Οι εκκαθαρίσεις όσων διαφωνούν είναι βαθιά ριζωμένες στην λογική τους

Πέτρος Τρουπιώτης 28-04-2021 08:07 Τελευταία ενημέρωση: 28-04-2021 09:44
Οι εκκαθαρίσεις όσων διαφωνούν είναι βαθιά ριζωμένες στην λογική τους
Πόσους και για πόσο μπορεί να κοροϊδέψει ένα κόμμα, που ενώ απέτυχε στην κυβερνητική δράση, επιστρέφει σε λογικές του Σταλινισμού, δηλώνοντας στροφή προς την … σοσιαλδημοκρατία

Αν κανείς κάνει αναζήτηση στο Google των λέξεων εκκαθάριση ή εκκαθαρίσεις, τα περισσότερα αποτελέσματα που θα του βγουν , εκτός από το εκκαθάρισή φορολογικών δηλώσεων, αναφέρονται στις περίφημες εκκαθαρίσεις του Στάλιν στην Σοβιετική Ένωση.

Προφανώς , αυτού του είδους τις εκκαθαρίσεις, την Μεγάλη Εκκαθάριση ή το Μεγάλο Τρόμο, όπως έχει ονομασθεί η αντίστοιχη περίοδος του Στάλιν, έχει στο μυαλό του ο κ Τζανακόπουλος (πρώην υπουργός και γραμματέας σήμερα του Σύριζα, δηλαδή ο Όν 2 στην ιεραρχία του), όταν σε κομματική εκδήλωση ανέγειρε για τις «εκκαθαρίσεις» που πρέπει να γίνουν «την επόμενη φορά» στο δημόσιο τομέα.

Προφανώς εκκαθαρίσεις όσων δεν ακολουθούν την γραμμή και τις επιλογές ΣΥΡΙΖΑ. Εκκαθαρίσεις που προφανώς δεν πρόλαβε να κάνει η «πρώτη φορά αριστερά».

Πέρα πάντως από το γραφικό του πράγματος, ίσως θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους δηλώσεις (και δεν είναι οι μονές είναι η αλήθεια) , λίγο πιο σοβαρά.

Κι αυτό γιατί όπως όλα δείχνουν , οι απόψεις αυτές, οι εκκαθαρίσεις όσων δεν συμφωνούν με τις απόψεις του κόμματος (και μάλιστα της ηγετικής του ομάδας), δεν είναι κάτι μεμονωμένο , ούτε κάτι ξένο από την λογική αυτής της ομάδας. Είναι ενταγμένο μέσα στην πολιτική τους λογική. Έχουν γαλουχηθεί με την εξόντωση του αντιπάλου. Και ακριβώς γι αυτό την θεωρούν ως κάτι φυσιολογικό.

Είναι σαφές πάντως, άσχετα από τις εκ των υστέρων δικαιολογίες, πως η αναφορά , αφορά οργανωμένες ομάδες στο δημόσιο και άλλα παρόμοια, (που θυμίζουν τις αντίστοιχες δικαιολογίες στις περίφημες επι Στάλιν δίκες (εκκαθάρισης) της Μόσχας,), ότι τόσο ο κ Τζανακόπουλος, όσο και οι άλλοι σύντροφοι του, γνωρίζουν την σημασία αυτών που λένε. Αλλά και τις επιπτώσεις τους. Γνωρίζουν ότι τέτοιες λογικές δεν είναι αποδέκτες από την κοινωνία. Γι αυτό εξάλλου και τις σχετικές απόψεις ,δεν τις εκφράζουν δημόσια,
αλλά σε κλειστές κομματικές συγκεντρώσεις. Εκεί που νομίζουν ότι μιλούν μεταξύ τους και έτσι ξεδιπλώνουν τις πραγματικές προθέσεις τους.

Μόνον που όπως φαίνεται πια, ούτε στο εσωτερικό του κόμματος τους δεν είναι αποδέκτες τέτοιες λογικές από όλους.

Αλλιώς , δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητάς τέτοιες απόψεις και μάλιστα «ηχογραφημένες». Που ίσως σημαίνει πως «κάποιοι την είχαν στημένη» στον γραμματέα του κόμματος.

Αλλά η δημοσιοποίηση αυτών των απόψεων που εκφράζονται σε κλειστές συσκέψεις, δείχνει και κάτι άλλο. Το πόσο διχασμένο είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ένα κόμμα, που από το «μπαίνω δεν μπαίνω» στην Βουλή , κατάφερε λόγω συγκυριών , να γίνει κυβέρνηση στην χώρα.

Και τώρα σπαράσσεται γιατί οι μεν θέλουν να γίνουν «σοσιαλδημοκρατικό κόμμα», μια και έτσι ελπίζουν πως θα πλησιάσου ν και πάλι την εξουσία (που όπως φαίνεται ήταν γλυκιά, από όλες τις απόψεις) , ενώ οι δε, επιθυμούν ξεκαθάρισμα αλλού είδους και επιστροφή στη γραμμή του παρελθόντος.

Η κατάσταση λοιπόν στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο περνά ο καιρός και το κόμμα δεν δείχνει να ανακάμπτει (το αντίθετο μάλιστα) θα γίνει όλο και πιο εσωστρεφής και πιο προβληματική.

Μια κατάσταση που θα γίνει εκρηκτική , μετρά από μια νέα εκλογική ήττα, που όπως δείχνουν όλα τα ως σήμερα στοιχεία, όχι θα είναι σίγουρη αλλά και συντριπτική….

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo