• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Οι Γερμανοί εισαγγελείς χρεώνουν σε στελέχη της VW το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων 

Νίκος Μιχαλόπουλος 26-04-2021 19:02 Τελευταία ενημέρωση: 26-04-2021 19:03
Οι Γερμανοί εισαγγελείς χρεώνουν σε στελέχη της VW το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων 
Η εισαγγελία δεν κατονόμασε τα κατηγορούμενα στελέχη

Οι Γερμανοί εισαγγελείς έχουν κατηγορήσει αλλά 15 στελέχη της Volkswagen Group και έναν προμηθευτή σε σχέση με το σκάνδαλο εκπομπών ρύπων κινητήρων ντίζελ που εμφανίστηκε το 2015.

Οι ύποπτοι κατηγορούνται ότι βοήθησαν και συνέπραξαν απάτη σε συνδυασμό με φοροδιαφυγή, έμμεση ψευδή πιστοποίηση και εγκληματική διαφήμιση, δήλωσε ο Klaus Ziehe από την εισαγγελία στο Brunswick στην πολιτεία της Κάτω Σαξονίας.

Το σκάνδαλο είδε περισσότερα από εννέα εκατομμύρια οχήματα των εμπορικών σημάτων VW, Audi, Seat και Skoda να πωλούνται σε καταναλωτές με τη λεγόμενη συσκευή παραποίησης που βοήθησε στην παράκαμψη των περιβαλλοντικών προτύπων των κινητήρων ντίζελ.

Το γραφείο του εισαγγελέα δεν κατονόμασε κανένα από τα στελέχη, τα οποία κατηγορούνται ότι έφεραν αυτοκίνητα στην αγορά σε μια κατάσταση που δεν είχε εγκριθεί επίσημα, που σημαίνει ότι ήταν παράνομα και διαφημίζονταν παραπλανητικά.

Το κατηγορητήριο είχε πλέον φτάσει τις 1.554 σελίδες, ανέφερε ο εισαγγελέας το Σάββατο.

Εκπρόσωπος της VW δήλωσε ότι η ποινική έρευνα κατά της εταιρείας εγκαταλείφθηκε το 2018 αφού πλήρωσε πρόστιμο, προσθέτοντας ότι η εταιρεία δεν συμμετείχε στην επικείμενη δίκη εναντίον μεμονωμένων υπόπτων.  «Σε αυτό το πλαίσιο, δεν σχολιάζουμε τις άλλες κατηγορίες που έχουν εμφανιστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η VW είπε τον περασμένο μήνα ότι θα απαιτήσει αποζημίωση από τον πρώην μάνατζερ της, Martin Winterkorn και τον πρώην αφεντικό της Audi, Rupert Stadler, για το σκάνδαλο εκπομπών ρύπων, το οποίο αποκαλύφθηκε το 2015, καθώς φαίνεται να τραβάει γραμμή κάτω από τη μεγαλύτερη κρίση που έχει ποτέ.

Η δίκη του Winterkorn και των άλλων διευθυντών αναβλήθηκε έως τον Σεπτέμβριο λόγω της πανδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo