11.4 C
Athens
11.8 C
Thessaloniki
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
More

    ΕΔΔΑ: Οι αποφάσεις για προφυλάκιση και τη συνέχισή της πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένες


    Οι αποφάσεις για προσωρινή κράτηση και για συνέχισή της πρέπει να διαθέτουν επαρκή αιτιολογία. Αυτό έκρινε με απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και με απόφαση που εξέδωσε έκανε δεκτή προσφυγή πολίτη κατά της Ολλανδίας.
    Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρατίθενται στην απόφαση ο προσφεύγων συνελήφθη ως ύποπτος για τα αδικήματα της απαγωγής και εκβίασης και για αυτά προφυλακίστηκε για περίπου 5,5 μήνες.
    Ο προσφεύγων αποφυλακίστηκε λόγω της αθώωσης του από το ποινικό δικαστήριο, ενώ το χρονικό διάστημα που βρίσκονταν στη φυλακή κατέθετε αιτήσεις για άρση ή αναστολή της προσωρινής κράτησης οι οποίες απορρίπτονταν με ανεπαρκείς αιτιολογίες ακόμα και όταν είχε εκλείψει η εύλογη υπόνοια για τη διάπραξη των αδικημάτων. Επίσης, και όπως αναφέρει το echrcaselaw. com οι αιτήσεις εκδικάστηκαν 22 ημέρες μετά την κατάθεση τους. Για το λόγο αυτό μάλιστα ο προσφεύγων άσκησε προσφυγή για παραβίαση του δικαιώματος στην προσωπική ελευθερία.
    Καταρχήν, το ΕΔΔΑ εξετάζοντας την υπόθεση, επανέλαβε την πάγια νομολογία του ότι οι δικαστικές αποφάσεις που διατάζουν στέρηση της ελευθερίας πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένες. Στην προκειμένη ωστόσο περίπτωση τα μέλη του ΕΔΔΑ, έπρεπε να εκτιμήσουν εάν οι δικαστικές αποφάσεις περιείχαν αναφορές σε συγκεκριμένα γεγονότα και συγκεκριμένες περιστάσεις που δικαιολογούν την συνέχιση της κράτησης.
    Οι δικαστές διαπίστωσαν ότι οι αποφάσεις που απέρριψαν το αίτημα της άρσης της κράτησης δεν εξέτασαν τα πρόσθετα νέα στοιχεία που δόθηκαν στην ανάκριση από μάρτυρες και τεκμηρίωναν την αθώωση του προσφεύγοντα . Όπως έκρινε το ΕΔΔΑ οι αποφάσεις των Ολλανδικών δικαστηρίων περιείχαν σχετική αιτιολογία αλλά όχι επαρκή ώστε να δικαιολογείται η συνέχιση της προφυλάκισης του προσφεύγοντα. Κατά συνέπεια κρίθηκε ότι οι ολλανδικές αρχές παραβίασαν το άρθρο 5§3 της ΕΣΔΑ.
    Αντιστοίχως η εκδίκαση της πρώτης αίτησης του προσφεύγοντα για άρση της προσωρινής κράτησης 22 ημέρες μετά την κατάθεση της, παραβίασε την απαίτηση του άρθρου 5§4 για ταχεία εκδίκαση των αιτήσεων για αποφυλάκιση, έκρινε το ΕΔΔΑ και επιδίκασε αποζημίωση στον προσφεύγοντα 1.300 ευρώ για ηθική βλάβη.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ