Ο Αμερικανός Πρόεδρος, η αναφορά στην γενοκτονία των Αρμενίων και οι επιπτώσεις της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Πέτρος Τρουπιώτης 26-04-2021 08:05 Τελευταία ενημέρωση: 26-04-2021 08:06
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, η αναφορά στην γενοκτονία των Αρμενίων και οι επιπτώσεις της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Η δημιουργία νέων προβλημάτων στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Άγκυρας, είναι σαφές πως «βοηθά» την χώρα μας, αν και εγκυμονεί και ορισμένους κίνδυνους

Νομίζω πως μερικές φορές, ως χώρα, ως λαός, χάνουμε το μέτρο. Αδυνατούμε να δούμε τα πράγματα όπως πραγματικά είναι. Βλέπουμε τα γεγονότα όπως μας βολεύουν.

Το ελληνικό αυτό σύνδρομο, κινδυνεύει να μας κυριεύσει, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με αφορμή την δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, με την οποία χαρακτηρίζει γενοκτονία, την δράση των οθωμανικών δυνάμεων κατά των Αρμενίων το 1915.

Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, για να τα φέρουμε στις πραγματικές διαστάσεις του.

- Κατ' αρχήν είναι αυτή η δήλωση μια θετική εξέλιξη;

Ναι, είναι μια σημαντική και θετική εξέλιξη, μια και για πρώτη φορά η Αμερικανική πλευρά χρησιμοποιεί την λέξη γενοκτονία. Και αυτό εκτός από την ηθική δικαίωσή του Αρμενικού λαού, έχει και μια σειρά από άλλες, πολίτικες κυρίως επιπτώσεις.

Η δημιουργία νέων προβλημάτων στις σχέσεις Ουάσιγκτον –Άγκυρας, είναι σαφές πως «βοηθά» την χώρα μας, αν και εγκυμονεί και ορισμένους κίνδυνους.

- Ποια μπορεί να είναι η επίπτωση της κίνησης αυτής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις:

Με μια πρώτη ματιά, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αυτός βοηθά σημαντικά την χώρα μας, μια και δημιουργεί μια ακόμα αρνητική εικόνα της Τουρκίας στην διεθνή κοινή γνώμη, ενώ η όξυνση των σχέσεων με την Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσε να αυξήσει την σημασία της χώρας μας, στην περιοχή, για την Ουάσιγκτον.

Παράλληλα, βέβαια, θα μπορούσε να οδηγήσει στον «στριμωγμένο» και από ένα ακόμα θέμα στο εσωτερικό του Ερντογαν, σε «εξαγωγή της κρίσης», σε Αιγαίο ή και Ανατολική Μεσόγειο. Ή ακόμα και να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην –έτσι και αλλιώς με μικρές ελπίδες – «πενταμερή» για την Κύπρο που αρχίζει αύριο.

- Πόσο μπορεί να αξιοποιήσει την ένταση στις σχέσεις Τουρκίας ΗΠΑ η Αθήνα;

Είναι βέβαια, πως όσο οξύνονται οι σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον, δημιουργούνται μεγαλύτερες ευκαιρίες για περαιτέρω βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Ευκαιρίες που θα πρέπει να τις αξιοποιήσουμε άμεσα σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό.

Όμως δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις. Η Ουάσιγκτον είναι σαφές ότι δεν θέλει οριστική ρήξη με την Άγκυρα. Κινείται στα όρια, θέλοντας από την μια να πιέσει σημαντικά την Τουρκική πλευρά και «να κόψει τον αέρα», στον Πρόεδρο Ερντογαν, αλλά δεν θέλει να κόψει όλες τις γέφυρες οδηγώντας την στην αγκαλιά της Ρωσίας και μάλιστα χωρίς καμμιά άλλη εναλλακτική.

Και κάτι τελευταίο, μια και αυτό αποτέλεσε ένα ξεχωριστό κομμάτι, πάνω στο οποίο «χτίστηκε» μια ολόκληρη θεωρία.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, όταν ανέφερε στην δήλωση του την λέξη Κωνσταντινούπολη (και όχι Ιστανμπούλ, όπως είναι η επίσημη Τουρκική ονομασία της), δεν είχε ως σκοπό …να μας την παραχωρήσει, όπως ξεκίνησαν να λένε διάφοροι, λαϊκιστές και μη.

Το 2015, οπότε και ξεκίνησε η γενοκτονία των Αρμενίων, αυτή ήταν η ονομασία της πόλης, η οποία 15 χρόνια μετρά, γύρω στο 1930, πηρέ, από το Τουρκικό κράτος την σημερινή της ονομασία.

Και κάτι ακόμα. Η αναφορά του Αμερικανού προέδρου στην Κωνσταντινούπολη, θα μπορούσε να εκληφθεί και ανάποδα. Πως αναφέρει την πόλη με την ονομασία της τότε, επι Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δηλαδή, με σκοπό εμμέσως να «αθωώσει» από την γενοκτονία, το Τουρκικό κράτος, που ιδρύθηκε αργότερα. Αν θέλουμε αν βλέπουμε και τις δυο πλευρές του νομίσματος…

Γι' αυτό, δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί (και μάλιστα στα άσχετα θέματα).

Συγκρατημένη αισιοδοξία, που λένε και οι γιατροί…

[email protected]

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo