20.9 C
Athens
20.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Διευρυμένη σύσκεψη στο υπ. Δικαιοσύνης για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων – Ποιοι συμμετείχαν, τι συζητήθηκε


    Διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εκπροσώπων της Δικαιοσύνης πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν το θέμα της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων.
    Σύμφωνα με τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας (ΔΣΑ) στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο Υφυπουργός Γεώργιος Κώτσηρας, ο Γενικός Γραμματέας, Πάνος Αλεξανδρής, ο Αρεοπαγίτης Θεόδωρος Κανελλόπουλος από τον Άρειο Πάγο, οι Διοικήσεις των Εφετείων, Πρωτοδικείων, Ειρηνοδικείων, και των Εισαγγελιών Εφετών και Πρωτοδικών, Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς, η Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας και του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσό, τον Πρόεδρο του ΔΣΘ, Στάθη Κουτσοχήνα και τον Πρόεδρο του ΔΣΠ, Γεώργιο Σταματογιάννη, και η ΟΔΥΕ, που εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό της, Γεώργιο Διαμάντη.
    Στο πλαίσιο της σύσκεψης το δικηγορικό σώμα έθεσε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΣΑ, τα εξής αιτήματα:
    «1. Την άμεση, πλήρη επαναλειτουργία όλων των δικαστηρίων με όρους υγειονομικής και δικονομικής ασφάλειας, καθώς η Δικαιοσύνη είναι αυτοτελής λειτουργία της Πολιτείας και πυλώνας του κράτους δικαίου. Δεν μπορεί συνεπώς να αντιμετωπίζεται ως παρακολούθημα του επισιτισμού, του λιανεμπορίου ή του τουρισμού, και σε κάθε περίπτωση, όταν όλοι οι βασικοί κλάδοι της οικονομίας επαναλειτουργούν, δεν νοείται η λειτουργία της Δικαιοσύνης να παραμένει σε αναστολή.
    2. Να καταστεί έγκαιρα -επισήμως και όχι από διαρροές- γνωστό το πλαίσιο επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος προετοιμασίας για όλους τους παράγοντες της δικαιοσύνης, και ιδίως για τους πληρεξουσίους δικηγόρους.
    3. Να επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, τα οποία υπολειτουργούν, και δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των δικηγόρων.
    4. Να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας των γραμματειών των δικαστηρίων για την εξυπηρέτηση των συναδέλφων, εν ανάγκη με την υιοθέτηση κυλιόμενου ωραρίου.
    5. Να πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα εμβολιασμός όλων των παραγόντων της δικαιοσύνης (δικηγόρων, δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων) και να συνεχιστεί η λήψη των αναγκαίων μέτρων (rapid tests, self-test, αστυνομική δύναμη, κ.λπ)».
    Σύμφωνα με το ΔΣΑ ο υπουργός Δικαιοσύνης, αφού άκουσε τις θέσεις του δικηγορικού σώματος, καθώς και τις επιμέρους επισημάνσεις και παρεμβάσεις των διοικήσεων των δικαστηρίων σχετικά με την λειτουργία των ποινικών δικαστηρίων, δήλωσε ότι θα εισηγηθεί στην προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων την επανεκκίνηση περισσότερων διαδικασιών. Ακόμη, ο κ. Τσιάρας δήλωσε επίσης ότι, «μετά την λήψη της απόφασης της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, θα ανακοινώσει το συντομότερο δυνατό το πλαίσιο επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, είτε με την έκδοση ΚΥΑ είτε με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου (εφόσον δεν είναι εφικτή η άμεση έκδοση ΚΥΑ)».
    Όσον αφορά στο ζήτημα της λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων ο υπουργός Δικαιοσύνης, «επιφυλάχθηκε να απαντήσει μετά την πραγματοποίηση ειδικής σύσκεψης που θα γίνει για το θέμα αυτό στο Υπουργείο τις αμέσως προσεχείς ημέρες, με παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων». Τέλος, εξέφρασε την άποψη «ότι ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των παραγόντων της δικαιοσύνης παρέλκει λόγω της διεύρυνσης των προς εμβολιασμό ηλικιακών κατηγοριών».


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ