100 μέρες Μπάιντεν και… γενοκτονία των Αρμενίων

Ηλίας Ψυχογιός 26-04-2021 10:19 Τελευταία ενημέρωση: 26-04-2021 12:06
100 μέρες Μπάιντεν και… γενοκτονία των Αρμενίων
Ακύρωσε τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων και πήρε τηλέφωνο τον Ερντογάν για να τον «ενημερώσει»!

Συμπληρώνονται εντός ολίγου 100 ημέρες από τότε που ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της υπερδύναμης. 100 ημέρες όπου πολλοί, και ο γράφων, αμφισβήτησαν την ικανότητά του να κυβερνήσει με πυγμή και με τρόπο μη αναμενόμενο για τα αμερικανικά δεδομένα.

Οι πρώτες «τροχιοδεικτικές βολές» της νέας αμερικανικής ηγεσίας ρίχτηκαν τις πρώτες μέρες. Ειδικά αναφορικά με την Τουρκία, λες και ο Μπάϊντεν ήταν αποφασισμένος να ταπεινώσει τον Ερντογάν, αρνούμενος κάθε επικοινωνία με την τουρκική ηγεσία.

Αυτό που λέμε «πρώτο τηλεφώνημα» δεν έγινε παρά μόνο μόλις πριν από λίγες μέρες, και ώρες πριν ο αμερικανός Πρόεδρος αναγνωρίσει επίσημα, ως θεσμός, την Γενοκτονία των Αρμενίων από το οθωμανικό κράτος.

Επιπλέον, στην ίδια ανακοίνωση, η αναφορά της λέξης Κωνσταντινούπολη, και όχι Ιστανμπούλ, ήταν σημειολογικά πολύ ισχυρό μήνυμα στην τουρκική πολιτική ηγεσία.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι λίγες ώρες πριν το τηλεφώνημα μεταξύ του αμερικανού και του τούρκου προέδρου, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αφαιρέσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35!

Δηλαδή, ο αμερικανός Πρόεδρος πρώτα «ξεδοντιάζει» την τουρκική προοπτική για απόκτηση αεροσκαφών τεχνολογίας stealth, ανακοινώνει την πρόθεσή του να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων και μετά παίρνει και ένα τηλέφωνο για να «πικάρει» τον Ερντογάν…

Και αφού κλείσει το τηλέφωνο, βγάζει και την επίσημη ανακοίνωση για τη Γενοκτονία, με την Κωνσταντινούπολη να μοστράρεται «φάτσα κάρτα», καρφί στο μάτι της Τουρκίας!

Συνδυάστε τα ανωτέρω με την «περιποίηση» Δένδια στον Τσαβούσογλου πριν λίγες μέρες στην Άγκυρα (γεια σου «Μπάτμαν» Νίκο Δένδια!) και αναλογιστείτε το κλίμα στην ανατολία….

Τέλος το γεγονός ότι, όχι μόνο η Μέρκελ αποχωρεί από την πολιτική σκηνή αλλά φαίνεται ότι το κόμμα της θα χάσει και την εξουσία, ίσως, λέμε ίσως, να σημάνει αλλαγή της φιλοτουρκικής πολιτικής της ΕΕ, τουλάχιστον σε ένα επίπεδο. Και αυτό αχνοφαίνεται ήδη μέσα από την επίσημη έκθεση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ η οποία αναφέρει ότι οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας βρίσκονται «σε ιστορικό ναδίρ».

Ας μην «πετάμε στα σύννεφα» όμως. Δεν μίσησαν ξαφνικά οι ΗΠΑ και η ΕΕ την Τουρκία και τον Ερντογάν. Ανάμεσα άλλωστε στα κράτη δεν υπάρχουν «αγάπες και συμπάθεια» παρά μόνο συμφέροντα, και τα συμφέροντα ΗΠΑ και Γερμανίας στην Τουρκία είναι πολλά.

Ταυτόχρονα όμως η συμπεριφορά και οι κινήσεις της Τουρκία σε όλη τη Μεσόγειο και στα ανατολικά χερσαία σύνορά της δείχνουν ότι η συμπεριφορά του «κακομαθημένου παιδιού» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, της έχει γίνει συνήθεια.

Όπως λοιπόν στο management, το κέρδος που αποκομίζεις από μία επένδυση συγκρίνεται με το κόστος που καταβάλλεις, στην περίπτωση των σχέσεων Τουρκίας με ΗΠΑ και ΕΕ, το κόστος είναι εξαιρετικά υψηλό…

Και, καταπώς φαίνεται, ΗΠΑ και ΕΕ διαπιστώνουν σιγά σιγά αυτό που οι Έλληνες γνωρίζουμε εδώ και χρόνια: Η Τουρκία είναι σαν το φίδι. Όσο και να το χαϊδέψεις, στο τέλος θα σε δαγκώσει.

Και ο Μπάιντεν μάλλον δεν επιθυμεί να κάνει το λάθος των προκατόχων του.

Είδομεν…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo