Η Αγκυρα προσκαλεί τον ισραηλινό υπουργό Ενέργειας στην Τουρκία

Θανάσης Αργυράκης 22-04-2021 22:11
Η Αγκυρα προσκαλεί τον ισραηλινό υπουργό Ενέργειας στην Τουρκία
Προκειμένου να μετάσχει σε διάσκεψη που χρηματοδοτείται από την τουρκική κυβέρνηση

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στον ισραηλινό Τύπο η πρόσκληση που απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, Γιουβάλ Στέϊνιτζ, προκειμένου να μετάσχει σε διάσκεψη που χρηματοδοτείται από την τουρκική κυβέρνηση, τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με μερίδα ισραηλινών ΜΜΕ, η Τουρκία κάνει άλλη μια προσπάθεια να αναθερμάνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Οι προηγούμενες προσπάθειές της, πάντως, αντιμετωπίστηκαν με καχυποψία εκ μέρους του Ισραήλ, αλλά ο Στέϊνιτζ σκέφτεται να δεχτεί την πρόσκληση.

Η επίσκεψη αυτή, εφόσον γίνει, σχολιάζουν ισραηλινά ΜΜΕ, θα είναι η υψηλότερη διπλωματική επίσκεψη μεταξύ των χωρών εδώ και χρόνια. Ειδικότερα, ο πρώτος υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος που θα επισκεφθεί την Τουρκία μετά την ανάκληση του πρέσβη της στο Ισραήλ, το 2018.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού υπουργείου Ενέργειας δήλωσε ότι η πρόσκληση αφορά συνέδριο με τίτλο «Καινοτόμος Διπλωματία: Μια νέα εποχή, νέες προσεγγίσεις». Διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.

Στο συνέδριο που θα πραγματοποιείται επί δύο ημέρες, στην Αττάλεια, πολιτική «έδρα» του Μ.Τσαβούσογλου, έχουν προσκληθεί πολιτικοί παράγοντες, ακαδημαϊκοί, ΜΜΕ και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο.

Κατά τον ισραηλινό Τύπο, πιθανώς η Άγκυρα επέλεξε τον Στέϊνιτζ αντί άλλων υπουργών, λόγω του θέματος του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Το Ισραήλ, ως γνωστόν, παρατηρει μερίδα των ΜΜΕ, έχει ευθυγραμμιστεί σε αυτό το ζήτημα με την Ελλάδα και την Κύπρο, και είναι ιδρυτικό μέλος του Eastmed Gas Forum, το οποίο περιλαμβάνει επίσης την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά όχι την Τουρκία.

Ο Τσαβούσογλου έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, εάν μια νέα ισραηλινή κυβέρνηση αλλάξει την πολιτική της, όπως ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu.

Ο ίδιος, επίσης, διέψευσε αναφορές για τοποθέτηση πρέσβη στο Ισραήλ: «Αν θέλαμε να τοποθετήσουμε πρέσβη στο Ισραήλ, θα το λέγαμε ανοιχτά. Δεν έχουμε λάβει τέτοια απόφαση».

Ο ισραηλινός Τύπος ερμηνεύει αυτή την κίνηση της Αγκυρας ως μια ακόμη προσπάθεια για άνοιγμά της προς το Ισραήλ.

Οπως σχολιάζει η ισραηλινή ιστοσελίδα, Y-NET, μέχρι το 2018 ο Στέϊνιτζ είχε μια ... «ήπια» άποψη όσον αφορά τις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία.

Σε συνέντευξή του στο Y-Net, είχε αναφέρει ότι «το Ισραήλ έχει οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία και δεν είναι δυνατόν να διακοπούν, καθώς και οι ΗΠΑ δεν έχουν διακόψει τις σχέσεις τους μαζί της, παρά τις σκληρές επιθέσεις του Ερντογάν». Να σημειωθεί πως ο Τ.Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει τον Β.Νετανιάχου ως «ψυχρό δολοφόνο παιδιών Παλαιστινίων».

Η ιστοσελίδα, πάντως, σημειώνει ότι σε εξέλιξη βρίσκονται επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, με πλέον χαρακτηριστική την περίπτωση του διορισμού της Ισραηλινής επιτετραμμένης, Irit Lilian, στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Άγκυρα.

Ωστόσο, αναφέρει, Τούρκοι αξιωματούχοι «παραπονούνται» διότι το Ισραήλ καθυστερεί την εξομάλυνση. Να σημειωθεί, προσθέτουν, ότι το Ισραλήλ έχει θέσει ως όρο για να ξεκινήσει διάλογος, την παύση της λειτουργίας της παλαιστινιακής οργάνωσης, Χαμάς, σε τουρκικό έδαφος.

 
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo