Ο Αμερικανός Πρόεδρος, ένα τηλεφώνημα και ο σεβασμός στην ιστορία

Πέτρος Τρουπιώτης 24-04-2021 08:13 Τελευταία ενημέρωση: 24-04-2021 08:15
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, ένα τηλεφώνημα και ο σεβασμός στην ιστορία
Ένα τηλεφώνημα που ο Τούρκος Πρόεδρος, αν και το ανέμενε με αγωνία μήνες, φαίνεται πως τελικά θα προτιμούσε να μην έχει γίνει

Το τηλεφώνημα του Αμερικανού Προέδρου περίμενε ο Τούρκος ομόλογός του, εδώ και έξι μήνες.

Μα όπως φαίνεται, το τηλεφώνημα που έγινε χθες μάλλον ο κ Ερντογαν θα ήθελε να μην έχει γίνει.

Γιατί σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν ως αυτή την στιγμή, ο Πρόεδρος Μπάιντεν, αναμεσά στα άλλα πρέπει να ενημέρωσε και τον κ Ερντογαν, πως πρόκειται σήμερα, η χώρα του, να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων.

Η κίνηση αυτή, αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν σήμερα, θα είναι πραγματικά, κάτι που θα δημιουργήσει μια σειρά από νέα δεδομένα.

Οι ΗΠΑ, θα έχουν δείξει πως επιλέγουν αυτή την στιγμή να κάνουν μια κίνηση που ναι μεν αποτελεί «σεβασμό προς την ιστορία», όμως ενοχλεί βαθύτατα την Τουρκία. Δείχνουν λοιπόν να αδιαφορούν για τις συνέπειες μια τέτοιας απόφασης.

Και αυτό σημαίνει πως στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς των Ηνωμένων Πολιτειών, η Άγκυρα, δεν βρίσκεται και σε πολύ υψηλή θέση.

Μπορεί η γεωγραφική της θέση, εδώ και δεκαετίες, να της δίνει την δυνατότητα να «εκβιάζει» περίπου τον συμμαχικό παράγοντα, όμως φαίνεται πως οι κινήσεις του Προέδρου Ερντογαν τα τελευταία χρόνια και το παιχνίδι σε διπλό(αν όχι πολλαπλό) ταμπλό που προσπάθησε να παίξει, δεν είχε- τουλάχιστον τώρα- επιτυχημένο τέλος.

Οι ΗΠΑ, έχοντας – σε μεγάλο βαθμό – βρει εναλλακτικές δυνατότητες για την παρουσία τους (στρατιωτική και άλλη) στην περιοχή, έχουν την δυνατότητα να απαγκιστρωθούν, όταν θεωρήσουν πως πρέπει, από την συμμαχία με την Τουρκία.

Στην πιθανότητα απαγκίστρωσης αυτής, κεντρικό ρόλο παίζει η δυνατότητα που μπορεί να παράσχει η χώρα μας, σε σχέση με την παραμονή και ελλιμενισμό, ορισμένων κρίσιμων στρατιωτικών μονάδων των ΗΠΑ στην περιοχή (πχ Χανιά, Αλεξανδρούπολη αλλά και Λάρισα ).

Η Τουρκία, με την διπρόσωπη πολιτική του Προέδρου ΅Ερντογαν, ξεπέρασε όπως φαίνεται ορισμένα όρια και οι ΗΠΑ προχωρούν ήδη, σιγά-σιγά αλλά σταθερά σε ένα είδος αντίποινων, θέλοντας να δείξουν στην Τουρκική ηγεσία πως «τίποτε πια δεν είναι χωρίς κόστος».

Και το κόστος για την Άγκυρα, μπορεί να είναι μεγάλο, αν υπολογίσουμε ότι και στην πλευρά της Μόσχας, εστί ω και αν κάποιες κινήσεις της Τουρκίας της βολεύουν, υπάρχουν αμφισβητήσεις ακόμα και την ικανότητας του Τουρκικού καθεστώτος, να μπορέσει να παραμείνει ισχυρό στην εξουσία.

Όμως -και αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο πιστεύω – δεν θα πρέπει ως Έλληνες να πανηγυρίσουμε, πιστεύοντας πως όλα έχουν αλλάξει.

Η συγκεκριμένη κίνηση του Προέδρου Μπάιντεν, αν τελικά γίνει σήμερα, όντως αποτελεί μια μεγάλη ένδειξη. Όμως τα πράγματα δεν είναι ποτέ σταθερά και ακίνητα. Τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή. Και γι αυτό χρειάζεται όχι μόνον σωστός σχεδιασμός αλλά και επαγρύπνηση.

Η Ελλάδα,ήταν πάντα, στην «σωστή πλευρά της ιστορίας». Όμως αυτό δεν αρκεί.

Χρειάζεται διατήρηση της σταθερής γραμμής και αξιοποίηση όλων των δεδομένων.

Θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας το μήνυμα που υπάρχει στην είσοδο της σχολής οπού εκπαιδεύονται οι Αμερικανοί διπλωμάτες.

«Δεν υπάρχουν φίλοι, μόνον συμφέροντα»…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo