Η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσουν τα βήματα για την Ελλάδα του αύριο

Πέτρος Τρουπιώτης 12-05-2021 06:34 Τελευταία ενημέρωση: 12-05-2021 06:34
Η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσουν τα βήματα για την Ελλάδα του αύριο
Οι αρχές ασφαλείας, οφείλουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο ώστε ο μέσος πολίτης να νοιώσει ότι δεν απειλείται από κάθε είδους εγκληματικότητα

Η άγρια δολοφονία της νεαρής μητέρας χθες στα Γλυκά Νερά, επαναφέρει –και μάλιστα με βίαιο και τραγικό τρόπο- στο προσκήνιο ένα μεγάλο θέμα στην ελληνική κοινωνία, την τελευταία δεκαετία, για να μην πω εικοσαετία.

Την αύξηση της εγκληματικότητας και μάλιστα την αύξηση και της βαριάς, ας την πούμε έτσι, εγκληματικότητας που καταλήγει πολλές φορές σε φόνο.

Ίσως το θέμα φαντάζει δευτερεύον, σε σχέση με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίσει η χώρα, με την πανδημία και τα οικονομικά προβλήματα. Όμως δεν είναι.

Και δεν είναι γιατί είναι ένα ζήτημα που αφορά τον καθέναν και την καθεμία μας, ένα ζήτημα το οποίο από την μια στιγμή στην άλλη, μπορεί να αλλάξει ριζικά την ζωή του καθενός μας.

Τα ζητήματα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, προκάλεσαν πολύ μεγάλα προβλήματα σε πολλές κυβερνήσεις τα τελευταία δεκαπέντε –είκοσι χρονιά. Και μάλιστα όσες κυβερνήσεις δεν έδωσαν σημασία σε μια σειρά από ζητήματα της καθημερινότητας,το πλήρωσαν ακριβά εκλογικά.

Πρέπει να γίνει σαφές πως οι μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος, οι σχεδιασμοί για την Ελλάδα 2.0, οι προγραμματιζόμενες μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία και στην οικονομική δομή της χωράς, είναι πραγματικά επαναστατικές κινήσεις που η χώρα μας χρειάζεται.

Όμως, οι σχεδιασμοί αυτοί, αγγίζουν πολύ λιγότερο τον μέσο πολίτη, απ΄ότι τον αγγίζουν τα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως είναι το οικονομικό, η ανεργία και βέβαια η ασφάλεια του ιδίου και της οικογένειας του.

Χωρίς στοιχειώδη έστω αίσθημα ασφάλειας, καμμιά κοινωνία δεν είναι δυνατόν να κάνει τα επόμενα βήματα.

Καμμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει στην θέση της αν δεν αντιμετωπίσει, παράλληλα με τους σχεδιασμούς του αύριο, τα άμεσα αυτά προβλήματα και κυρίως το ζήτημα της ασφάλειας.

Η ασφάλεια για κάθε πολίτη, αποτελεί όχι απλώς το πρώτιστο αγαθό, αλλά τώρα πια, στις δυτικές κοινωνίες θεωρείται «εκ των ον ουκ άνευ».

Είναι κάτι ως προϋπόθεση για να μπορέσει να υπάρξει μια κοινωνία.

Αυτόν λοιπόν τον τομέα, την όσο το δυνατόν ασφαλέστερη ζωή, πρέπει, οφείλει και είναι υποχρεωμένη να διαφυλάξει η κυβέρνηση, με τα αντίστοιχα όργανά της.

Δεν είναι καθήκον των πολίτων να προφυλάσσουν την ζωή των μελών των οικογενειών τους και την περιουσία τους.

Αυτό είναι υποχρέωση, των εντεταλμένων γι αυτό οργάνων και θεσμών της πολιτείας.

Και την ευθύνη της εφαρμογής των οποίων μέτρων έχει η εκάστοτε κυβέρνηση.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως αν δεν διασφαλισθεί ένα υψηλό επίπεδο ασφάλεια, έτσι ώστε ο μέσος πολίτης να είναι σίγουρος ότι τα παιδιά του θα γυρίζουν το βραδύ σπίτι, ότι δεν θα κινδυνεύει μέσα στο ίδιο του το σπίτι και εν τελεί δεν θα ζει με συνεχή φόβο, κλοπής, ληστείας η βαριά σωματικής βλάβης η και φόνου, η κοινωνία δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της.

Και όχι μόνον αυτό, αλλά και η οποία κυβέρνηση, όσο ωραία και μεγαλόφρονά σχέδια και αν κάνει δεν θα προλάβει να τα πραγματοποιήσει.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι για να πραγματοποιηθούν όλοι οι θετικοί σχεδιασμοί για την Ελλάδα του μέλλοντος, την Ελλάδα που όλοι θέλουμε, είναι αναγκαίο να υπάρξει, εδώ και τώρα, με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο, εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στην κοινωνία.

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo