Ας κοιτάξουμε μπροστά, όμως, με μάτια ανοιχτά

Πέτρος Τρουπιώτης 03-05-2021 07:59 Τελευταία ενημέρωση: 03-05-2021 07:59
Ας κοιτάξουμε μπροστά, όμως, με μάτια ανοιχτά
Δυο επισημάνσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής , Ελπιδοφόρου, με ξεχωριστή σημασία και ενδιαφέρον

Δεύτερη μέρα του Πάσχα σήμερα. Μια μέρα μετρά την γιορτή της Ανάστασης. Μια μέρα αν στοχασμού της επιλογής του Χριστού , μέσω της Ανάστασης του , να μας δείξει πως τίποτα δεν τελειώνει. Όλα αρχίζουν ξανά από την αρχή. Ίσως με άλλο τρόπο, ίσως διαφορετικά αλλά συνεχίζουν.

Η Ψυχή υπάρχει για πάντα , είναι αθάνατη.

Νομίζω , λόγω και των ημερών , αλλά και των όσων περνάμε όλοι με την πανδημία, έχει ενδιαφέρον να διαβάσουμε τις απόψεις ενός ανθρώπου που προσωπικά εκτιμώ πάρα πολύ.
Ενός ανθρώπου που έχει κάνει πράξη ζωής την συμπαράσταση στους συνανθρώπους.
Ενός ανθρώπου του Θεού, θα έλεγα , αν δεν ήμουν σίγουρος ότι μια τέτοια φράση – σύγκριση δεν θα άρεσε στον ίδιο. Ας πούμε λοιπόν , ενός φωτισμένου ιερωμένου.
Αναφέρομαι στο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Και θέλω να μείνουμε σε δυο σημεία συνέντευξης του στο Πρώτο Θέμα (και στον Δημήτρη Δανικά).

Όταν ο Αρχιεπίσκοπος ερωτάται για το αν διδαχθήκαμε κάτι από την πανδημία απαντά:

«Το ερώτημα είναι, λοιπόν, τι διδαχθήκαμε από αυτή τη δοκιμασία. Τι διδαχθήκαμε για την ανισότητα, την απληστία στην κατανάλωση, την καταστροφή του περιβάλλοντος; Ποια είναι τα συμπεράσματά μας ως κοινωνία και ως διεθνής κοινότητα απέναντι στην πολύ πιο τρομακτική κρίση που έρχεται; Πριν από 21 χρόνια ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης μίλησε για την κλιματική αλλαγή. Ήταν από τους πρώτους ηγέτες που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου. Η πανδημία ίσως είναι μια τελευταία προειδοποίηση για να αξιολογήσουμε τις προτεραιότητές μας, ενώ πρέπει να έχουμε κατά νου ότι υπήρξαν και άλλες πανδημίες μέσα στην Ιστορία. Αντί να καταστροφολογούμε από φόβο ή άγνοια, θα πρέπει να αποδεχθούμε την ευθύνη για τον κόσμο μας και να συμβάλουμε ουσιαστικά στην ευημερία του κόσμου. Είτε πρόκειται για το οξύ οικολογικό πρόβλημα, είτε για τις εντελώς περιττές εκρήξεις βίας ανά τον κόσμο, καλούμαστε όλοι να γίνουμε διαχειριστές της φυσικής δημιουργίας. Η πρόκληση του να ζει κανείς εντός ενός “πεπτωκότος” κόσμου σημαίνει το να κομίζει το μήνυμα της Αναστάσεως του Χριστού - και όλων μας, σε όλους τους ανθρώπους και στον κόσμο. Ο θάνατος έχει χάσει πλέον την κυριαρχία του. Κυριαρχεί το φως της αναστάσεως».

Αλλά σε άλλο σημείο της συνομιλίας του λέει κάτι με ιδιαίτερη , πιστεύω σημασία, με ξεχωριστό νόημα:

«οι πλούσιες χώρες δεν μπορούν να σωθούν αν εγκαταλείψουν στην τύχη τους τις φτωχές»

Μια φράση που αξίζει να την προσέξουμε, να την μελετήσουμε, να την δούμε κατάματα…

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo