Μήπως λύση τώρα είναι καλύτερη από την όποια  λύση αύριο, μεθαύριο…

Πέτρος Τρουπιώτης 27-04-2021 08:07
Μήπως λύση τώρα είναι καλύτερη από την όποια  λύση αύριο, μεθαύριο…
Αθήνα και Λευκωσία, όσο επώδυνο και αν είναι, οφείλουν να δουν κατάματα την πραγματικότητα στο Κυπριακό και να αποφασίζουν τι ακριβώς θέλουν να γίνει

Πολύ χαμηλά φαίνεται να βρίσκεται ο πήχης, για τα αποτελέσματα της «άτυπης πενταμερούς», για το Κυπριακό που ξεκινά σήμερα στην Γενεύη και θα διαρκέσει ως την Μ. Πέμπτη.

Μια συνάντηση, από την οποία, όπως φαίνεται, ούτε η πλευρά που την προώθησε, αυτή του ΟΗΕ, φαίνεται να ελπίζει πως μπορεί να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Ή έστω, προώθηση των διαπραγματεύσεων, σε τέτοιο σημείο που να μπορεί κάνεις να πει ότι «υπήρξε πρόοδος».

Οι συνομιλίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους Τουρκοκύπριους, φαίνεται πως έχουν ουσιαστικά παγώσει, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές στην κατεχόμενη Κύπρο, οπού η εκλογή του «ανθρώπου του Ερντογάν», δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για ελπίδες.

Πάντα πίστευα ότι όσο πιο γρήγορα μπορεί να υπάρξει μια λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα, τόσο το καλύτερο για την Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν.

Δυστυχώς, η άποψη αυτή, δεν ήταν δημοφιλής, ούτε στην Κύπρο ούτε και στην Αθήνα.

Η άποψη που κυριάρχησε όλα αυτά τα χρόνια ήταν πως θα πρέπει να επιδιώκουμε να γυρίσουμε στην προ της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, κατάστασης.

Μόνον, που όπως φαίνεται από όλα τα δεδομένα, έστω και αν αυτό δεν θέλουμε να τοπ δεχθούμε, κάτι τέτοιο δεν φαντάζει πολύ δύσκολο, φαντάζει απίθανο. Αυτή είναι όμως η αλήθεια και με αυτήν θα πρέπει να πορευθούμε.

Δυστυχώς, η Ελληνοκυπριακή πλευρά (με την ανοχή της ελληνικής, αν όχι την υποστήριξη αρκετές φορές) κινήθηκε μη υπολογίζοντας αυτή την πραγματικότητα. Απορρίψαμε μια σειρά από λύσεις, που είναι η αλήθεια ότι δεν ήταν αυτές που θέλαμε, μόνον που μετά από κάθε λύση που δεν οδηγούσε πουθενά, οδηγούμαστε σε μια νέα πρόταση, συνήθως χειρότερη από την προηγούμενη.

Επίσης, να μην ξεχνάμε ότι το Κυπριακό «κούρασε» την διεθνή κοινή γνώμη. Ακόμα και η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, δεν μπόρεσε να «ταρακουνήσει» την άλλη πλευρά.

Φτάσαμε λοιπόν τώρα στο σημείο, να διοργανώνεται μια συνάντηση, από τον ΟΗΕ και όπως φαίνεται τα ψηφίσματα του δεν θα έχουν κανένα ρόλο στο τραπέζι.

Κι αυτό γιατί Άγκυρα και κατοχικοί ηγέτες ζητούν πια, ευθέως, χωρισμό επισήμως της Κύπρου και την δημιουργία δυο κρατών. Δυο κρατών είτε εντελώς ανεξάρτητων, είτε σε μια χαλαρή συνομοσπονδία. Και ομολογώ, δεν ξέρω ποιο από τα δυο είναι χειρότερο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, θα αναρωτηθείτε για πιο λόγο Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα, πάνε στην συνάντηση αυτή.

Νομίζω πως πάνε για να μην κατηγορηθούν πως είναι εναντίον του διαλόγου.

Μόνον που ο διάλογος που ξεκινά σήμερα στην Γενεύη, είναι ήδη υπονομευμένος.

Δεν πιστεύω πως κανείς σε Αθήνα και Λευκωσία, ίσως και στον ΟΗΕ, να πιστεύει πως θα υπάρξει κάποια ουσιαστική πρόοδος στις συναντήσεις αυτές.

Αθήνα και Λευκωσία, όσο επώδυνο και αν είναι, οφείλουν να δουν κατάματα την πραγματικότητα και να αποφασίζουν τι ακριβώς θέλουν να γίνει.

Να αποφασίσουν ποια λύση είναι σήμερα η πιο πρόσφορή.

Αντιλαμβάνομαι πως η παραδοχή των δεδομένων, μερικές φορές είναι επώδυνη και αντί - δημοφιλής. Όμως ίσως είναι και η μονή λύση. Κάθε μέρα που περνά, κάθε «λύση» που χάνεται, παγιώνει καταστάσεις και οδηγεί σε μια χειρότερη πρόταση λύσης.

Ας δούμε τα πράγματα κατάματα και ας τολμήσουμε.

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo