• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας για το νομοσχέδιο του εκλογικού συστήματος

lawandorder.gr 11-05-2021 00:42
Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας για το νομοσχέδιο του εκλογικού συστήματος
«Το ζητούμενο είναι η κυβερνησιμότητα-αποτελεσματικότητα των δήμων. Τα Δημοτικά Συμβούλια δεν είναι λέσχες ιδεών ή συζήτησης, αλλά όργανα λήψης αποφάσεων», είπε ο Κώστας Μπακογιάννης

«Ο πολιτικός πολιτισμός, η «δίψα» για συνεργασία και συναίνεση, δεν εξαρτάται από το όποιο εκλογικό σύστημα», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του εκλογικού συστήματος για την Αυτοδιοίκηση.

«Η απλή αναλογική», πρόσθεσε, «μπορεί να οδηγήσει σε πόλωση και διχασμό, όπως και ένα άλλο πιο ενισχυμένο εκλογικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε συναινέσεις και συνεργασίες. Αυτό επαφίεται στον καθένα μας ξεχωριστά» υπογράμμισε. Ακόμη επισήμανε ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο «είναι μακρά και μεγάλο μείον είναι ότι όλο αυτό το διάστημα» δεν γίνεται συζήτηση για τις αλλαγές που έχει ανάγκη η Αυτοδιοίκηση. Επίσης, είπε, δίδεται η εντύπωση στους πολίτες ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι «καρέκλες» μας.

Αναφερόμενος στον ισχύοντα νόμο, έκανε λόγο για «απέλπιδα προσπάθεια να ράψουν την Αυτοδιοίκηση σ΄ ένα στενό κομματικό κορσέ». Και τάχθηκε με τη θέση και τις προτάσεις που έχει διατυπώσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για το νέο νόμο. «Το ζητούμενο είναι», πρόσθεσε, «η κυβερνησιμότητα-αποτελεσματικότητα των δήμων. Τα Δημοτικά Συμβούλια δεν είναι λέσχες ιδεών ή συζήτησης, αλλά όργανα λήψης αποφάσεων». Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις Δημοτικές Κοινότητες λέγοντας ότι όχι μόνον είναι αντίθετος «σε όποια άποψη θέλει την κατάργηση τους» αλλά «τις θέλουμε και πιο ενισχυμένες». Επίσης μνεία έκανε και στην προβλεπόμενη μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων, υπογραμμίζοντας και σ΄ αυτό τη θέση της ΚΕΔΕ.

«Η απλή αναλογική δεν είναι πολιτική σκοπιμότητα αλλά μεθοδολογία που πιστεύει ότι η Δημοκρατία είναι στοιχείο και κομμάτι της αποτελεσματικότητας» τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος. Όπως είπε, το νομοσχέδιο κινείται σε συγκεντρωτική-αντιδημοκρατική κατεύθυνση ενώ οι αλλαγές περιέχουν αδιαφάνεια και υπερσυγκέντρωση εξουσιών.

«Σημαντική υποχώρηση για τη Δημοκρατία» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ», Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση του. Αναφερόμενος στο σύστημα που ίσχυσε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 έκανε λόγο για «ερμαφρόδιτη αναλογική».

Ο επικεφαλής της «Λαικής Συσπείρωσης», Νίκος Σοφιανός, τάχθηκε υπέρ ενός εκλογικού συστήματος «ανόθευτης απλής αναλογικής, χωρίς ναι μεν αλλά» και υπογράμμισε ότι η «κυβερνησιμότητα χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να καθίσταται η πρώτη δύναμη παντοδύναμη».

«Δεν είναι ανταγωνιστική η σχέση Δημοκρατίας - αποτελεσματικότητας» επισήμανε ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα για την Ελλάδα», Γιώργος Καραμπελιάς.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα και πάλι Αθήνα», Γιώργος Βουλγαράκης ανάφερε: «Βεβαίως πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές» αλλά «όπως έχουν γίνει, φαίνεται ότι χάνονται πυρήνες Δημοκρατικής Δομής».

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την παράταξη «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας» έκανε λόγο για «άθλιο εκλογικό σύστημα» και ότι «πετσοκόβει τις δημοκρατικές διαδικασίες στους δήμους».

Από την « Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα. Ανταρσία σε κυβέρνηση -ΕΕ-κεφάλαιο» η Ντίνα Ρέππα το χαρακτήρισε «πολύ βαθιά συγκεντρωτικό, αντιδραστικό και αντιδημοκρατικό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo