Πες, πες κάτι θα μείνει…

Πέτρος Τρουπιώτης 08-05-2021 09:52 Τελευταία ενημέρωση: 08-05-2021 09:52
Πες, πες κάτι θα μείνει…
Μόνον που η θεωρία αυτή, δεν μπορεί να «περπατήσει» όπως πριν, μια και οι τεχνολογικές εξελίξεις, δίνουν την δυνατότητα σε όλους να δουν ή ακόμα και να δείξουν την πραγματικότητα…

Είναι αλήθεια πως , όπως και ο Γκαίπελς, o υπουργός προπαγάνδας της Ναζιστικής Γερμανίας έχει πει (και δεν είναι ο μόνος) το «πες πες κάτι θα μείνει».

Είναι και αυτή μια σχολή προπαγάνδας.

Μόνον που η σχολή αυτή , είναι μάλλον παρωχημένη. Την έχουν ξεπεράσει τα γεγονότα και οι τεχνολογικές εξελίξεις.

Όχι πως δεν έχει καμμιά επιτυχία. Πιάνουν ακόμα οι δίκες της μέθοδοι, όμως σε πολύ λιγότερο αριθμό και άρα , χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Όμως , την μέθοδο αυτή συνεχίζουν και στην Ελλάδα πολλοί, πιστεύοντας πως έτσι μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της πραγματικότητας. ΄Η καλύτερα ελπίζοντας πώς θα την αλλάξουν.

Μόνον που ξεχνούν , ότι υπάρχουν πια τεράστιες αλλαγές και στην κοινωνία και στα μέσα απ΄οπου η κοινωνία μαθαίνει τα γεγονότα, την πραγματικότητα.

Αν παλαιότερα η «πραγματικότητα» ήταν αυτό που έγραφαν τρεις εφημερίδες την επόμενη ημέρα, σήμερα η πραγματικότητα είναι γνωστή μέσα στα επόμενα λεπτά από τότε που κάτι γίνεται , για να μην πω ότι «μεταδίδεται την ώρα που γίνεται».

Σήμερα , πέρα από τους επαγγελματίες δημοσιογράφους , κάθε πολίτης έχει γίνει «εν δυνάμει» δημοσιογράφος. Μπορεί να γράψει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την άποψη του, τις πληροφορίες του και τις απόψεις του και αυτές να γίνουν πολύ γρήγορα κτήμα χιλιάδων ανθρώπων.

΄Η και καλύτερα, μπορεί να καταγράψει με εικόνα και ήχο γεγονότα και να τα μεταφέρει την ιδιά στιγμή , έτσι καθαρά , χωρίς περικοπές, την ιδιά στιγμή σε χιλιάδες ανθρώπους στα κοινωνικά δίκτυα.

Δηλαδή, όλη αυτή η εξέλιξη , έχει ξεπεράσει εμάς τους δημοσιογράφους και έχει μειώσει την (θεωρητική ) …τεράστια δύναμη μας. Δύναμη την οποία «υπερπροβάλλουν» όλοι όσοι αντιστρατεύονται στην ουσία στην δημοσιογραφία μια και πιστεύουν ότι δεν αποκτούν «λαϊκό έρεισμα» γιατί «δεν τους παίζουν οι δημοσιογράφοι».

Οι σκέψεις αυτές για τον νέο τρόπο επικοινωνίας των γεγονότων , θέμα που πρέπει να μας προβληματίσει όλους μια και τα πράγματα εξελίσσονται πολύ πιο γρήγορά απ΄ότι φανταζόμαστε, μου ήλθαν στο μυαλό διαβάζοντας τίτλο στην Αυγή σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει :

«Πανικός στην κυβέρνηση μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις».

Την ιδιά ώρα , ΄η και πριν «κυκλοφορήσει» αυτός ο τίτλος, ο μέσος πολίτης , οπού και αν βρίσκεται στην Ελλάδα , μπορούσε να δει από την οθόνη του υπολογιστή του το πόσο ….τεράστιες ήταν οι κινητοποιήσεις, στις οποίες αναφέρεται το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Όπως παράλληλα, ο μέσος πολίτης μπορούσε να δει (και να ξαναδεί) σε χιλιάδες σελίδες στο Ιντερνέτ τις δημοσκοπήσεις , οπού όλες (μα όλες) δίνουν στην κυβέρνηση ένα προβάδισμα από 14 μέχρι και 19 μονάδες, από το δεύτερο κόμμα…

Προφανώς ορισμένοι έχουν μείνει ακόμα στην Σοβιετική λογική , σύμφωνα με την οποία ‘αλήθεια είναι ότι συμφέρει το κόμμα». Μόνον που τότε υπήρχε μόνον μια εφημερίδα που έγραφε «τις αλήθειες του κόμματος».

Τώρα τα πάντα είναι ανοιχτά και ο καθένας μπορεί ανά πάσα στιγμή να δείχνει την πραγματικότητα.

Εξάλλου , η άποψη σύμφωνα με την οποία « όσο πιο μεγάλο είναι το ψέμα τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας έχει», στην χώρα μας εφαρμόσθηκε (κάτω από ειδές συνθήκες,) μια φορά τα πρόσφατα χρονιά. Αλλά τα αποτελέσματα του , με την κυβέρνηση Σύριζα, ήταν δραματικά.

Οπότε ακόμα και αυτό το …τρυκ, δεν μπορεί να πιάσει δεύτερη φορά στο ίδιο ακροατήριο.
Η ιστορία εξάλλου, «επαναλαμβάνεται ως φάρσα»….

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo