Προτού καλά καλά ξεκινήσει η Διάσκεψη για το Κυπριακό, η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για «αρνητική στάση»

Θανάσης Αργυράκης 22-04-2021 22:02 Τελευταία ενημέρωση: 22-04-2021 22:09
Προτού καλά καλά ξεκινήσει η Διάσκεψη για το Κυπριακό, η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για «αρνητική στάση»
Ξεκίνησε κιόλας το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών

Μια εβδομάδα πριν τη διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό, στην Ελβετία, η Αγκυρα ξεκίνησε κιόλας το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών.

Με προφανή στόχο να καλύψει τις ευθύνες της για το αδιέξοδο, στο οποίο έχει επέλθει μετά από δεκαετίες το Κυπριακό, αλλά και για να κρύψει τη νέα επιχείρηση τορπιλισμού της επίλυσης της προβλήματος, η Αγκυρα σπεύδει ήδη να κατηγορήσει την Ελλάδα για «αρνητική στάση» στο Κυπριακό.

Ειδικότερα, σε ανάρτηση στον επίσημο δικτυακό τόπο της διεύθυνσης ενημέρωσης της τουρκικής προεδρίας για την σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Προεδρίας υπό τον Ερντογάν, ο επικεφαλής της διεύθυνσης, Φαχρεττίν Αλτούν, σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε: «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν η αρνητική στάση της Ελλάδας όσον αφορά τα θέματα της Κύπρου, της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου αλλά και η πίεση στην τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη».

Κι' αυτό, μια ημέρα μετά την επίσκεψη του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα, και αφού η Τουρκία για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, έχοντας εγκαταλείψει τη θέση για διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία, προσέρχεται στην «άτυπη» Διάσκεψη που διοργανώνει ο ΟΗΕ με τη θέση για διχοτόμηση, δύο κράτη, Συνομοσπονδία.

Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήταν εκείνος που το καλοκαίρι του 2017, στο Κραν Μοντανά, στην Ελβετία, είχε τορπιλίσει την τελευταία στιγμή την τελευταία Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Ουσιαστικά, ενώ είχε συμφωνήσει με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, ορισμένα πολύ σημαντικά σημεία ως βάση για την επίλυση του Κυπριακού (αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων, κατάργηση του καθεστώτος εγγυήσεων, και μετατροπή της Κύπρου σε «κανονικό» κράτος), υπαναχώρησε βγάζοντας «ψεύτη» τον γ.γ. του ΟΗΕ (!).

Προηγουμένως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αφού ενημέρωσε την Αγκυρα, η οδηγία που του εδόθη ήταν να μην προχωρήσει στην παραμικρή συμφωνία. Ετσι, κατέρρευσαν και οι τότε συνομιλίες.

Ως εκ τούτου, κρίσιμης σημασίας για την ελληνική και κυπριακή πλευρές τώρα, είναι να ξεκινήσει η νέα Διάσκεψη στη βάση του «εγγράφου Γκουτιέρες». Κάτι που, προφανώς, αρνείται η τουρκική πλευρά. 

 
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo