Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών: Δεν θα αφήσουμε τους φυλακισμένους στην Τουρκία μέχρι να ελευθερωθούν

Θανάσης Αργυράκης 22-04-2021 22:44
Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών: Δεν θα αφήσουμε τους φυλακισμένους στην Τουρκία μέχρι να ελευθερωθούν
Ανέφερε ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, στο πλαίσιο των εργασιών της Β’ Συνόδου ΚΣΣΕ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις υποθέσεις των φυλακισμένων, Ντεμιρτάς και Καβαλά, στην Τουρκία, μέχρι να απελευθερωθούν, ανέφερε ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, προεδρεύων της Επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μίκαελ Ροθ, στο πλαίσιο των εργασιών της Β’ Συνόδου ΚΣΣΕ (Κοινοβουλευτική Συνέλευση).

Ως γνωστόν, ο Σελαχετίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του αριστερού, φιλοκουρδικού κόμματος, HDP, βρίσκεται φυλακισμένος, όπως και ο ακτιβιστής, Οσμάν Καβαλά.

Ο Μ.Ροθ τις χαρακτήρισε ως «τις δύο πιο εξέχουσες τουρκικές υποθέσεις», και τόνισε: «Υπάρχει τώρα επίσημη επιστολή από την προεδρία προς τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Η υπόθεση Καβαλά τίθεται τώρα τακτικά στην Επιτροπή Υπουργών και δεν θα την αφήσουμε μέχρι να απελευθερωθεί. Αυτό ισχύει και για τον Ντεμιρτάς, ο οποίος κρατείται ενώ είναι αθώος σε προδικαστική κράτηση για τριάμισι χρόνια».

Να συνεχιστεί ο εληνο-τουρκικός διάλογος

Ωστόσο, σε ερώτηση που του έθεσε το μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας, βουλευτής, Νίνα Κασιμάτη , εκ μέρους της πολιτικής ομάδας UEL, ότι ναι μεν ομιλεί «για τις υποθέσεις Ντεμιρτάς και Καβαλά, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι σας ακούσαμε για το ζήτημα του ανοίγματος των Βαρωσίων στην Κύπρο», απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως.

Η Ν.Κασιμάτη, επίσης, έκανε αναφορές και στην επιθετική τακτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο και ζήτησε από τον Μ.Ροθ να τοποθετηθεί επί τούτων.

«Δεν θέλω να δώσω την εντύπωση ότι αποφεύγω την ερώτηση», είπε. Και συνέχισε: «Επικεντρώθηκα στην ομιλία μου στην αποτυχία της Τουρκίας να εκτελέσει αποφάσεις του ΕΔΔΑ (σ.σ. Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων). Η κατάσταση είναι ακόμη πιο ανησυχητική. Και εδώ έχουμε επίσης επανειλημμένα λάβει σαφή στάση. Και υπενθυμίσαμε στην Τουρκία τις σχετικές υποχρεώσεις της.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μαζική οπισθοδρόμηση όσον αφορά τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία.

Αυτό πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί, μαζί με το γεγονός ότι όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να επιλύουμε συγκρούσεις χωρίς να καταφεύγουμε σε στρατιωτικά μέσα, αλλά επιστρέφοντας ξανά και ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αναζητώντας διπλωματικές και πολιτικές λύσεις, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία έχει ακολουθήσει μια πολιτική επιθετικότητας και πρόκλησης.

Ως εκ τούτου, χαίρομαι που υπάρχουν πλέον κανάλια επικοινωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Αλλά τα μηνύματά μας εδώ είναι ξεκάθαρα. Ως κοινότητα δημοκρατίας και κράτους δικαίου και ελευθερίας, όλοι -συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας φυσικά- είναι υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται με αυτό στο οποίο η Τουρκία έχει δεσμευτεί συμβατικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo