• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Νέα δομή στις Ειδικές Δυνάμεις - Εγκρίθηκε η ριζική αναδιοργάνωσή τους

lawandorder.gr 28-04-2021 18:50 Τελευταία ενημέρωση: 28-04-2021 18:50
Νέα δομή στις Ειδικές Δυνάμεις - Εγκρίθηκε η ριζική αναδιοργάνωσή τους
Προβλέπεται διακλαδικότητα, συγκρότηση Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, δύο σχηματισμοί επιπέδου μεραρχίας και διοίκηση από αντιστράτηγο

Νέα δομή αποκτούν οι Ειδικές Δυνάμεις. Οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού τους κατά τα αμερικανικά πρότυπα που έχουν ξεκινήσει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες, υπό την εποπτεία μάλιστα Αμερικανών «συμβούλων», ολοκληρώθηκαν και ήδη το σχέδιο εγκρίθηκε στο χτεσινό ΚΥΣΕΑ.

Ειδικότερα, προβλέπεται διακλαδικότητα, συγκρότηση Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, δύο σχηματισμοί επιπέδου μεραρχίας και διοίκηση από αντιστράτηγο. Η νέα δομή θα υπάγεται απευθείας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Ταυτόχρονα, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, προωθείται συνολικότερα η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέμα, πάντως, που δεν συζητήθηκε αναλυτικά στο χτεσινό ΚΥΣΕΑ. Μεταξύ άλλων, προωθείται η δημιουργία ενός δεύτερου ναυστάθμου, ο οποίος θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, με αποστολή την Ανατολικη Μεσόγειο και τις θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κρήτης, στη βόρειο Αφρική.

Ο νέος σχεδιασμός των Ειδικών Δυνάμεων που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, προωθείται τώρα με ταχείς ρυθμούς, ενώ ήδη εδώ και μήνες έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση και η επιμόρφωση του προσωπικού.

Το σχέδιο της νέας δομής των Ειδικών Δυνάμεων δημοσιοποιήθηκε στην εφημερίδα, Καθημερινή. Μια «διαρροή», πάντως, που φέρεται να προκάλεσε προβληματισμό μεταξύ των στρατιωτικών, δεδομένου του «ευαίσθητου» χαρακτήρα του σχεδιασμού.

Στο σχέδιο προβλέπεται:

-Η συγκρότηση Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ).

-Ο διακλαδικός ρόλος των Ειδικών Δυνάμεων και η υπαγωγή στην ΔΕΠ δύο σχηματισμών επιπέδου μεραρχίας.

Αναλυτικότερα:

Μια μεραρχία των Ειδικών Δυνάμεων με το σύνολο των δυνάμεων καταδρομών – αλεξιπτωτιστών και πεζοναυτών (Ι ΜΠ).

Συγκροτείται η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), στην οποία θα ενσωματωθεί η 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (που παύει να υφίσταται), καθώς επίσης το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) και η Μονάδα Υποστήριξης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΥΕΕ).

Συγκροτείται Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ). Σε αυτήν θα υπάγονται τα παλαιότερα ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς τύπου Σινούκ (CH-47D) αλλά και τα γαλλικά NH-90, τα οποία μετά και τις τελευταίες αποφάσεις αυξάνονται σε αριθμό και διαθεσιμότητες. Ο αεροπορικός πυλώνας της ΔΕΠ δίνει τη δυνατότητα για αποτελεσματική σχεδίαση και διεξαγωγή ειδικών αποστολών και οι χειριστές των ελικοπτέρων θα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση. Η έδρα της ΜΑΕΕ θα βρίσκεται στο αεροδρόμιο των Μεγάρων, όπου οι εργασίες για τις νέες εγκαταστάσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

-Η υπαγωγή της ΔΕΠ απευθείας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, όπως και του συνόλου των Ειδικών Δυνάμεων.

-Η διοίκησή τους από αντιστράτηγο, υπεύθυνο για τον επιχειρησιακό έλεγχο των ειδικών δυνάμεων σε καιρό ειρήνης. Ο ίδιος θα λειτουργεί ως σύμβουλος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ για τα συγκεκριμένα ζητήματα.

-Η οργάνωση των Επιτελείων κατά τα συμμαχικά πρότυπα, και ειδικότερα των Ειδικών Δυνάμεων των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, λαμβάνοντας υπόψιν τις ελληνικές ιδιομορφίες.

-Ο εξοπλισμός των Ειδικών Δυνάμεων με σύγχρονα μέσα. Γι' αυτό, έχουν γίνει ήδη κάποιες κινήσεις, με τη βοήθεια του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, μέσω του οποίου παραλήφθηκε δωρεάν υλικό για τις επικοινωνίες ανάμεσα στα στελέχη της ΔΕΠ.

Ακόμα, έχουν διατεθεί κονδύλια για την αγορά νέων υλικών (κράνη, διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης, εξαρτύσεις μάχης, τυφέκια). Παράλληλα, εν εξελίξει βρίσκονται οι διαδικασίες για την αγορά σκαφών και οχημάτων ειδικών επιχειρήσεων.

-Το στρατόπεδο «υποστρατήγου Ανδρέα Καλλίνσκη» στο Μεγάλο Πεύκο αλλάζει χαρακτήρα και διαμορφώνεται σε πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης ειδικών επιχειρήσεων – Ειδικών Δυνάμεων.

Σε αυτό θα εκπαιδεύεται και προσωπικό από άλλες χώρες. Πρόσφατα, έγινε η τελετή παραλαβής του νέου στεγάστρου του κολυμβητηρίου μάχης του στρατοπέδου.

-Η μετεγκατάσταση των υποδομών του 13ου Λόχου Τεχνικού (13 ΛΤΧ) με τη δημιουργία υποδομών για ελλιμενισμό, αποθήκευση και συντήρηση του συνόλου των πλωτών μέσων της νέας ΔΔΕΕ και ειδικότερα των νέων σκαφών ειδικών επιχειρήσεων (Viking), των οποίων η απόκτηση εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

-Η ολοκλήρωση των εργασιών στο πεδίο βολής Κανδηλίου, το οποίο περιλαμβάνει πεδίο βολής ελαττωμένης απόστασης, πεδίο καταστροφών σε αστικό περιβάλλον, πεδίο εκκαθάρισης οικοδομικού συγκροτήματος και πεδίο συμπλέγματος σηράγγων ανοικτού τύπου. Πρόκειται για πεδίο βολής στα σύγχρονα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα.

Η νέα δομή των Ειδικών Δυνάμεων, αναφέρουν στρατιωτικοί κύκλοι, στηρίζεται στην ενότητα διοικήσεως, την ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, την αμεσότητα στην έκδοση και εκτέλεση διαταγών, τη βέλτιστη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού και των διατιθέμενων μέσων, την επίτευξη οικονομίας κλίμακας στην προμήθεια υλικών, την τυποποίηση της εκπαίδευσης και των τακτικών/τεχνικών διαδικασιών και η κοινή αντίληψη.

Τέλος, μια από τις βασικές μέριμνες της νέας σχεδιαζόμενης δομής δυνάμεων αφορά τον Ναύσταθμο Κρήτης. Πρακτικά σχεδιάζεται η δημιουργία ενός δεύτερου ναυστάθμου, ο οποίος θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo