Το υπουργείο Παιδείας «άδειασε» τον δήμο Μεσολογγίου: Ανοίγουν τα σχολεία αύριο

lawandorder.gr 10-05-2021 16:08 Τελευταία ενημέρωση: 10-05-2021 16:08
Το υπουργείο Παιδείας «άδειασε» τον δήμο Μεσολογγίου: Ανοίγουν τα σχολεία αύριο
Ο δήμαρχος Μεσολογγίου αποφάσισε χθες το κλείσιμο των σχολείων μέχρι την Τετάρτη 12 Μαΐου, καθώς η πόλη μπήκε σε «βαθύ κόκκινο» - Τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας με εγκύκλιο εξηγούν ότι ήταν αναρμόδιος να λάβει την απόφαση
Την επιστροφή των μαθητών του δήμου Μεσολογγίου στα σχολικά θρανία από αύριο αποφάσισαν τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, «αδειάζοντας» τη χθεσινή απόφαση του δημάρχου της πόλης Κώστα Λύρου, να προχωρήσει στο κλείσιμο των σχολείων έως και την Τετάρτη.

Στην περιοχή υπάρχει αναστάτωση, λόγω της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων μέσα σε λίγες ημέρες, γεγονός που οδήγησε και στην απόφαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων να θέσει την περιοχή σε «βαθύ» κόκκινο. Χθες, ο δήμαρχος Μεσολογγίου αποφάσισε τη διακοπή των δια ζώσης μαθημάτων στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τα ειδικά σχολεία, έως και την Τετάρτη, οπότε και θα γινόταν επανεκτίμηση της κατάστασης.

Ωστόσο, τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας με εγκύκλιό τους αναίρεσαν την απόφαση, εξηγώντας ότι ο δήμαρχος δεν έχει σχετική αρμοδιότητα για την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων, για επιδημιολογικούς λόγους και ειδικότερα για την COVID-19, σύμφωνα με τον Ν.4722/20 αλλά και διευκρινιστική εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ. Άλλωστε, στα μέτρα που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζεται με σαφήνεια ότι στις περιοχές που βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο» από σήμερα, Δευτέρα 10 Μαΐου, οι μαθητές επιστρέψουν κανονικά στα σχολικά θρανία.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι «η αρμοδιότητα για την αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων κάθε τύπου και βαθμίδας ανήκει αποκλειστικά στα εν λόγω Υπουργεία, ύστερα από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας. Ειδικά για τις περιπτώσεις αναστολής λειτουργίας λόγω κορονοϊού, διατάξεις που αποδίδουν αρμοδιότητα στους δημάρχους ή στους αντιπεριφερειάρχες για ολιγοήμερη διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δεν εφαρμόζονται».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo