Μαρφίν 2010: Ήμουν 300 μέτρα μακριά…

Ηλίας Ψυχογιός 05-05-2021 12:14
Μαρφίν 2010: Ήμουν 300 μέτρα μακριά…
Υπάρχουμε κι εμείς που ζήσαμε από κοντά το έγκλημα της Μαρφίν και περιμένουμε τη δικαιοσύνη να δράσει, επιτέλους...

Όταν ξεκίνησα για το γραφείο εκείνο το πρωινό της 5ης Μαΐου 2010, γνώριζα ότι θα έχει πορείες διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, είχε ανακοινωθεί συλλαλητήριο καθώς λίγες μέρες πριν είχε ανακοινωθεί η προσφυγή στο ΔΝΤ.

Όλοι βρισκόμασταν σε σοκ από αυτή την εξέλιξη, ήταν μία πρωτόγνωρη κατάσταση, για την οποία δεν είχαμε γνώση πως θα εξελιχθεί, ποιο θα ήταν το οικονομικό μέλλον της χώρας συνολικά και κάθε ενός από εμάς ατομικά.

Οι τηλεοράσεις μετέδιδαν τις εικόνες από το συλλαλητήριο όταν ξαφνικά είδαμε τις φλόγες να ξεπηδούν από το κατάστημα της Τράπεζας Μαρφίν. Μεταξύ μας, επειδή έχουμε δυστυχώς συνηθίσει στις πορείες να υπάρχουν μολότωφ και φωτιές, στην αρχή δεν ανησυχήσαμε ιδιαίτερα. Όταν μόνο ακούστηκαν οι πρώτες ανταποκρίσεις ότι μέσα στο κτίριο υπάρχουν εγκλωβισμένα άτομα, αρχίσαμε να θορυβούμαστε…

Η είδηση ήταν απλά σοκαριστική. Τέσσερα άτομα, μεταξύ αυτών ένα αγέννητο μωρό, πλήρωσαν με τη ζωή τους την ιδεολογική εμμονή ενός, καθόλου άναρχου, πλήθους το οποίο επιτέθηκε με ξεκάθαρο στόχο: Να σκοτώσει.

Δεν τους ενδιέφερε πόσοι θα πεθάνουν, όσοι περισσότεροι, τόσο το καλύτερο.

Τους ενδιέφερε να περάσει στην κοινωνία το μήνυμα ότι «κουμάντο» κάνουν αυτοί, ότι είναι «άτρωτοι» και πως ό,τι κι αν κάνουν δεν θα υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Οι εικόνες από τα κορμιά των νεκρών στοιχειώνουν, εκτός φυσικά από τους συγγενείς, όσους από εμάς συνεχίζουμε να έχουμε λίγη «καρδιά», λίγη «ψυχή» μέσα μας. Οι στιγμές που πέρασαν μέχρι να έρθει το τραγικό τους τέλος, έχουν γίνει εφιάλτης μας…

Προσωπικά, δεν έχει υπάρξει μέρα κατά την οποία να περάσω έξω από το κτίριο αυτό και να μην κοντοσταθώ για λίγο, να κάνω μία μικρή προσευχή για τις ψυχές που χάθηκαν τόσο άδικα και τόσο εγκληματικά.

Γι’αυτό και το γεγονός ότι άνοιξε ξανά ο φάκελος της υπόθεσης έδωσε τόση χαρά στους περισσότερους Έλληνες: Γιατί θέλουμε να μάθουμε ποιοι είναι οι εγκληματίες, φυσικοί και ηθικοί, αυτής της αποτρόπαιης πράξης.

Και ελπίζουμε η έρευνα να μην άνοιξε μόνο «για τα μάτια του κόσμου», αλλά όντως να υπάρχουν στοιχεία και η υπόθεση να είναι «δεμένη». Γιατί αν ακόμα μία έρευνα είναι στημένη «σε ξύλινα πόδια» δεν θα απογοητεύσει μόνο τους συγγενείς αλλά και όλους τους πολίτες που στη Δικαιοσύνη βρίσκουν το τελευταίο τους αποκούμπι.

Γιατί εκτός από τους άμεσα εμπλεκόμενους, είμαστε κι εμείς που ήμασταν εκείνη την ημέρα 300 μέτρα μακριά…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo