• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Περίεργη ανακίνηση ζητήματος «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα

Θανάσης Αργυράκης 09-05-2021 16:10
Περίεργη ανακίνηση ζητήματος «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα
Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται ενδιαφέρουσες «συμπτώσεις»

Ενδιαφέρουσες «συμπτώσεις» καταγράφονται το τελευταίο διάστημα. Στο τέλος Απριλίου δύο πανομοιότυπα δημοσιεύματα, το ένα σε μεγάλη αυστριακή εφημερίδα, και το άλλο σε ιστοσελίδα ακραίων εθνικιστικών αποχρώσεων στα Σκόπια, που αναπαρήγαγε δημοσίευμα εφημερίδας στα Τίρανα, θέτουν ζήτημα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά, στις 29 Απριλίου 2021, στην ιστοσελίδα «Expres.mk» των Σκοπίων προβάλλονταν δηλώσεις του μέλους του Κεντρικού Συμβουλίου του κόμματος «Ουράνιο Τόξο», Γιώργου Παπαδάκη, οι οποίες προηγουμένως είχαν δημοσιευθεί στην εφημερίδα, «Ilinden», των Τιράνων.

Τις ίδιες ημέρες (28 Απριλίου) στην αυστριακή εφημερίδα, Der Standard, εμφανιζόταν δημοσίευμα με τίτλο: «200 χρόνια ελληνική επανάσταση – Η ελληνο-μακεδονική διένεξη ενώπιον των δικαστηρίων».

Οι Πρέσπες

Ο εκπρόσωπος του «Ουράνιου τόξου», μιας οργάνωσης που επανειλημμένως έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για στενότατες διασυνδέσεις με τον σκληρό εθνικιστικό χώρο του πρώην πρωθυπουργού της βόρειας γείτονος, Νίκολα Γκρουέφσκι, Γ. Παπαδάκης, στη συνέντευξή του, ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:

«Η Συμφωνία των Πρεσπών ουσιαστικά δεν άλλαξε τίποτα στην καθημερινή ζωή των «Μακεδόνων» παρά τις υποσχέσεις και τις προσδοκίες. Δεν άλλαξε κάτι όσον αφορά στον κυριότερο λόγο για τον οποίο η θέση της Ελλάδας στο θέμα των Μακεδόνων παραμένει αμετάβλητη και αυτό συμβαίνει και έναντι του μακεδονικού συλλόγου «Κύριλλος και Μεθόδιος» στην Ηράκλεια Σερρών».

Μειονοτικές ... «συμπτώσεις»

Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι και στο δημοσίευμα της Der Standard, o συντάκτης του κειμένου, Christian Voß, καθηγητής και επικεφαλής του Τομέα Νοτίων Σλαβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου, αναφερόταν στο ίδιο θέμα.

«Στις 25 Φεβρουαρίου 2020 -έγραφε- ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό υπόθεση που δεν έτυχε διεθνούς προσοχής και που είχε εκδικαστεί πρωτοδίκως στις 13 Σεπτεμβρίου του 2019 από το Μονομελές Πρωτοδικείο Σερρών: με την απόφαση που εξέδωσε το Εφετείο Θεσσαλονίκης απαγορεύτηκε στο πολιτιστικό σωματείο με την επωνυμία «Αδελφότητα Κύριλλος και Μεθόδιος των αυτοχθόνων κατοίκων των Σερρών» η χρήση της ελληνικής λέξης ντόπιος (που ετυμολογικά προέρχεται από το ελληνικό εν+τόπος) με άλλη σημασία απ’ αυτήν του ελληνικός».

Η χρονική «σύμπτωση» των δημοσιευμάτων δεν μπορεί παρά να γεννά ερωτήματα. Πόσο μάλλον, όταν είναι γνωστό ότι «κύκλοι» εντός της Ελλάδας, οι οποίοι χρίζουν εαυτόν ως εκπρόσωπο της «τουρκικής» μειονότητας, συντονίζουν τις κινήσεις τους με ορισμένους «κύκλους» στις Βρυξέλλες, καθώς και με άλλες πρωτεύουσες (!), προκειμένου, όπως ισχυρίζονται, να προωθήσουν τα μειονοτικά δικαιώματα.

Ενδιαφέρον έχει μια εκ των αναφορών του Γ.Παπαδάκη. «Πρέπει να αγωνιστούμε μαζί με τους άλλους πολίτες της Ελλάδας, ώστε να κάνουμε επιτέλους την Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, όπου θα υπάρχουν Μακεδόνες, Τούρκοι, Βλάχοι και άλλοι χωρίς εισαγωγικά. Η αλλαγή είναι μόνο θέμα χρόνου. Είμαστε σε ευρωπαϊκή εποχή. Η διαφορετικότητα είναι σεβαστή σε κάθε επίπεδο».

Δικαστική συνέχεια;

Ο Christian Voß χαρακτηρίζει τη δίκη «θλιβερό αποκορύφωμα μιας μακράς παράδοσης άρνησης της πολιτιστικής και γλωσσικής ετερότητας στην Ελλάδα», ενώ υποστηρίζει ότι «η παρεμπόδιση της δημιουργίας (ιστορικού) προηγούμενου σλαβικών πολιτιστικών σωματείων εκτός της περιοχής της Φλώρινας, δεν θα επιτύχει» (!).

Από τη μεριά του, ο Γ.Παπαδάκης αναφέρει για το ίδιο ζήτημα: «Τώρα η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο και στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή προφανώς τα δικαστήρια δεν είναι ακόμη ανεξάρτητα και υπερασπίζονται την ελληνική επίσημη θέση ότι δεν υπάρχουν Μακεδόνες στην Ελλάδα.

«Μακεδόνας» πρόεδρος της Βουλής

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η απάντηση που έδωσε ο Γ.Παπαδάκης όταν του ετέθη η ερώτηση εάν «υπάρχουν μέλη της μακεδονικής εθνικής μειονότητας στα κρατικά όργανα».

«Φυσικά υπάρχουν, τόσο στην αστυνομία όσο και αλλού', είπε. Και πρόθεσε: «Όμως, είναι δύσκολο για αυτούς να δηλώνουν Μακεδόνες, συνήθως οι περισσότεροι παραμένουν σιωπηλοί. Είχαμε, επίσης, αρκετούς Μακεδόνες στο Κοινοβούλιο. Κάποτε ήταν και ένας πρόεδρος της Βουλής από το Μάροβο, στην περιοχή του Kostur (σ.σ. Καστοριά). Δυστυχώς, όμως, είτε παραμένουν σιωπηλοί, είτε έχουν περάσει σε μια εντελώς διαφορετική πλευρά».

Και κατέληξε: «Είναι σαν Έλληνες και προσπαθούν να είναι περισσότερο Έλληνες από τους ίδιους τους Έλληνες».

Είναι εμφανές, πάντως, ότι ακόμα και οι ιθύνοντες του «Ουράνιου τόξου» δεν αρνούνται την πραγματικότητα: Οτι πρόκειται για πολίτες της χώρας όπως όλοι οι υπόλοιποι, που «είναι περισσότερο Έλληνες από τους ίδιους τους Έλληνες». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo