• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Αλλαγές συνόρων στη βαλκανική πυριτιδαποθήκη - Ολοκληρώνουν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας;

Θανάσης Αργυράκης 26-04-2021 16:47 Τελευταία ενημέρωση: 26-04-2021 16:47
Φωτό αρχείου
Αλλαγές συνόρων στη βαλκανική πυριτιδαποθήκη - Ολοκληρώνουν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας;
Μόνο «αθώα» δεν είναι τα «non papers», τα οποία, μάλιστα, διακινούνται ευρέως στην ΕΕ

Σοβαρά ερωτηματικά και προβληματισμό ως προς τους στόχους και τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν, έχουν προκαλέσει σειρά «non papers» και χαρτών με αλλαγές συνόρων στην μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων.

Παρ' ότι οι φερομενοι ως συντάκτες τους, ως επί το πλείστον κυβερνήσεις χωρών της Βαλκανικής, κυρίως της Κροατίας και της Σλοβενίας, είτε τα διαψεύδουν είτε προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία τους, όλα δείχνουν ότι μόνο «αθώα» δεν είναι τα «non papers», τα οποία μάλιστα διακινούνται ευρέως στην ΕΕ.

Ενδεικτικό είναι το άρθρο του πρώην υψηλού Εκπροσώπου και ειδικού Εκπροσώπου της ΕΕ για την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το 2006-2007, προερχόμενου από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας, Christian Schwarz-Schilling.

Στη δημοσίευμα με τίτλο «Τα "non-papers" προκαλούν αναταραχή στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», αναφέρει ότι «ένα ανεπίσημο σχέδιο διάσπασης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης προκαλεί αντιδράσεις στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων» και καλεί την ΕΕ «να υιοθετήσει αποφασιστική στάση απέναντι σε τέτοια σενάρια».

«Βροχή» non papers

Αναλυτικά, γράφει ο συντάκτης του κειμένου:

«Ενώ η Βοσνία-Ερζεγοβίνη βρίσκεται αντιμέτωπη με την πανδημία, την ανεπάρκεια των εμβολιασμών αλλά και των πολιτικών της, στις Βρυξέλλες κυκλοφορούν αρκετά κείμενα για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων με την μορφή των επονομαζόμενων «non papers».

Πρόκειται, δηλαδή, για ανεπίσημα έγγραφα, τα οποία στόχο έχουν να διερευνήσουν τον βαθμό των προτάσεων που περιέχουν για πολιτικές που πρέπει να ασκηθούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Γκόρνταν Ράντμαν (Gordan Grlić Radman), στις 22 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, παρουσίασε ένα «non paper», το οποίο υπέγραφε η Σλοβενία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Κύπρος. Το έγγραφο αφορά κυρίως την «βοήθεια» που πρέπει να παρασχθεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στην πορεία της προς την ΕΕ.

Βέβαια, με μια πρώτη ανάγνωση του κειμένου, δεν γίνεται αμέσως κατανοητό ότι ουσιαστικά οι προτάσεις του «non paper» αποσκοπούν να ανοίξει ο δρόμος για μια «σύνδεση» με την Κροατία, και να συνεχιστεί ο έλεγχος και η επιρροή που ασκεί η Κροατία στη λήψη αποφάσεων στη Βοσνία.

Το κροατικό «non paper» προκάλεσε δυσαρέσκεια σε πολλούς. Ο βουλευτής, αρμόδιος για θέματα Ανατολικής Ευρώπης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Πρασίνων, Μανουέλ Σαρραζίν (Manuel Sarrazin), ζήτησε την επίσημη θέση της Ομοσπονδιακής κυβέρνηση της Γερμανίας, και έλαβε την εξής απάντηση:

«Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με τις υπάρχουσες οντότητες της. Η δημιουργία μιας τρίτης οντότητας, εκτός από την υπάρχουσα Ομοσπονδία Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την Σέρβικη Δημοκρατία (Republika Srpska), δεν μπορεί κατά την άποψη της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αποτελεί στόχο των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών».

Στις 2 Απριλίου, το μέλος της τριμελούς Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ζέλικο Κόμσιτς (Željko Komšić), Βόσνιος Κροάτης, απέστειλε στις Βρυξέλλες το δικό του «non paper» ως απάντηση στο «non paper» των Κροατών.

Σε αυτό αναφέρεται στην -κατά τη γνώμη του- ασαφή πολιτική της ΕΕ, η οποία επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την Κροατία και το εκεί κυβερνών κόμμα, HDZ, κάνει λόγο για ανάμειξη της Σερβίας και της Κροατίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, και στις πιέσεις εκ μέρους της Ρωσίας λόγω της φιλοδοξίας της Βοσνίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ζητάει τη βοήθεια της ΕΕ, διαφορετικά η κατάσταση στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

Η διεθνής κοινότητα στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη αντέδρασε αμέσως στο έγγραφο και κάλεσε όλους τους πολιτικούς παράγοντες να μην προβαίνουν σε εικασίες και να μην δημιουργούν περιττές εντάσεις.

Σέρβοι, Αλβανοί, Κροάτες

Πριν από λίγες μόνο ημέρες, ο Κόμσιτς επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπορούτ Πάχορ (Borut Pahor), κατά την επίσκεψή του στο Σεράγεβο, στις 5 Μαρτίου, είχε πει στα τρία μέλη της Προεδρίας ότι υπάρχουν ολοένα περισσότερες φωνές στην Ευρώπη που ζητούν την ολοκλήρωση της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας.

Ταυτόχρονα, ο Πάχορ ρώτησε αν θα ήταν δυνατή η «ειρηνική διάλυση» της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Απαντες διερωτώνται γιατί αυτες οι σημαντικές πληροφορίες δημοσιοποιούνται τώρα.

Ένας λόγος που φαίνεται αληθοφανής είναι οι πληροφορίες ότι κυκλοφορεί ένα άλλο «non paper» σχετικά με τα «άλυτα εθνικά προβλήματα των Σέρβων, των Αλβανών και των Κροατών» μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Σε ρόλο-κλειδί ο Όμπαν

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα (Janez Janša), καλός φίλος του πρωθυπουργού της Ουγγαρία, Βίκτωρ Όρμπαν, έστειλε κατά τα φαινόμενα, επίσης δια της ανεπίσημης οδού, τον Φεβρουάριο ένα «non paper» στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ο ίδιος, βέβαια, αρνείται πως είναι ο συντάκτης του.

Το «non paper» είχε τον τίτλο «Δυτικά Βαλκάνια – Ο δρόμος προς τα εμπρός», και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στη σλοβενική ιστοσελίδα, necenzurirano.si. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια συνέχεια της εθνικιστικής πολιτικής της Σερβίας και του κροατικού κυβερνώντος κόμματος, HDZ, για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μέρος του περιεχομένου γράφτηκε στη Βουδαπέστη, αλλά στις Βρυξέλλες γίνεται λόγος για «σλοβενικό έγγραφο».

«Σιωπηρή διαδικασία»

Λέγεται ότι ήδη εξετάζεται «σιωπηρά» τόσο από τη διεθνή κοινότητα όσο και από κέντρα λήψης αποφάσεων στα Βαλκάνια κατά πόσον το προτεινόμενο σχέδιο είναι δυνατόν να εφαρμοστεί(!).

Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι κύκλοι της διεθνούς κοινότητας έχουν εισέλθει σε αυτή τη «σιωπηρή διαδικασία». Αραγε, έχει ξεχαστεί ότι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ξέσπασε ένας τρομερός πόλεμος ακριβώς λόγω των σχεδίων διάσπασης της χώρας;

Ο Γιάνσα δεν διέψευσε τις κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν εναντίον του. Είπε μόνο ότι η Σλοβενία «αναζητά σοβαρά λύσεις για την περιοχή και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».

Μπαρουταποθήκη

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Πάχορ, δεν σχολίασε το «non paper» του πρωθυπουργού της Σλοβενίας, αλλά από το γραφείο του διευκρινίστηκε μεταξύ άλλων: «Ο πρόεδρος Πάχορ προειδοποιεί μονίμως για τους κινδύνους που ενέχουν ιδέες περί διάλυσης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και επανασχεδιασμού των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια».

Ο Πάχορ, σε μια συνέντευξή του στο σλοβενικό τηλεοπτικό σταθμό, POP TV, δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «δυσάρεστη κατάσταση, στην οποία θα πρέπει να λάβει αποφάσεις για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων. Οχι εν μια νυκτί, αλλά παρ’ όλα αυτά γρήγορα».

Ο ίδιος φοβάται ότι εάν η ΕΕ συνεχίσει με τους ίδιους αργούς ρυθμούς που κινείται, «είναι δυνατόν να συμβεί οτιδήποτε στα Δυτικά Βαλκάνια. Ισως ακόμη και χρήση βίας. Και θα βιώσουμε πάλι αιματοχυσία».

ΗΠΑ-ΕΕ

Η αμερικανική πρεσβεία στο Σεράγεβο αντέδρασε στο έγγραφο με μια σαφή δήλωση στην οποία επανέλαβε την δέσμευσή της στη Συνθήκη Ειρήνης του Ντέϊτον και απέρριψε κάθε σχέδιο νέας χάραξης συνόρων.

Η θέση της ΕΕ σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια και τα σύνορα φαίνεται επίσης πολύ σαφής: «Δεν υπάρχει τίποτα που πρέπει να αλλάξει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Παρ’ όλα αυτά, τέτοιες «σιωπηρές διαδικασίες» αποτελούν ανησυχητικές ειδήσεις. Ειδικά πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών για θέματα Ευρώπης των χωρών της ΕΕ, με τα Δυτικά Βαλκάνια να συμπεριλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη, και τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας, Brdo-Brijuni, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε περίπου δύο μήνες.

Η διαδικασία Brdo-Brijuni αποτελεί κοινή πρωτοβουλία Σλοβενίας-Κροατίας, την οποία ξεκίνησε ο Πάχορ το 2010 ως πρωθυπουργός, προκειμένου να ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η υποστήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.

Φέτος, είναι προσκεκλημένος ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν. Αλλά με τέτοια «non papers» που κυκλοφόρησαν η Κροατία και η Σλοβενία, δεν μπορεί να γίνει λόγος για εμπιστοσύνη.

Δεν είναι σαφές γιατί η Σλοβενία, η οποία σύντομα θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, συνυπέγραψε το «non paper» της Κροατίας. Είναι όμως σαφές ότι οι ιδέες της δεκαετίας του 1980 που διέδωσαν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς (σ.σ. Σερβία) και ο Φράνιο Τούτζμαν (σ.σ. Κροατία) είναι πολύ ζωντανές ακόμα και σήμερα.

Η ΕΕ θα πρέπει επιτέλους να αντιταχθεί στις εθνικιστικές και φασιστικές επιδιώξεις, και στο εσωτερικό της, και να αντιμετωπίσει τα Δυτικά Βαλκάνια και ιδίως τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με μια σαφή, διαφανή και εστιασμένη πολιτική. Αυτό θα είναι εξαιρετικά σημαντικό και λόγω των εθνικιστικών εξελίξεων εντός της ΕΕ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo