποπέσουν κατ’ επανάληψη σε παράβαση.

Η πρόταση νόμου αναλυτικά έχει ως εξής:

Άρθρο 1

Όλοι όσοι παρέχουν αμειβόμενες υπηρεσίες παράδοσης μέσω εταιριών που επιτελούν το έργο της διανομής έτοιμου φαγητού και ποτού, συνδέονται με τις εταιρείες αυτές αποκλειστικά με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Άρθρο 2

Απαγορεύεται οποιοσδήποτε άλλος τρόπος (όπως π.χ. Τίτλος Κτήσης) συναλλαγής των διανομέων με τις εταιρείες του άρθρου 1.

Άρθρο 3

Η ασφάλιση στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς των εργαζομένων του άρθρου 1 γίνεται κατ’ αποκλειστικότητα από τις εταιρείες για τις οποίες παρέχονται οι υπηρεσίες διανομής, με βάση τις διατάξεις της νομοθεσίας που διέπει τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, καθώς τους νόμους και τις συλλογικές συμβάσεις που καθορίζουν τους όρους εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων διανομέων.

Άρθρο 4

Όλοι οι εργαζόμενοι του άρθρου 1 εντάσσονται από της δημοσίευσης του νόμου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Άρθρο 5

Όλοι οι εργαζόμενοι του άρθρου 1 παρέχουν εργασία πέντε ημέρες την εβδομάδα, 7 ώρες την ημέρα με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Άρθρο 6

Για όλα τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται για τη διανομή, η συντήρηση, η ασφάλιση και τα έξοδα μετακίνησης των οχημάτων, καθώς ο εξοπλισμός προστασίας και η ένδυση των διανομέων, παρέχονται αποκλειστικά και με δαπάνες της επιχείρησης που επιτελεί το έργο της διανομής.

Άρθρο 7

Η εμβέλεια διανομής για κάθε εργαζόμενο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 8 χιλιόμετρα από την θέση της επιχείρησης που παρέχει τα προϊόντα προς μεταφορά.

Άρθρο 8

Απαγορεύεται η διανομή με δίκυκλο όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες. Τέτοιες συνθήκες ορίζονται οι εξωτερικές θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 38ο C, ή που είναι μικρότερες των 3ο C και επικρατεί παγετός.

Επίσης απαγορεύεται η διανομή σε ώρες μεγάλης βροχόπτωσης και χιονιού.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η αμοιβή και η ασφάλιση των διανομέων βαραίνει την επιχείρηση που επιτελεί το έργο της διανομής.

Άρθρο 9

Κάθε επιχείρηση που επιτελεί το έργο της διανομής και δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις του παρόντος νόμου τιμωρείται με πρόστιμα που ξεκινούν από 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση και μπορεί να φτάσουν μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ.

Σε επιχείρηση που κατ’ επανάληψη παραβαίνει τη νομοθεσία δύναται να επιβληθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες προσωρινή ή και μόνιμη απαγόρευση λειτουργίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo