• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Τα κατεχόμενα καθ' υπόδειξη της Τουρκίας τορπιλίζουν τη Διάσκεψη για το Κυπριακό

Θανάσης Αργυράκης 28-04-2021 20:25 Τελευταία ενημέρωση: 28-04-2021 20:43
Τα κατεχόμενα καθ' υπόδειξη της Τουρκίας τορπιλίζουν τη Διάσκεψη για το Κυπριακό
Ο Τατάρ κατέθεσε έγγραφο με το οποίο ζητά απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αναγνώριση χωριστής κυριαρχίας στην Κύπρο

Ως «λαγός» της Άγκυρας λειτουργεί υπονομευτικά για τη Διάσκεψη για το Κυπριακό, στη Γενεύη, ο «πρόεδρος» των κατεχομένων, Ερσίν Τατάρ.

Ανέκαθεν, βέβαια, οι επικεφαλής στα κατεχόμενα βρίσκονταν σε σχέση άμεσης εξάρτησης από την Τουρκία. Ο Ε. Τατάρ, όμως, γνωστός για την πειθήνια στάση του απέναντι στην Τουρκία, δείχνει να ξεπερνά κάθε όριο αδιαλλαξίας.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα, «Φιλελεύθερος», ο Ε. Τατάρ κατέθεσε έγγραφο με το οποίο ζητά απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αναγνώριση χωριστής κυριαρχίας στην Κύπρο. Μια απόφαση, σύμφωνα με την πρόταση Τατάρ, που θα αποτελέσει τη νέα βάση για τη δημιουργία σχέσης συνεργασίας ανάμεσα στα «δύο υφιστάμενα κράτη».

Ο Ε. Τατάρ, ούτε λίγο ούτε πολύ, λειτουργεί ως ο «λαγός» της Άγκυρας. Θέτει μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, τις οποίες ουδείς μπορεί να κάνει δεκτές. Εξάλλου, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν τοποθετηθεί σαφώς υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, και όχι της διχοτόμησης και των δύο κρατών.

Μάλιστα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, αλλά και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, David Hale, επαναβεβαίωσαν αυτή τη θέση των χωρών τους. Ιδιαίτερα η Μόσχα είναι κατηγορηματική, ενώ η Ουάσιγκτον, υπό τις παρούσες συγκυρίες της ψύχρανσης των σχέσεών της με την Άγκυρα, δεν αναμένεται να ακολουθήσουν «αδιάφορη» στάση. Πόσο μάλλον, όταν ο ίδιος ο Μπάιντεν φέρεται να διατηρεί μια «προσωπική» σχέση με την Κύπρο.

Βάζοντας, λοιπόν, η Τουρκία μπροστά τον Τατάρ να εγείρει μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, προωθεί τη Συνομοσπονδία ή την «χαλαρή Ομοσπονδία», που, ως όλα δείχνουν, αποτελούν τον στρατηγικό στόχο της, προκειμένου να μετατρέψει ολόκληρη την Κύπρο σε προτεκτοράτο της.

Λύπη για Γκουτέρες

Από τη μεριά του, πάντως, το Κίνημα Οικολόγων (ΚΟ) στην Κύπρο εκφράζει «λύπη για την απαθή στάση του κ. Γκουτέρες, ο οποίος παρακολουθεί την Τουρκία να παραβιάζει όλα τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αφήνοντας την να βάζει στο τραπέζι θέμα κυριαρχικής ισότητας και αναγνώρισης του ψευδοκράτους, χωρίς ο ίδιος να αντιδρά ουσιαστικά».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΟ «θα έπρεπε να διακόψει τη διάσκεψη και να καταγγείλει τη στάση της Τουρκίας και του Τατάρ. Αντίθετα φαίνεται να έχει προειδοποιήσει τον πρόεδρο, Αναστασιάδη, ότι θα καταθέσει την εντολή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο κ.Γκουτέρες οφείλει να καταγγείλει την Τουρκία για την εκτροπή».

Το έγγραφο

Ο Ε.Τατάρ, στο έγγραφό του, το οποίο είναι εις γνώσιν του «Φιλελεύθερου», ζητάει μεταξύ άλλων από τον γενικό γραμματέα να αναλάβει μια πρωτοβουλία ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει ένα ψήφισμα, στο οποίο θα διασφαλίζεται το ισότιμο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών.

Ένα τέτοιο ψήφισμα θα αποτελέσει τη νέα βάση για τη δημιουργία σχέσης συνεργασίας μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών.

Μόλις εξασφαλιστεί το ισότιμο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών μέσω της προαναφερθείσας ρύθμισης, θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με βάση τα αποτελέσματα, σε αυτή τη νέα βάση, υπό την αιγίδα του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία μιας ελεύθερης και αμοιβαία αποδεκτής σχέσης συνεργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo