• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Ο «καβγάς» για την «πατέντα» των εμβολίων

Πέτρος Τρουπιώτης 07-05-2021 06:38 Τελευταία ενημέρωση: 07-05-2021 06:38
Ο «καβγάς» για την «πατέντα» των εμβολίων
Στην χώρα μας δυστυχώς, αντί να συζητούμε την ουσία του θέματος μπήκαμε πάλι σε μικρό-κομματική αντιπαράθεση για το ποιος έκανε …πρώτος σχετική πρόταση

Η «πατέντα» των εμβολίων για τον κορονοιο και αν θα πρέπει να αποδεσμευθούν οι σχετικές πληροφορίες από τις εταιρείες που τα κατασκεύασαν, ξαφνικά κυριάρχησε στην δημοσιά συζήτηση (παγκόσμια δημοσιά συζήτηση), μετά από την σχετική αναφορά του Αμερικανού Προέδρου.

Όπως είναι … φυσικό, στην χώρα μας το θέμα αποτέλεσε ένα ακόμα ζήτημα κομματικής (για να μην πω μικρό-κομματικής ) εκμετάλλευσης.

Αντί να συζητάμε για την ουσία του πράγματος, στην χώρα μας η συζήτηση ξεκίνησε για το ποιος το ζήτησε πρώτος.

Εμείς το είχαμε πει, βιάστηκε να πει ο Σύριζα, παραπέμποντας σε δηλώσεις του κ Τσίπρα.

Όχι, εκδήλωσε η ΝΔ, επισημαίνοντας ότι η πρόταση για τις πατέντες διατυπώθηκε για πρώτη φορά -τον Απρίλιο του 2020- στην γερμανική εφημερίδα FAZ από τον καθηγητή Ηλία Μωσαϊκό, εκπρόσωπο της χώρας μας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοιο, και υποστηρίχθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν στο ίδιο άρθρο.

Η ΝΔ, για να αποδώσουμε “τα του Καίσαρος τω Καίσαρει”, έχει δίκιο. Μόνον που το θέμα δεν είναι αυτό σήμερα.

Το κύριο θέμα είναι αν και πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πανδημία, που πρέπει να καταπολεμηθεί άμεσα, δυναμικά και σε όλο τον πλανήτη. Γιατί αλλιώς , δεν κάνουμε τίποτα.

Η καταπολέμηση της σε αυτή την φάση είναι μόνον τα εμβόλια. Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς μπορεί να γίνει σε κάθε περίπτωση.

Στο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι εταιρείες δίνουν ελεύθερες τις πατέντες.

Έχουμε λοιπόν τα εξής ερωτήματα.

--Μπορούν να παράγουν όλοι εμβόλια, αν ελευθερωθούν οι πατέντες?

Η απάντηση είναι Όχι Και αυτό γιατί χρειάζεται και ειδική τεχνογνωσία για την Παρασκευή αλλά και ειδικά μηχανήματα.

--Θα είναι τα εμβόλια όλα αξιόπιστα?

Μα αν ο καθένας μπορεί ή νομίζει ότι μπορεί να παράγει εμβόλια, κινδυνεύουμε να παραχθούν για λογούς κέρδους εμβόλια μη πιστοποιημένα και να έχουμε αντίθετα αποτελέσματα.

Και κάτι ίσως πιο σοβαρό , μακροπρόθεσμα, που έθεσε αναμεσά σε άλλους, σε άρθρο του στο ΒΗΜΑ, ο πρώην πρωθυπουργός Κ Σημίτης.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, δηλαδή οι εταιρείες δώσουν δωρεάν το αποτέλεσμα των ερευνών τους (για το οποίο ξοδέψαν εκατομμύρια), τότε κινδυνεύουμε να
σταματήσει η έρευνα , μια και καμμιά εταιρεία φαρμακευτική , δεν θα επενδύει εκατομμύρια, στην ερευνά , αφού δεν θα μπορεί να αποσβέσει το κόστος, με την απελευθέρωση των πατεντων.

Υπάρχει λύση?

Κι όμως, υπάρχει λύση στο πρόβλημα. Οφείλουν είτε κράτη , πχ ΗΠΑ ή ενώσεις κρατών όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση ή οργανισμοί όπως ο ΠΟΥ, να αγοράσουν τις πατέντες από τις εταιρείες, και να τις δώσουν , με την αντίστοιχη παροχή τεχνογνωσίας, σε εργοστάσια φαρμάκων πιστοποιημένα που μπορούν να παράγουν
εμβόλια.

Και για να μην είναι υπέρογκο το κόστος αγοράς της πατέντας, μπορεί να συμφωνηθεί οι εταιρείες να λαμβάνουν ένα μικρό ποσοστό από το κέρδος του κάθε φαρμάκου, που δεν θα κατασκευάζουν οι ιδίες.

Έτσι και θα διασφαλισθεί ότι θα μπορέσει να κατασκευασθεί άμεσα και με  ασφάλεια ο τεράστιος αριθμός εμβολίων που απαιτείται για όλο τον πλανήτη και να ξέρουμε ότι είναι «πιστοποιημένα» και να συνεχίσουν οι εταιρείες να επενδύουν στην έρευνα.

Τα υπόλοιπα, περί δωρεάν παραχώρησης των παρτέντζων, είναι λαϊκισμός και μάλιστα επικίνδυνος για την υγεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo