• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

ΚΙΝΑΛ: Η ώρα του Λοβέρδου

Χρήστος Μυτιλινιός 28-04-2021 10:16 Τελευταία ενημέρωση: 28-04-2021 10:19
ΚΙΝΑΛ: Η ώρα του Λοβέρδου
Έκλεισε ο κύκλος της Φώφης
«Βουτιά» στην εσωστρέφεια φαίνεται να έχει κάνει το Κίνημα Αλλαγής με τις υποψηφιότητες για την ηγεσία σίγουρα να μην είναι όπως την τελευταία φορά με πάνω από 10 υποψηφίους, ωστόσο το «παλαντζάρισμα» της Φώφης και η μη ξεκάθαρη θέση για τις κινήσεις της, έχει φέρει κάποιες ανησυχίες στο κεντροαριστερό κόμμα. 

Εσωκομματικές εκλογές

Η πιθανή ημερομηνία των εσωκομματικών εκλογών, όλα δείχνουν πως θα είναι εντός του 2022. Κι αυτό έχει το χαρακτηριστικό του καθώς με τα όσα συμβαίνουν, κι αν αναλογιστούμε στον κύκλο εσωστρέφειας για την αλλαγή ηγεσίας το ΚΙΝΑΛ έχει μπει σχεδόν από τις αρχές του χρόνου, η περίοδος είναι αρκετά μεγάλη και οι πιθανές συνέπειες θα μπορούσαν να είναι ισχυρές. 

Δεν έχει διευκρινιστεί επίσης κάτι πολύ σημαντικό. Αν το ΚΙΝΑΛ θα ακολουθήσει τον πρωτοποριακό τρόπο εκλογής αρχηγού από τη βάση του κόμματος που πρώτο το ΠΑΣΟΚ εφήρμοσε, ή θα περιοριστεί σε εκλογές από κλειστό συνέδριο. Φυσικά η δεύτερη επιλογή θα απομακρύνει εντελώς το ΚΙΝΑΛ από την κοινωνία, κάτι που γνωρίζουν καλά στο κόμμα, από τον πιο στενό συνεργάτη της Γεννηματά, μέχρι και το τελευταίο στέλεχος. 

Σε κάθε περίπτωση, η μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ, δείχνει να έχει απομακρυνθεί από τον αρχηγοκεντρικό χαρακτήρα, όχι για λόγους δημοκρατικούς και ποικιλότητας, αλλά γιατί η αρχηγός του, κακά τα ψέματα, δεν αποτέλεσε και ιδιαίτερο παράδειγμα για την αρχηγία. 

Θα είναι ξανά υποψήφια η Φώφη;

Όσον αφορά τώρα στις υποψηφιότητες, φαίνεται πως η Φώφη Γεννηματά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το αν θα θέσει ξανά τον εαυτό της στην κρίση των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μου, το σύνολο των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ θέλουν τη Φώφη να αποχωρήσει με «ψηλά το κεφάλι» και να μην ηττηθεί στις εσωκομματικές, τόσο για την ίδια, όσο και για τη συνοχή του κόμματος. Το σύνολο των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ απορρίπτει την ανανέωση της θητείας της Φώφης, ενώ φαίνεται να είναι μοιρασμένοι σε δύο λόγους: Ο ένας, ότι η Φώφη κράτησε το κόμμα ενωμένο στο 8%, είναι καιρός να δώσει τη σκυτάλη και να στηρίξει την επόμενη ηγεσία. Ο άλλος λόγος, είναι όπως λένε συγκεκριμένα «Η Φώφη έφτασε εκεί που μπορούσε, καιρός να πάμε παρακάτω».

Το σίγουρο είναι πάντως μέχρι στιγμής ότι η ίδια η Φώφη δεν έχει ξεκαθαρίσει το επόμενο βήμα της.

Οι μνηστήρες της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ

Τώρα στο υπόλοιπο «στρατόπεδο» της κεντροαριστερής παράταξης, φαίνεται πως επικρατεί μια γενικότερη παγωμάρα. Παγωμάρα όμως που συνοδεύεται από ελπίδα για την επόμενη ημέρα της παράταξης. Τα ονόματα που έχουν ακουστεί για την διεκδίκηση της ηγεσίας δεν είναι πολλά όπως προείπα, όμως ας δούμε αναλυτικά τις ακούγεται. 

Δημοσιεύματα κατά καιρούς αναφέρουν πως η Φώφη θα ήθελε να «σπρώξει» τα «πουλέν» της στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Φημολογήθηκε πως θα πρότεινε έναν εκ των Παύλου Χρηστίδη ή Μανώλη Χριστοδουλάκη, στηρίζοντάς τους για την ηγεσία του κόμματος. Οι πηγές μου αναφέρουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, ειδικά αυτή τη στιγμή, καθώς κανείς από τους δύο δεν έχει την δυναμική για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και κανείς από τους δύο δεν θα ήταν έτοιμος να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις. 

Η περίπτωση Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ένα αδιαμφισβήτητα δημοφιλές πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ. Το απέδειξε άλλωστε στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές, φτάνοντας μια ανάσα από την εκλογή του. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το αν θα είναι υποψήφιος, ωστόσο οι πληροφορίες μου λένε πως στη βάση του ΚΙΝΑΛ, παρότι ο Νίκος είναι αγαπητός, επικρατεί ένα κλίμα σύμφωνα με το οποίο δεν θα κατάφερνε να νικήσει ο Νίκος ούτε αυτή τη φορά. Ο λόγος; Ξεκάθαρα το γεγονός ότι είναι η «υποψηφιότητα» των Βρυξελλών. Ένα πιθανός πρόεδρος που δεν θα μπορούσε να παραστεί στη Βουλή και να αντιπαρατεθεί με τον Πρωθυπουργό π.χ. Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος ότι την προηγούμενη φορά αυτό δεν επηρέασε την ψήφο του κόσμου και έδωσε στον Ανδρουλάκη πολύ υψηλά ποσοστά. Η διαφορά όμως από τότε, σύμφωνα με τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, είναι ότι μεσολάβησαν εθνικές εκλογές, στις οποίες ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μπορούσε να πολιτευθεί εντός των συνόρων και να είναι στο ελληνικό κοινοβούλιο, δίνοντας εδώ τη μάχη και έχοντας στη φαρέτρα του την ευρωπαϊκή πορεία. 

Συνεπώς, φαίνεται πως το κλίμα στους ψηφοφόρους του κινήματος, δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τον κρητικό πολιτικό. 

«Αέρας» Λοβέρδου

Πάμε τώρα στην υποψηφιότητα που συγκεντρώνει όλο το θετικό κλίμα στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ. Φυσικά είναι η περίπτωση του Ανδρέα Λοβέρδου. Οι συστάσεις περιττές, οι κοινοβουλευτικές μάχες αμέτρητες, ο ρόλος του στην πολιτική ζωή καθοριστικότατος πολλές φορές, ενώ έχει αποδείξει ξεκάθαρα πως είναι ένας δεινός αντίπαλος του έτερου πόλου της κεντροαριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ. Ακαδημαϊκός με μακρόχρονη κοινοβουλευτική και υπουργική εμπειρία, γνώσεις, δυναμισμό, ηρεμία και ρητορική δεινότητα, έρχεται με φόρα αυτή τη φορά, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής, να δώσει το έναυσμα για την καλύτερη επόμενη ημέρα της παράταξης. 

Το χαρακτηριστικό που βλέπω στις συνομιλίες μου και το ρεπορτάζ είναι ότι η περίπτωση Λοβέρδου δεν φέρνει αντιδράσεις, αλλά αντιθέτως, δείχνει μέχρι στιγμής να είναι άκρως αρεστή στο σύνολο των ψηφοφόρων και πιθανώς η επιλογή της πλειοψηφίας του. 

Οι «Παπανδρεϊκές» υποψηφιότητες

Πέραν τούτων, φήμες υπάρχουν και για πιθανές υποψηφιότητες οι οποίες θα προσπαθήσουν να έλθουν από τον Παπανδρεϊκό χώρο της κεντροαριστεράς, ονόματα παλιά, όπως οι Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Καστανίδης. Πιθανώς να πρόκειται για υποψηφιότητες «μπούγιου» όπως θα λέγαμε απλά λαϊκά, καθώς δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη απήχηση των συγκεκριμένων προσώπων στον κόσμο του ΚΙΝΑΛ. 

Η Εύα Καϊλή

Πολλοί αναρωτιούνται για τη στάση που θα κρατήσει εν τέλει η Εύα Καϊλή. Πολλοί επίσης αναρωτήθηκαν για το αν η Εύα θα είναι η ίδια υποψήφια στις εσωκομματικές εκλογές, ενδεχόμενο το οποίο η ίδια δεν απέκλεισε τον Οκτώβριο του 2020, ωστόσο αυτό που ισχύει για την περίπτωση Ανδρουλάκη, ισχύει και για την κυρία Καϊλή, η υποψηφιότητα των Βρυξελλών δηλαδή. Σε κάθε περίπτωση θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν δεν κατέλθει η ίδια, σε ποιον θα δώσει τη στήριξή της. «Ένα πουλάκι μου είπε» πως ο Λοβέρδος θα είναι ο αποδέκτης της εμπιστοσύνης της, αλλά μένει να το δούμε σαφώς. 

Σίγουρα η επόμενη ημέρα του ΚΙΝΑΛ δεν θα είναι εύκολη. Η αλλαγή ηγεσίας δεν σημαίνει αυτόματα ότι το κόμμα θα «πετάξει» στο 20%. Το ζητούμενο για το κεντροαριστερό κόμμα όμως, όπως λένε στη βάση του ΚΙΝΑΛ, είναι να εκλεγεί μια ηγεσία η οποία μπορεί να θέσει τις βάσεις, ώστε αυτό να επιτευχθεί. Μια υποψηφιότητα η οποία θα επαναφέρει τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, στον ορίτζιναλ κεντροαριστερό χώρο. Και μέχρι στιγμής, σύμφωνα πάντα με τα όσα λαμβάνω από τον κεντροαριστερό χώρο, αλλά και με τη δική μου κρίση, η υποψηφιότητα αυτή, είναι του Ανδρέα Λοβέρδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo