Από τους Podemos στον ΣΥΡΙΖΑ, μία εκλογή δρόμος

Ηλίας Ψυχογιός 06-05-2021 11:13
Από τους Podemos στον ΣΥΡΙΖΑ, μία εκλογή δρόμος
Αν συνεχιστούν οι αλλαγές που έχουν ξεκινήσει στη χώρα, το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το ίδιο με το ισπανικό «ξαδελφάκι» του...

Αναμενόμενη εν πολλοίς η κατάρρευση των Podemos στην Ισπανία. Έταξαν στους ισπανούς πολίτες «λεφτόδεντρα» και μπολιβοριανό παράδεισο, και τους έδωσαν φτώχια, συμβιβασμό με τους δανειστές και σκληρό καπιταλισμό, μέχρι εξόντωσης.

Η πολιτική τους όταν ήρθαν στην εξουσία ήταν η ακριβώς αντίθετη από όσα είχαν εξαγγείλει, η συμπεριφορά του αρχηγού τους ήταν ακριβώς αντίθετη από αυτή που οι ψηφοφόροι του κόμματος ανέμεναν.

Προκλητική ζωή, αγορά κατοικίας αξίας εκατομμυρίων ευρώ την ώρα που η αστυνομία έκανε επεμβάσεις σε σπίτια για την έξωση των ιδιοκτητών λόγω χρεών, οδήγησαν κόμμα των Podemos στην ολοκληρωτική απαξίωση και τον αρχηγό του στην πολιτική εξορία.

Και στην αποχώρηση από την πολιτική…

Αναλογίες, εξόφθαλμες μάλιστα, με του Podemos μπορεί να βρει κάποιος και με το «ξαδελφάκι» του στην Ελλάδα, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκλέχθηκε για να τα αλλάξει όλα, για να δημιουργήσει μία δικαιότερη, υποτίθεται, κοινωνία, λες και οι κοινωνίες ιστορικά δεν αλλάζουν «από κάτω προς τα επάνω» αλλά όταν ο «φωτισμένος αρχηγός» το αποφασίσει… Τις προηγούμενες απόπειρες να αλλάξουν οι κοινωνίες με αυτόν τον τρόπο, ξέρουμε πως κατέληξαν…

Αντί για μία δικαιότερη κοινωνία, εφήρμοσε το σκληρότερο και πλέον αχρείαστο μνημόνιο, έφερε φόρους, διάλυση της οικονομίας, διεθνή απαξίωση της χώρας… Υπέγραψε επαίσχυντες διεθνείς συμφωνίες, «έστησε» διαγωνισμούς, κάλυψε εγκληματικές αμέλειες υπουργών του…

Αλλά, όλα κι όλα. Σε ένα πράγμα τα κατάφερε: Να βρει παραθαλάσσιο ακίνητο προς ενοικίαση για 500 € το μήνα…  

«Γιατί τότε», θα ρωτήσει κάποιος, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πέσει εκλογικά και ο Τσίπρας δεν έχει αποχωρήσει από την πολιτική»;

Η απάντηση είναι σχετικά απλή, κατά τη γνώμη μου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ενσωματώσει ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος το οποίο δεν έχει βιώσει τη ζωή σε μία κοινωνία η οποία να εμφορείται από τις οικονομικά φιλελεύθερες αξίες. Δεν έχει βιώσει πως είναι να ζεις σε μία χώρα όπου το κράτος είναι σύμμαχός σου και όχι «νταβατζής» σου. Δεν έχει βιώσει τι σημαίνει τα χρήματα που κερδίζεις ως εργαζόμενος να μένουν στην τσέπη σου και όχι να νιώθεις την παλάμη του κράτους μέσα της…

Κυρίως όμως δεν έχει βιώσει ένα κράτος το οποίο να προσπαθεί να φροντίζει για τα προβλήματα, πριν αυτά εμφανιστούν.

Ξεκίνησε όμως να το βιώνει τον τελευταίο χρόνο… Με τα λάθη και τις αστοχίες, αλλά η διαδικασία ξεκίνησε, το ποτάμι δεν θα γυρίσει πίσω.

Από την άμεση προεργασία και την αντιμετώπιση της κρίσης στον Έβρο μέχρι την ανάπτυξη του καλύτερα οργανωμένου εμβολιαστικού συστήματος στην Ευρώπη (αυτό το τελευταίο δεν το λέω εγώ, οι Ευρωπαϊκές αναφορές και τα ξένα ΜΜΕ το αναφέρουν), έως την ψηφιοποίηση του κράτους και τις mobile υπηρεσίες οι οποίες εν μέσω πανδημίας έγιναν «όπλο» στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίστηκαν.

Ο πολίτης αρχίζει να βιώνει τι ακριβώς σημαίνει να ζεις σε συντεταγμένη πολιτεία.

Αναλογιστείτε μόνο την ενημέρωση στο κινητό για τους εμβολιασμούς… Όταν στη Γερμανία στήνονται σε ουρές…

Και όλα αυτά δεν τα βλέπουμε μόνο εμείς, τα βλέπουν και εκτός Ελλάδας. Τα βλέπουν και όσοι επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα μας.

Γι’αυτό στη χθεσινή έκδοση ομολόγου είχαμε επιτόκιο 0,2% και ενώ ζητούσαμε 2 δις μας προσέφεραν 20! Αυτά είναι νούμερα που επιτυγχάνουν μόνο χώρες που έχουν επενδυτική αξιολόγηση ΑΑΑ. Η Γερμανία ας πούμε, ή το Λουξεμβούργο.

Συνεπώς, προς όσους ανησυχούν ότι το πέρας της υγειονομικής κρίσης θα φέρει οικονομική κρίση, έχω να τους πω να μην ανησυχούν τόσο. Τα χρήματα που θα απαιτηθούν για την επαναφορά της οικονομίας στα προ Covid επίπεδα τα προσφέρει ήδη στην Ελλάδα η παγκόσμια επενδυτική αγορά.

Και δεν τα προσφέρει γιατί πιστεύει ότι θα τα χάσει!

Στο ερώτημα αν και πότε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας θα υποστούν όσα ο Ιγκλέσιας και οι Podemos, η απάντηση είναι επίσης απλή.

Αν συνεχιστούν οι αλλαγές που ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2019 με τον ίδιο και μεγαλύτερο ρυθμό, το μόνο που θα χρειαστεί είναι να περιμένουμε μέχρι τις επόμενες εκλογές!

 Από τους Podemos στον ΣΥΡΙΖΑ, μία εκλογή δρόμος.

TAGS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo