Πρέπει να καθορίζεις εσύ την «ατζέντα των συζητήσεων» 

Πέτρος Τρουπιώτης 22-04-2021 08:02 Τελευταία ενημέρωση: 22-04-2021 08:03
Πρέπει να καθορίζεις εσύ την «ατζέντα των συζητήσεων» 
Όταν στην κοινή γνώμη,  δημιουργηθεί μια συγκεκριμένη εντύπωση, είναι πολύ δύσκολο να την ανατρέψεις, ακόμα και όταν η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική  

Η αριστερά στην Ελλάδα θεωρεί ότι ο κόσμος της εργασίας, όσοι δηλαδή εργάζονται ως υπάλληλοι κυρίως, αποτελούν δικό της προνομιακό πεδίο δράσης.

Θεωρεί πως όλα τα άλλα κόμματα, βρίσκονται στον αντίποδα και στην ουσία αντιπαλεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, εκφράζονται τους «κακούς», που πότε ονομάζονται καπιταλιστές, πότε σκληροί εργοδότες, πότε άρχουσα τάξη και άλλα παρόμοια.

Έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί πως εκφράζει τους εργαζομένους αυτής της χώρας, ετοιμάζεται τώρα για την μεγάλη μάχη. Την μάχη των μαχών. Την αντιπαράθεση με τις αλλαγές που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση στα εργασιακά.

Βέβαια, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ανακοινώσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που επικεντρώνεται όπως φαίνεται στις νέες μορφές εργασίας (τηλεργασία) και στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μέσω και των ηλεκτρονικών μορφών παρακολούθησης.

 Αυτό δεν πτόησε καθόλου τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνουν ήδη «αντιπολίτευση» σε διατάξεις τις οποίες …δεν ξέρουν, σε ρυθμίσεις που κυβέρνηση …δεν έχει ανακοινώσει και γενικώς να κάνουν ήδη πολύ θόρυβο για κάτι που δεν έχουν δει.

Βέβαια αυτό είναι κατανοητό. Θέλουν ήδη να προκαταλάβουν την κοινή γνώμη. Να δημιουργήσουν ήδη μια αρνητική εντύπωση για το νομοσχέδιο, έτσι στην συνέχεια, μόλις οι ρυθμίσεις ανακοινωθούν, να μην μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση γι' αυτές. Το κλίμα θα έχει διαμορφωθεί.

 Και βέβαια, αν κάποιες από τις «καταγγελλόμενες» σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ «ρυθμίσεις», δεν υπάρχουν στο νομοσχέδιο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Θα πανηγυρίσει γιατί … μετά τις αντιδράσεις του, η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην πλήρη αποσαρθρώσει του πλέγματος προστασίας των εργαζομένων….  Γνωστά πράγματα, παλιά κόλπα.

Και η αντιπολίτευση, η συγκεκριμένη αξιωματική αντιπολίτευση, ίσως κάνει καλά. Με την έννοια πως δεν μας έχει συνηθίσει σε συγκεκριμένες, εφαρμόσιμες προτάσεις, που να βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο των νέων εξελίξεων.

Εδώ ως κυβέρνηση δεν είναι συγκεκριμένες θέσεις και δεν έπαιρνε συγκεκριμένες αποφάσεις θα το κάνει τώρα…

Όμως, από την άλλη η κυβέρνηση φαίνεται να εφαρμόζει μια λανθασμένη τακτική. Μια τακτική που επικοινωνιακά θεωρώ ότι είναι λάθος.

Οδηγείται από την αντιπολίτευση –και στην συγκεκριμένη περίπτωση- στον διάλογο και στο πεδίο που αυτή επιδιώκει.

Και δεν είναι μόνον αυτό το θέμα. Σε πολλά ζητήματα, δυστυχώς, κάνει το ίδιο λάθος.

 Η κυβέρνηση, η κάθε κυβέρνηση, αν θέλει «να έχει το πάνω χέρι», οφείλει να βάζει η ιδιά τα θέματα που θέλει να συζητηθούν.

Οφείλει να παίρνει πρωτοβουλίες άμεσα και συγκεκριμένα.

 Όταν για παράδειγμα είναι έτοιμη, σε σχέση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, πρέπει απλώς να το εμφανίζει, ολοκληρωμένο και να εξηγεί γιατί θέλει αν εφαρμόσει τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, ποιους αφορούν, ποιοι ωφελούνται.

Είναι τραγικό λάθος επικοινωνιακά (και παλαιά επικοινωνιακή τακτική) η διαρροή ορισμένων διατάξεων που το μόνον που κάνουν, είναι να προκαλούν συζητήσεις για λάθος ζητήματα και να καθορίζουν και το κλίμα στην κοινή γνώμη και το επίπεδο της συζήτησης.

Και όταν ένα θέμα δημιουργήσει τις εντυπώσεις  στην κοινή γνώμη, είναι πολύ δύσκολο να ανατρέψεις την εικόνα, έστω και αν η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Και οι εντυπώσεις είναι όπως η αρχή. Το ήμισυ του παντός….

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo