Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: «Όχι» στο διορισμό συνταξιούχου εισαγγελέα στην θέση του προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

lawandorder.gr 22-04-2021 12:14 Τελευταία ενημέρωση: 22-04-2021 12:16
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: «Όχι» στο διορισμό συνταξιούχου εισαγγελέα στην θέση του προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Η Ένωση καλεί το υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει τροπολογία

Να μην προχωρήσει στο διορισμό συνταξιούχου εισαγγελέα στη θέση του προέδρου της ανεξάρτητης Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), ζητεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της η Ένωση καλεί το υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει τροπολογία που κατέθεσε και η οποία προβλέπει ότι τη θέση του προέδρου στην παραπάνω ανεξάρτητης αρχής μπορεί «να καταλαμβάνει και «επί τιμή» ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός». Όπως επισημαίνει η Ένωση, είναι πάγια θέση της είναι ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί δεν θα πρέπει να καταλαμβάνουν καμία πολιτική ή  δημόσια θέση ή θέση σε Ανεξάρτητη Αρχή, για μία διετία μετά την αφυπηρέτησή τους. Και αυτό προκειμένου να προστατευθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Αναλυτικά ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει:

«Η αυξημένη πρόνοια που έχει επιδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τα ζητήματα που αφορούν Δικαστές και Εισαγγελείς, αναδεικνύεται με ενδιαφέροντα τρόπο για άλλη μια φορά. Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες, επιχειρείται η τροποποίηση της παρ.5 του άρθρου 47 ν.4557/2018, το οποίο ορίζει τις προϋποθέσεις διορισμού του Προέδρου της Αρχής της Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Με την σχεδιαζόμενη τροποποίηση, ενώ μέχρι σήμερα στη θέση αυτή μπορούσε να διορισθεί μόνο εν ενεργεία ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, πλέον θα είναι δυνατόν τη θέση να καταλαμβάνει και «επί τιμή» ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός.

Πάγια θέση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εκπορευόμενη από την απολύτως δεσμευτική απόφαση που έλαβε στη Γενική Συνέλευσή της 15ης Δεκεμβρίου 2018, είναι ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί δεν θα πρέπει να καταλαμβάνουν καμία πολιτική ή  δημόσια θέση ή θέση σε Ανεξάρτητη Αρχή, για μία διετία μετά την αφυπηρέτηση. Η συλλογική αυτή θέση, δεν αποτελεί μόνο μια ηθική στάση. Πάνω από όλα υπηρετεί την ουσία αλλά και την εικόνα για την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και σκοπεί στο να δοθεί οριστικό τέλος στη λογική περί συγκοινωνούντων δοχείων της κρατικής εξουσίας, που πληγώνει πάντα το κύρος μόνο της δικαστικής. Καλούμε το Υπουργείο να αξιολογήσει αυτή τη συλλογική θέση των Δικαστών και Εισαγγελέων και να αποσύρει την τροπολογία».

 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo