• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Θεσσαλονίκη-Θράκη: Τουρκικές λεκτικές προκλήσεις... εντός ελληνικής Επικράτειας

Θανάσης Αργυράκης 05-05-2021 13:47 Τελευταία ενημέρωση: 05-05-2021 14:50
Θεσσαλονίκη-Θράκη: Τουρκικές λεκτικές προκλήσεις... εντός ελληνικής Επικράτειας
Η γειτονική χώρα επιμένει στο να εγείρει θέμα «τουρκικής μειονότητας»

Για «τουρκική κοινότητα» στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα «τουρκική μειονότητα» στην Ελλάδα, έκανε λόγο ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν (Yavuz Selim Kıran), ο οποίος σήμερα και αύριο περιοδεύει στη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη.

Ήδη, σε προ ολίγου ανάρτησή του στο twitter, o Γ.Κιράν έγραψε ότι συναντήθηκε «με εκπροσώπους και θρησκευτικούς παράγοντες της τουρκικής κοινότητας» στη Θεσσαλονίκη, ενώ κατήγγειλε το ελληνικό κράτος για «πιέσεις και περιορισμούς στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας σε βάρος των συγγενών μας», τις οποίες χαρακτήρισε «απαράδεκτες».

Στην ανάρτησή του, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα είναι πάντα δίπλα σε εκείνους που θέλουν να διατηρούν την «ταυτότητά» τους και την «θρησκεία» τους.

Το ότι η επίσκεψη Κιράν θα βάδιζε στο μήκος κύματος των γνωστών δηλώσεων της Αγκυρας, η οποία κάνει συνεχώς λόγο περί «τουρκικής» και όχι μουσουλμανικής μειονότητας (όπως ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης), καθώς και για καταπίεσή της από το ελληνικό κράτος, ήταν εμφανές προτού καν αυτή γίνει.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, πριν την επίσκεψή του, αναφερόταν ότι θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και τη «Δυτική Θράκη» στις 5 και 6 Μαΐου 2021. «Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, θα συναντήσει, επ’ ευκαιρία του μήνα του Ραμαζανιού, πρωτίστως, τους μουφτήδες (σ.σ ψευτομουφτήδες) της Κομοτηνής και της Ξάνθης, καθώς και τους εκπροσώπους των φορέων και οργανώσεων, και τα μέλη της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, ενώ θα επισκεφθεί μειονοτικά σχολεία και οθωμανικά μνημεία».

Ο Κιράν, έως τώρα, επισκέφθηκε το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, γράφοντας γι' αυτό στο twitter: «Δουλεύουμε για να είμαστε οι πρωτοπόροι της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας με το σύνθημα «Ειρήνη στο σπίτι, ειρήνη στον κόσμο».

Ο ίδιος επισκέφθηκε και οθωμανικά μνημεία στη Θεσσαλονίκη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo