Ο λαϊκισμός σε μια επιστολή…

Πέτρος Τρουπιώτης 04-05-2021 04:23
Ο λαϊκισμός σε μια επιστολή…
Η αποστολή –και δημοσιοποίηση- της επιστολής των βουλευτών της ΝΔ προς τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη για το θέμα της μουσικής στα καταστήματα δείχνει πόσο μακριά είμαστε ακόμα από το να ξεπεράσουμε το παλαιό «κατόπιν ενεργειών μου…»

Ένα από τα καθήκοντα των βουλευτών, είναι να εκφράζουν και να υποστηρίζουν  στο Κοινοβούλιο (και αλλού) τα αιτήματα  των Ελλήνων πολιτών , είτε αυτών που τους εκλέγουν στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, είτε του συνόλου των Ελλήνων Πολιτών.

 Υπό αυτή την έννοια, η κίνηση καμιά δεκαριά βουλευτών της ΝΔ, να στείλουν επιστολή στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν Χαρδαλιά για να του εκφράσουν την «απογοήτευση των επαγγελματιών του χώρου της εστίασης για τους περιορισμούς σχετικά με τη μουσική…», θα έλεγε κανείς ότι εμπίπτει στις υποχρεώσεις τους.

 Αποτελεί μέρος της υποχρέωσης τους απέναντι στους συμπολίτες τους , που τους εξέλεξαν.

 Μόνον που έτσι είναι μόνον με την πρώτη ματιά.

 Γιατί υπάρχει και η άλλη πλευρά. Η οποία θα έλεγα ότι δεν είναι και υπερ των βουλευτών.

 Γιατί, οι βουλευτές, δεν είναι άβουλα όργανα, που απλώς έχουν αναλάβει την υποχρέωση εν ειδει «αγγελιοφόρου» ή «γραμματοκομιστή», να μεταφέρουν απλώς τις απόψεις των συμπολιτών τους ή μερίδας των συμπολιτών τους.

Έχουν υποχρέωση να γνωρίζουν περισσότερα πράγματα από τους συμπολίτες τους και να προσπαθούν να μεταφέρουν και σε αυτούς όλα τα δεδομένα και την πραγματική εικόνα των πραγμάτων. Πέρα από συντεχνιακές ή τοπικιστικές λογικές, που πολλές φορές υπεισέρχονται στα αιτήματα ορισμένων κατηγοριών πολιτών.

Οι βουλευτές της συμπολίτευσης μάλιστα, έχουν και ένα διπλό καθήκον. Πέρα από το παραπάνω, οφείλουν να εξηγούν στους συμπολίτες τους γιατί ορισμένες αποφάσεις της κυβέρνησης είναι αναγκαίες, ακόμα και αν δεν είναι αρεστές σε μερίδα πολιτών.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα, όταν το ζήτημα είναι κρίσιμο, μια και αφορά την υγεία των πολιτών , οι βουλευτές οφείλουν να συμπαραταχθούν με την άποψη των ειδικών και να την στηρίξουν, ακόμα και με πρόσκαιρο, προσωπικό, πολιτικό κόστος.

Δυστυχώς, οι συγκεκριμένοι βουλευτές, έκαναν το ανάποδο. Κινήθηκαν με τρόπο που κανείς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει «λαϊκίστικο».

Πάτησαν πάνω σε ένα (ίσως κατανοητό) αίτημα καταστηματαρχών, αγνοώντας όμως την άποψη των ειδικών , που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η μονή έγκυρη, και έκαναν μια κίνηση που τελικά το μόνο που προσδοκούν είναι «προσωπικά πολιτικά οφέλη».

Έστειλαν την επιστολή στον αρμόδιο υφυπουργό, έτσι ώστε να μπορούν να πουν στους συμπολίτες- ψηφοφόρους τους ότι προώθησαν το αίτημά τους και άφησαν την «καυτή πατάτα» σε αυτόν. Να κάνει δηλαδή , αυτός, ο υφυπουργός, και η κυβέρνηση τον «κακό».

Τη στιγμή μάλιστα που γνωρίζουν πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο παρά να ακούσει την άποψη των ειδικών.  

Η όλη αυτή κίνηση τους, μου θυμίζει την παλαιοκομματική λογική των επιστολών των βουλευτών προ τριακονταετίας που ξεκινούσε με το «κατόπιν ενεργειών μου….».

Γιατί , αν ήθελαν να προωθήσουν το αίτημα των συμπολιτών τους, αν ήθελαν να ζητήσουν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα, θα το έλεγαν στον αρμόδιο υφυπουργό, χωρίς να δημοσιοποιήσουν την επιστολή τους.

Δημοσιοποίηση που μετατρέπει την κίνηση τους σε χαρακτηριστική κίνηση λαϊκισμού…

Λαϊκισμό, που η χώρα πλήρωσε ακριβά πολλά χρόνια και δεν τον χρειάζεται πια.

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo