20.9 C
Athens
17.1 C
Thessaloniki
Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
More

    ΣτΕ: Η παραγραφή φόρων και προστίμων από το Δημόσιο διακόπτεται από την κοινοποίηση της καταλογιστικής πράξης


    Από την κοινοποίηση της καταλογιστικής πράξη και όχι με την έκδοσή της, διακόπτεται η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα. Αυτό έκρινε με δυο αποφάσεις της η Ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ΄ αριθμ. 616-618/2021), κρίνοντας ως ανίσχυρη τη σχετική διάταξη του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας-Κ.Φ.Δ.
    Ειδικότερα, ο Κ.Φ.Δ. (νόμοι 4174/2013 και 4254/2014) ορίζει πως η προβλεπόμενη από ισχύουσες διατάξεις ουσιαστικού φορολογικού δικαίου προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα διακόπτεται με την έκδοση των οικείων σχετικών καταλογιστικών πράξεων.
    Ωστόσο, κατά το ΣτΕ η παραπάνω διάταξη είναι ανίσχυρη ως αντίθετη «στις αρχές της φανερής δράσης της διοίκησης και της ασφάλειας του δικαίου». Και κατά συνέπεια, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η σχετική διάταξη είναι «μη εφαρμοστέα». Όπως επισημαίνει όμως η Ολομέλεια του ΣτΕ, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εφαρμόζονται οι προϊσχύουσες του άρθρου 36 του Κ.Φ.Δ. διατάξεις περί παραγραφής, οι οποίες παγίως προέβλεπαν «ως προϋπόθεση διακοπής της προθεσμίας παραγραφής της φορολογικής αξίωσης του Δημοσίου την εντός της οικείας προθεσμίας κοινοποίηση της καταλογιστικής πράξης».



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ