• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Αγκυρα: Επαναθέρμανση σχέσεων με Αίγυπτο - Το Κάϊρο σεβάστηκε το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο

Θανάσης Αργυράκης 06-05-2021 22:32 Τελευταία ενημέρωση: 07-05-2021 01:41
Αγκυρα: Επαναθέρμανση σχέσεων με Αίγυπτο - Το Κάϊρο σεβάστηκε το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο
Αναθέρμανση των -σε πολικές θερμοκρασίες τα τελευταία χρόνια- σχέσεων Αιγύπτου - Τουρκίας, θέλει να βλέπει η Άγκυρα, μετά την πρώτη επίσημη επίσκεψη τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Αίγυπτο, χτες και σήμερα
Αναθέρμανση των -σε πολικές θερμοκρασίες τα τελευταία χρόνια- σχέσεων Αιγύπτου - Τουρκίας, θέλει να βλέπει η Άγκυρα, μετά την πρώτη επίσημη επίσκεψη τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Αίγυπτο, χτες και σήμερα.

Το κοινό δελτίο Τύπου που εξέδωσαν η αιγυπτιακή και η τουρκική πλευρές ήταν λακωνικό και δείχνει ότι ναι μεν καταβάλλονται προσπάθειες και γίνονται «μαγειρέματα» προκειμένου να σπάσει ο πάγος, αλλά θα χρειαστεί χρόνος και συγκεκριμένα δείγματα γραφείς ούτως ώστε να μπορεί να πει κανείς ότι διαγράφονται ... αισιόδοξες προοπτικές.

Αναφορικά με τον «γύρο των διερευνητικών διαβουλεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου» αναφέρεται στην ανακοίνωση, «οι συζητήσεις ήταν ειλικρινείς και εις βάθος. Εξετάστηκαν διμερή ζητήματα, καθώς και ορισμένα περιφερειακά ζητήματα, ιδίως η κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ και η ανάγκη επίτευξης ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι δύο πλευρές θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα αυτού του γύρου διαβουλεύσεων και θα συμφωνήσουν για τα επόμενα βήματα».

Να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος, η οποία εξοπλίζεται με στρατηγικά όπλα, με ταχύτατους ρυθμούς (πλοία, αεροσκάφη, φημολογείται για κατασκοπευτικό δορυφόρο και μεταγωγικά αεροσκάφη, όλα από τη Γαλλία), είναι ολοφάνερο ότι επιδιώκει να αυξήσει, και δια της στρατιωτικής ισχύος της, το ειδικό βάρος της, όχι μόνο στη ΝΑ Μεσόγειο και τη Βόρειο Αφρική, αλλά και στις «θερμές» θάλασσες.

Ταυτόχρονα, θέτει επιτακτικά το ζήτημα των Αιγυπτίων Αδελφών Μουσουλμάνων που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία, μετά το αιματηρό πραξικόπημα, το 2013, και την ανατροπή της κυβέρνησης των Αδελφών Μουσουλμάνων, με πρόεδρο τoν Μοχάμεντ Μόρσι. Ο τελευταίος, επίσης «πέθανε» κατά τη δίκη του.

Επιπλέον, επιμένει να σταματήσει η Τουρκία τις στρατιωτικές παρεμβάσεις της στις αραβικές χώρες, στη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ. Εσχάτως, κατά την επίσκεψη πολυμελούς τουρκικής αντιπροσωπείας στη Λιβύη, η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, τόνισε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών ότι πρέπει να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη, και πολύ περισσότερο οι ξένοι μισθοφόροι.

Σήμερα, ο Μ. Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάϊκο Μάας, στο Βερολίνο, ναι μεν άφησε ανοικτό το παράθυρο για αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων, αλλά επέμεινε στη «συμφωνία αμυντικής συνεργασίας» Άγκυρας και της προηγούμενης κυβέρνησης - μαριονέτα της Τρίπολης. Κάτι που σημαίνει παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων που βρίσκονται στη Λιβύη, υποτίθεται υπό μορφήν στρατιωτικών συμβούλων για την εκπαίδευση και οργάνωση των λιβυκών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το ίδιο εξάλλου ανέφερε ο Μ. Τσαβούσογλου και στη Λίβυα ομόλογό του, όπως και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας που βρισκόταν μαζί του. Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί ως «βαρύ χαρτί» τόσο έναντι τις ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όσο και προς τις ΗΠΑ, την παρουσία της στη Λιβύη, προκειμένου να λάβει τα αντίστοιχα ανταλλάγματα. Το ίδιο, προφανώς, κάνει και με την Αίγυπτο.

Τουρκο-λιβυκή συμφωνία

Από τη μεριά του, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάϋ, έσπευσε να παρουσιάσει μια εξιδανικευμένη εικόνα της πρώτης συνάντησης Τουρκίας - Αιγύπτου, φτάνοντας μάλιστα να πει ότι το Κάϊρο αναγνωρίζει το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο της δήθεν ΑΟΖ Τουρκίας - Λιβύης, καθώς και τις αξιώσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Μπορεί να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στις πολιτικές σχέσεις -είπε- αλλά την τελευταία περίοδο, φαίνεται ότι είναι προς το συμφέρον αμφότερων χωρών να ενεργήσουν από κοινού, τόσο για την Αίγυπτο όσο και για την Τουρκία». Και πρόσθεσε: «Η Αίγυπτος έχει δώσει πρόσφατα ενδείξεις επ' αυτού. Σεβάστηκε τη συμφωνία μας με τη Λιβύη, την ΑΟΖ που ορίζεται στη συμφωνία για τον καθορισμό περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Επίσης, προκηρύσσοντας (σ.σ. διεθνή διαγωνισμό) για έρευνα για νέα κοιτάσματα, δήλωσε ότι πράγματι σέβεται τη συμφωνία που σύναψε η Τουρκία».

Βέβαια, η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας από τις απόψεις Οκτάϋ. Η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα για «μερική» (;) οριοθέτηση της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ που πέφτει πάνω στο ψευδεπίγραφο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Κάτι που μόνο ως αναγνώριση του τουρκο-λιβυκου συμφώνου δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Επιπλέον, πήρε πίσω κάποιους τουλάχιστον «περίεργους» σχεδιασμούς που έκανε το Κάϊρο, όταν προ μηνών προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ. Τότε, Τούρκοι κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι αυτό είναι δείγμα ότι η Αίγυπτος αναγνωρίζει τις τουρκικές αξιώσεις. Αμέσως μετά, όμως, το Κάϊρο πήρε πίσω αυτούς τους σχεδιασμούς του, αν και προηγουμένως είχε προκληθεί ιδιαίτερη ανησυχία στην Αθήνα.

Μιλώντας, επίσης, στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, NTV , ο Φ. Οκτάϋ, αναφερόμενος στις συναντήσεις των δύο πλευρών σε επίπεδο υφυπουργών (όχι ακόμα υπουργών), είπε ότι «συναντήθηκαν για να συζητήσουν πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η διαδικασία για να υπάρξει επιστροφή στην ομαλοποίηση. Διαπραγματεύονται για δύο ημέρες. Ελπίζουμε ότι είναι προς το συμφέρον της κάθε χώρας. Επειδή η Αίγυπτος και η Τουρκία είναι δύο χώρες που συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς. Δύο σημαντικοί παράγοντες στην περιοχή. Το γεγονός ότι εργάζονται από κοινού θα συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη και την ανάπτυξη της περιοχής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo