Οι δημοσκοπήσεις «φωτογραφίζουν» με σιγουριά τον νικητή

Πέτρος Τρουπιώτης 30-04-2021 09:38
Οι δημοσκοπήσεις «φωτογραφίζουν» με σιγουριά τον νικητή
Τα αποτελέσματα των γκάλοπ είναι «φωτογραφία της στιγμής» λένε οι ειδικοί. Μόνον που συνεχόμενές παρόμοιες φωτογραφίες δημιουργούν «ταινία μεγάλου μήκους»

Η φράση που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι δημοσκόποι («γκαλλοπολόγους» τους λέγαμε παλαιά, πριν η τέχνη τους γίνει επιστήμη), είναι πως οι δημοσκοπήσεις είναι «φωτογραφία της στιγμής».

Και από μια μεριά έχουν δίκιο, μια και τα αποτελέσματα των σημερινών δημοσκοπήσεων, μπορεί να μεταβληθούν σε λίγες εβδομάδες ή μήνες ή και να αντιστραφούν , από ενέργειες ή γεγονότα , που αυτή την στιγμή δεν είναι προβλέψιμα.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά , αυτή που δεν είναι και τόσο αθώα. Με την χρήση της φράσης αυτής, μπορεί ευκολά να δικαιολογηθεί μια ¨αστοχία» και ένα αποτέλεσμα αντίθετο ή όχι τόσο κοντά στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης. Ανθρώπινο, θα έλεγα… Ίσως και εν μέρει «επιστημονικά εξηγούμενο»….

Μόνον που υπάρχει και ένα άλλο δεδομένο. Ένα δεδομένο , που μπορεί να κάνει την «φωτογραφία της στιγμής», «ταινία μεγάλου μήκους», ας πούμε.

Το δεδομένο αυτό, το έχουμε πει πάλι, είναι τα επαναλαμβανόμενα , για μήνες , χρόνια, παρόμοια αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Με βάσει τέτοια αποτελέσματα , κανείς δημοσκόπος, κανείς πολιτικός αναλυτής και κανείς πολιτικός εν τελεί, δεν μπορεί να «κρατήσει» ισορροπίες ΄η «πισινή» και να πιστεύει ότι δεν θα γελοιοποιηθεί.

Αφορμή για τις σκέψεις (και πάλι ) αυτές, μου έδωσαν μια σειρά από δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημέρων, με πιο πρόσφατη αυτή που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Πρώτο θέμα».

Την δημοσκόπηση έκανε η εταιρεία Marc τις τελευταίες μέρες και δείχνει πως μετρά από 22 μήνες διακυβέρνησης και περίπου 15 μήνες της δύσκολης περιόδου της πανδημίας, η ΝΔ όχι μόνον φαίνεται να κρατά δυνάμεις , αλλά να διευρύνει και την διαφορά της με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων), η ΝΔ με 39,3% διατηρεί μεγάλο προβάδισμα 16,6 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φαίνεται να συγκεντρώνει 22,7%. (Χωρίς αναγωγή, η διαφορά είναι στο 15,4%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει ποσοστό 36,4%, έναντι 21% του ΣΥΡΙΖΑ).

Δεν θέλω να μπω σε άλλα στοιχεία της δημοσκόπησης, τα οποία μπορείτε να τα δείτε στο φύλλο της εφημερίδας που κυκλοφορεί σήμερα.

Θέλω απλώς να επισημάνω τρία πράγματα.

---Πως στην χειρότερη στιγμή για την κυβέρνηση (στην μέση της περιόδου, με μεγάλη κρίση πανδημίας –και τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις κλπ.) αυτή όχι μόνον διατηρεί μεγάλο προβάδισμα από τον Σύριζα , αλλά κρατά το σύνολο σχεδόν των ποσοστών της των εκλογών του 2019. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ, χάνει …9 σχεδόν μονάδες από το εκλογικό αποτέλεσμα των προηγουμένων εκλογών….

--- Πως η διαφορά είναι πια τόσο μεγάλη που αν δεν έχει γίνει, τείνει να γίνει «μη αναστρέψιμη», έστω και αν υπάρξουν μέτρια προβλήματα.

--- Πως εδώ έχουμε να κάνουμε με συνεχόμενα αντίστοιχα αποτελέσματα, που σημαίνει ότι η τάση έχει παγιωθεί. Η κοινή γνώμη, έχει σχηματίσει άποψη.

Υπενθυμίζω μόνον ότι σε μετρήσεις της ιδίας εταιρίας, εάν μήνα πριν, η διαφορά ήταν 15,6 μονάδες και τον περασμένο Ιανουάριο 18,6 μονάδες.

Η όλη αυτή εικόνα (και η μελέτη των ποιοτικών χαρακτηριστικών) δείχνει πως η κυβέρνηση όχι μόνον κράτησε στην δύσκολη περίοδο αλλά μπορεί να έχει και άνοδο όταν τα πράγματα βελτιωθούν και αρχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα της (και με κοινοτικά κονδύλια), ενώ αντίστοιχα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι μόνον δεν μπορεί να «κλέψει» ψηφοφόρους από την κυβέρνηση αλλά χάνει και δικούς του , και μάλιστα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό..

Έτσι λοιπόν , είναι σαφές πως η φράση *Η πρόθεση ψήφου δεν αποτελεί πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος, αλλά καταγραφή των τάσεων της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου», που γράφει και η ίδια η εταιρεία, κάτω από την έρευνα της, ισχύει μεν θεωρητικά, όμως πρακτικά, τα επαναλαμβανόμενα παρόμοια αποτελέσματα την ανατρέπουν , δημιουργώντας μια «σιγουριά νικητή».

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo