Ο επιδειξίας της Νέας Σμύρνης, το #MeToo και η τοξική αρρενωπότητα

Ηλίας Ψυχογιός 07-05-2021 13:59
Ο επιδειξίας της Νέας Σμύρνης, το #MeToo και η τοξική αρρενωπότητα
Δεν είμαστε όλοι οι άντρες εν δυνάμει βιαστές και μεμονωμένες απαράδεκτες συμπεριφορές δεν εκφράζουν τη συμπεριφορά, και τη νοοτροπία, του συνόλου του ανδρικού πληθυσμού

Συνέλαβε το λοιπόν η αστυνομία τον φοιτητή που κυνηγούσε τις κοπέλες επιδεικνύοντας ευθαρσώς το μόριο του, στη Νέα Σμύρνη.

Η καταγγελία της κοπέλας, το βίντεο από την κάμερα της πολυκατοικίας και η άμεση κινητοποίηση της αστυνομίας έφεραν αποτέλεσμα ελάχιστες ώρες αργότερα και, σύμφωνα με τα μέχρις ώρας στοιχεία, ένα μέλος της κοινωνίας με αντικοινωνική συμπεριφοράείναι στα χέρια της δικαιοσύνης.

Περιμένω λοιπόν, με ανυπομονησία είναι η αλήθεια, το νέο κύμα #MeToo ενάντια στους επιδειξίες, λες και υπάρχει έστω και ένας φυσιολογικός άνθρωπος σε αυτόν τον κόσμο ο οποίος είναι υπέρ τους.

Και μπορώ από τώρα να φανταστώ τα συνθήματα που θα υιοθετηθούν: Ότι, δήθεν, η ανδροκρατούμενη κοινωνία είναι αυτή που διαμορφώνει άντρες με τέτοιες συμπεριφορές, λες και το μεγαλύτερο ποσοστό από εμάς κυκλοφορούμε με τον “φιρφιρί”μας σε κοινή θέα. Ό,τι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που μεγαλώνουμε τα αγόρια μας ώστε να συμβιβαστούν με τις συμπεριφορές που ο σύγχρονος φασισμός του φεμινοναζισμού επιβάλλει. Ότι δεν φταίει η ψυχοσύνθεση του επιδειξία ούτε η οικογένειά του, αλλά το σύνολο της «κακούργας καινωνίας», την οποία αν την μετατρέψουμε σε ένα ερμαφρόδιτο, χωρίς φυλετικά χαρακτηριστικά  σύνολο θολοκουλτουριάκων ατόμων, όλα θα γίνουν όμορφα αγγελικά πλασμένα…

Και όλα τα παραπάνω, και άλλα πολλά παρατράγουδα θα χωρέσουν στην προστατευτική αγκαλιά του όρου «τοξική αρρενωπότητα» και «Ζήτω που σωθήκαμε».

Πριν με κατηγορήσει κάποιος ως υπερασπιστή του επιδειξία ή ως μισογύνη, να ενημερώσω πως μεγάλωσα με τρεις γυναίκες (μάνα και αδελφές) και έχω μία κόρη…
Συνεπώς, αν υπάρχει έστω και ένας άντρας που θέλει οι γυναίκες να είναι απόλυτα ισότιμες με τους άνδρες και απόλυτα ασφαλείς όταν κυκλοφορούν έξω, ακόμα και αν η μίνι φούστα φτάνει στον αφαλό, αυτός κατά πάσα πιθανότητα είμαι εγώ.

Παραταύτα, διαφωνώ κάθετα με την οπτική του να θεωρούμε ότι μεμονωμένες απαράδεκτες συμπεριφορές εκφράζουν τη συμπεριφορά, και τη νοοτροπία, του συνόλου του ανδρικού πληθυσμού.

Οι γενικεύσεις και η υιοθέτηση στερεοτύπων με αδικούν ως άνθρωπο.

Η αντιπάθεια και η επιθετικότητα προς το σύνολο των εκπροσώπων του φύλου μου εμπίπτει στο θολό φάσμα του φασισμού.

Και επειδή ήδη αρχίσαμε να γευόμαστε από εχθές τη γνωστή καραμελίτσα, με αναρτήσεις και σχόλια «δικαιωματιστών», δημοσιογράφων και λοιπών ότι «υπάρχει προβληματική κουλτούρα στη χώρα μας», «μεγαλώνουμε διαφορετικά τις κόρες από τους γιούς μας» και άλλα τέτοια τραγελαφικά, ας πω κι εγώ την παπάτζα μου για να μη λείπει ο Μάρτης απ’ τη Σαρακοστή.

Δεν θεωρώ παράλογο να ανατρέφεις με μικρές διαφορές τις κόρες από τους γιούς, όπως δεν θεωρώ παράλογο να ζητήσεις από τον πιο χειροδύναμο να σε βοηθήσει να μεταφέρεις ένα ψυγείο στη μετακόμιση.


Κατά την άποψή μου, η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων έγκειται σε σωματικά χαρακτηριστικά (βλ. μυϊκή μάζα), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα εκπαίδευα την κόρη μου για μπόντιμπίλντερ, ούτε όμως σημαίνει ότι δεν θα ζητούσα από αυτήν να με βοηθήσει να σηκώσουμε κάτι βαρύ από το να αποταθώ στον ογδοντάχρονο παππού της επειδή αυτός είναι ο άντρας.

Μην τρελαθούμε λοιπόν τελείως.

Δεν χρειάζεται να μάθουμε στις κόρες μας να γίνουν αιμοβόρες αμαζόνες ούτε να κάνουμε τους γιους μας φλούφληδες.

Αυτό που χρειάζεται να τους διδάξουμε με τη συμπεριφορά μας είναι ο σεβασμός. Είτε αυτός απευθύνεται προς το «αντίπαλο δέος», το άλλο φύλο δηλαδή έτσι όπως τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση, είτε προς τον αδύναμο γέροντα, είτε προς το μικρό παιδί.

Σας διαβεβαιώ λοιπόν, πως δεν θα με ενοχλούσε καθόλου να δω την κόρη μου στο μέλλον να φτιάχνει τη γραβάτα του συντρόφου της, και θα με ευχαριστούσε αν διαπίστωνα πως ο σύντροφός της μεταφέρει τη βαλίτσα της μαζί με τη δική του επειδή είναι πιο μικροκαμωμένη.

Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να διδάξω ξαφνικά και στα ξεκούδουνα στον γιο μου ότι το ΟΧΙ μιας γυναίκας είναι ΟΧΙ, και αναρωτιέμαι πώς είμαι ικανός να το κάνω, όταν δεν έχω φροντίσει να του διδάξω ότι το ΟΧΙ οποιουδήποτε ανθρώπου είναι ΟΧΙ.

Ας φροντίσουμε λοιπόν, αντί να προσπαθούμε να υποδείξουμε στα παιδιά μας ότι το φλερτ είναι όμορφο και ο άνδρας που φλερτάρει δεν είναι απαραίτητα επιδειξίας και ούτε θέλει απαραίτητα να  βιάσει… και άλλα τέτοια μπουρδολογήματα, να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας με γνώμονα αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας διχάζουν.

Με το σεβασμό και την ανθρωπιά.

Όλα τα άλλα είναι για να βρισκόμαστε σε κουβέντα.

Ακόμα κι αν τα φύλα στο ανθρώπινο γένος είναι 372, και όχι μόνο 72 όπως υποστηρίζουν ορισμένοι _δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνω την ορθότητα των απόψεών τους_ καλά θα κάνουμε να ελέγξουμε λίγο πιο σοβαρά ιδεολογήματα, ευφυολογήματα και παραληρήματα τύπου «γιούργια… πίσω και σας φάγαμε».

Στόχος μας δεν είναι οι ανθρωποφαγία. Στόχος μας είναι να επανακαθορίσουμε τη θέση του ατόμου εκεί όπου του αρμόζει σύμφωνα με το γένος του (το ανθρώπινο), όχι σύμφωνα το φύλο του.

Στηρίζουμε τις γυναίκες που καταγγέλλουν με την ίδια δυναμική που στηρίζουμε και τα παιδιά που καταγγέλλουν και τους γέροντες που καταγγέλλουν και τους άντρες (γιατί υπάρχουν και άντρες που κακοποιούνται_ μην το ξεχνάμε αυτό).

Στόχος μας είναι να αποβάλλουμε συγκεκριμένες αποτρόπαιες συμπεριφορές, απ’ όποιον κι αν προέρχονται. Όχι να επιτεθούμε στο άλλο φύλο.

Δεν είμαστε όλοι οι άντρες εν δυνάμει βιαστές. Στη συντριπτική πλειοψηφία είμαστε άνθρωποι. Κι αυτό ας το βάλουμε καλά στο μυαλό μας.

Μην τρελαθούμε και τελείως…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo