Γέφυρες Ρουμανίας - Τουρκίας με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και στο ΝΑΤΟ

Θανάσης Αργυράκης 22-04-2021 22:31
Γέφυρες Ρουμανίας - Τουρκίας με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και στο ΝΑΤΟ
Η Ρουμανία προσδοκά στην υποστήριξη της Τουρκίας, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της εντός του ΝΑΤΟ

Ενισχύονται οι γέφυρες ανάμεσα σε Βουκουρέστι και Αγκυρα. Η Ρουμανία προσδοκά στην υποστήριξη της Τουρκίας, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της εντός του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία το θερμόμετρο ανεβαίνει ιδιαίτερα στις τεταμένες σχέσεις Δύσης - Ρωσίας, στη Μαύρη Θάλασσα και την Ουκρανία.

Από τη μεριά της, η Τουρκία προσδοκά την στήριξη της Ρουμανίας, κράτους - μέλους της ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, τον Ιούνιο. Ως γνωστόν, η Ρουμανία, στις Συνόδους Κορυφής του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου απέφυγε να στηρίξει τις ελληνικές θέσεις και κράτησε μια μάλλον «μεσοβέζικη» θέση. Δεκανίκι της Τουρκίας, πάντως, αποδείχτηκε η τότε κυβέρνηση Μπορίσοφ, στη Βουλγαρία.

Σήμερα, στο Βουκουρέστι βρέθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου να μετάσχει στην τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των Ρουμανίας-Πολωνίας-Τουρκίας. Μια τουλάχιστον «περίεργη» συμμαχία που δείχνει να ενισχύεται τα τελευταία χρόνια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Μπογκντάν Αϊρέσκου, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του:

-Σημείωσε ότι η Τουρκία παραμένει βασικός εταίρος της Ρουμανίας.

-Εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμησή του για τη συμβολή της Τουρκίας στην προώθηση του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία, για τη διμερή Στρατηγική Συνεργασία και που συμβάλλει ουσιαστικά στην περιφερειακή ασφάλεια.

-Χαιρέτισε τις πρόσφατες εξελίξεις στην αναζωογόνηση της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας και επανέλαβε την υποστήριξη της Ρουμανίας για συνέχιση ενός ανοικτού και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

-Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη διατήρηση μιας διαρκούς και εποικοδομητικής δέσμευσης εκ μέρους της Τουρκίας, προκειμένου να υλοποιήσει την επόμενη περίοδο την θετική ατζέντα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

-Ανέφερε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να είναι η πρώτη οικονομική της Ρουμανίας εταίρος εκτός του διμερούς εμπορίου της Ένωσης, φτάνοντας σχεδόν τα 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2020. Εγινε λόγος, επίσης, για παρουσία περισσότερων από 16.200 τουρκικών εταιρειών στη Ρουμανία.

Οι δύο υπουργοί, επίσης, εστίασαν στην κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Γειτονιά, ενώ συζήτησαν και τις οι προοπτικες προόδου στον «φάκελο της Κύπρου».

 
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo