Τσαβούσογλου: Συμφωνήσαμε με Δένδια οδικό χάρτη - Θα κανονιστεί συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Θανάσης Αργυράκης 21-04-2021 21:51
Τσαβούσογλου: Συμφωνήσαμε με Δένδια οδικό χάρτη - Θα κανονιστεί συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
«Συμφωνήσαμε, καταρτίζοντας ενδεχομένως έναν κατάλογο θεμάτων, στα οποία θα μπορούσαμε να κάνουμε εύκολα βήματα, ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί»

Οδικός χάρτης για την εξομάλυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, συμφωνήθηκε ανάμεσα σε Δένδια και Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψη του δεύτερου στην Άγκυρα, προ ημερών, όπως υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται και συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Από ελληνικής πλευράς, έχει γίνει γνωστό ότι, κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια, συμφωνήθηκε να ανοίξουν θέματα οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ εσχάτως το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι Αθήνα και Άγκυρα συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Επιπλέον, η Ελλάδα αναμένει την πρόσκληση της Τουρκίας για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών, που φημολογείται ότι θα γίνει τον Μάιο.

Πάντως, παρά τη σοβαρότητα της επίσκεψης Δένδια στην Τουρκία, και τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις έτσι όπως διαμορφώνονται, ιδιαίτερα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, η κυβέρνηση δεν έχει προβεί έως τώρα σε ενημερωση των ελληνικών κομμάτων για τις επαφές του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.

Οδικός χάρτης

Ειδικότερα, όπως υποστήριξε ο Μ.Τσαβούσογλου, μιλώντας στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, Habertürk, «κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο μας, συμφωνήσαμε σε έναν Οδικό Χάρτη. Ο Νίκος Δένδιας θα με προσκαλέσει στην Αθήνα. Ακολούθως, θα κανονιστεί συνάντηση του προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Μητσοτάκη. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια συνάντηση ανώτατης στρατηγικής διαβούλευσης, θα μπορούσε να είναι και μια διμερής συνάντηση».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Τ. Ερντογάν έχει δηλώσει πως «είμαι πάντα έτοιμος να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό, Μητσοτάκη». Και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει τίποτα λάθος σε αυτό. Είχαν ήδη συναντηθεί στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη για πρώτη φορά στο παρελθόν. Επίσης, η οικογένεια του προέδρου έχει δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και Δήμαρχος, Ντόρα Μπακογιάννη, είναι αδερφή του και είναι φίλη μας από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Τους γνωρίζουμε προσωπικά».

Όμως, όπως είπε, «όταν ασκούν επίσημα καθήκοντα, θα προσπαθήσουν να προστατεύσουν τα συμφέροντα της χώρας τους, και το ίδιο κάνουμε και εμείς. Αλλά πρέπει επίσης να λύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα».

Στο απόηχο της επίσκεψης

Πάντως, αν και έχει περάσει σχεδόν μια εβδομάδα από την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού στην Άγκυρα, η δημόσια «κόντρα» Δένδια-Τσαβούσογλου εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στην επικαιρότητα.

Σήμερα, ο Τ. Ερντογάν, κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ, έσπευσε για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσει τον Μ. Τσαβουσογλου, δίνοντας μια... νότα ηρωϊκού υπερπατριωτισμού απέναντι στους Ελληνες, βεβαίως.

«Ενώπιόν σας, θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω τον υπουργό Εξωτερικών μου για την απάντησή του στα σχόλια του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών κατά τη συνάντησή τους. Δεν θα υποκλιθούμε ποτέ και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθεροί απέναντι στις αντιξοότητες. Το δικό μας έθνος δεν είναι ένα έθνος που θα μπορούσε ποτέ να υποταχθεί και να υπάρξει κάτω από τέτοιες αλυσίδες υποτέλειας. Ως έθνος, το οποίο θα προτιμούσε να χάσει το κεφάλι του παρά να το σκύψει, η ανεξαρτησία εξακολουθεί να αποτελεί σήμερα την πρώτη μας προτεραιότητα».

Τα λόγια του Τ. Ερντογάν έσπευσε να αναπαράγει στo twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιρλαν, εστιάζοντας, όπως ήταν αναμενόμενο, στις ευχαριστίες του Τούρκου προεδρου προς των υπουργό Εξωτερικών «του»(!).

Κεκλεισμένων των θυρών

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε η ελληνική με την τουρκική πλευρά, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην γείτονα, ο Μ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «στην πραγματικότητα, οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε ένα πολύ φιλικό κλίμα. Όπως δήλωσε ο πρόεδρός μας, οι συνομιλίες στη συνάντηση υποδοχής ήταν ειλικρινείς».

Οσον αφορά τις διαδικασίες που ισχυρίζεται ο Τούρκος υπουργός ότι συμφωνήθηκαν με την ελληνική πλευρά, ανέφερε: «Συμφωνήσαμε σε ένα πράγμα: Υπάρχουν πολλά προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί εδώ και χρόνια. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να τα λύσουμε σε μία ή παραπάνω συναντήσεις. Συμφωνήσαμε, λοιπόν, καταρτίζοντας ενδεχομένως έναν κατάλογο θεμάτων, στα οποία θα μπορούσαμε να κάνουμε εύκολα βήματα, ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί και σταδιακά να επικεντρωθούμε στην επίλυση δύσκολων θεμάτων με βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Σχετικά με τις κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών είπε ότι «ο τόνος ήταν επίσης καλός. Είναι φυσικό, δεν έχουμε ιδωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπήρχαν εντάσεις. Έχετε δει τις εντάσεις (σ.σ. το 2020) να κορυφώνονται. Στο τέλος, ξεκίνησε ένας νέος διάλογος. Αυτή η πρώτη συνάντηση δεν ήταν εύκολη. Αλλά ήταν σε ένα πιο θετικό κλίμα από ό,τι αναμέναμε. Ακριβώς όπως οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων στην Αθήνα ήταν θετικές, όπως και ο 61ος και ο 62ος γύρος των διαβουλεύσεων (σ.σ. διερευνητικές επαφές) ήταν θετικοί».

Παρά ταύτα, κατά την προσφιλή τακτική της Αγκυρας, για μια ακόνη φορά επέλεξε να επιτεθεί κατά της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας «μαξιμαλιστικές και φανταστικές αξιώσεις» τις ελληνικές θέσεις, και ισχυριζόμενος ότι ακόμα «και χώρες, που υποστηρίζουν την Ελλάδα, μας λένε ότι έχει μια γελοία και μαξιμαλιστική προσέγγιση».

«Πακέτο» αξιώσεων

Μετά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών, ωστόσο, υποστήριξε ο Μ. Τσαβούσογλου, «καθώς πηγαίναμε για τη συνέντευξη Τύπου, η ελληνική πλευρά μας είπε ότι δεν θα έκαναν αμφιλεγόμενες δηλώσεις και ότι ανέμεναν την ίδια προσέγγιση από εμάς. Τους είπα: "Η ομιλία μου είναι πολύ εποικοδομητική. Φυσικά θα θέσουμε ορισμένα ζητήματα στα οποία διαφωνούμε"».

Εμμέσως πλην σαφώς, δηλαδή, ο Μ. Τσαβούσογλου παραδέχτηκε ότι πήγαινε στη συνέντευξη Τύπου για να θέσει δημόσια, πρώτος αυτός, το «πακέτο» ζητημάτων που θεωρεί η Άγκυρα ότι έχει η Τουρκία με την Ελλάδα. Αντίθετα, εξίσου παραδέχεται ότι η ελληνική πλευρά δεν ήθελε να υψωθούν οι τόνοι.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Οταν ο Τούρκος υπουργός άρχισε να θέτει ζητήματα όπως της «τουρκικής» -και όχι μουσουλμανικής, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης- μειονότητας στη Θράκη, της αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών, κ.ο.κ., ο Ελληνας υπουργός του απάντησε.

Παρά τις παραπάνω παραδοχές του, ο Μ.Τσαβούσογλου έριξε, ως συνήθως, την ευθύνη στην Αθηνα για την on camera ελληνο-τουρκική λεκτική «σύρραξη», λέγοντας μάλιστα πως ο Ν.Δέδνιας «εκτροχίασε» την συνέντευξη Τύπου.

«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είναι προσωπικός μου φίλος. Ο υφυπουργός του είναι επίσης στενός φίλος μου από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Δεν ήταν έντιμοι ή ειλικρινείς εδώ. Αυτό με ενοχλεί. Πρέπει να είσαι τίμιος, ειλικρινής. Ενώ κάνεις μια προσφορά για τη συνέντευξη Τύπου, την εκτροχιάζεις».

Ο Μ. Τσαβούσογλου ανέφερε, επίσης, ότι η Τουρκία «είναι έτοιμη να μιλήσει με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις για όλα αυτά τα θέματα». Ως γνωστόν, ωστόσο, η Αθήνα δηλώνει ότι το θέμα που πρέπει να συζητηθεί ή και να συμφωνηθεί ότι πρέπει να κριθεί στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ.

Ανατολική Μεσόγειος

Από τη συνέντευξή του, επίσης, προκύπτει η έντονη ενόχληση της Άγκυρας επειδή έχει μείνει εκτός του «ενεργειακού παιχνιδιού» στην Ανατολική Μεσόγειο, και ότι αυτό ήταν ένα από τα θέματα της ελληνο-τουρκικής συνάντησης.

Η τουρκική πλευρά, μάλιστα, φαίνεται πως επανέλαβε το γνωστό μοτίβο της ότι θα προσπαθήσει να «σαμποτάρει» τον υποθαλάσσιο αγωγό, EastMed. Πόσο μάλλον, ότι θεωρεί πως η περιοχή απ' όπου θα περάσει, είναι τουρκική (!). Και, βέβαια, ως «εναλλακτική», επανέλαβε τη γνωστή θέση της Αγκυρας να περάσει ο αγωγός από τουρκικό έδαφος.

«Εάν υπάρχει πλούτος υδρογονανθράκων -είπε- πρέπει να συνεργαστείτε με την Τουρκία για να μεταφερθεί στις διεθνείς αγορές. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν πρόκειται να περάσει από άλλη διαδρομή πέραν της Τουρκίας, πρέπει να διέλθει από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Δηλαδή πρέπει να πάρουν την άδειά μας. Οπως και να' χει, όλες αυτές οι συμφωνίες, το έργο που ονομάζουν EastMed, τίποτα από αυτά δεν είναι εφικτό. Αυτές είναι πολιτικές συμφωνίες. Το παραδέχονται και οι ίδιοι».

Ο ίδιος, επίσης, επέμεινε ιδιαίτερα στην πραγματοποίηση Διάσκεψης για το «μοίρασμα» της Ανατολικής Μεσογείου, με την Τουρκία να εγείρει, πλέον, ιδιαίτερες αξιώσεις.

«Εχουμε εξηγήσει ότι τα όποια σχήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς την Τουρκία θα αποβούν άχρηστα», είπε. Και πρόσθεσε: «Δεν μας άκουσαν. Το αποδείξαμε με τις ενέργειες που κάναμε επί του πεδίου (σ.σ. με τις επιθετικές ενέργειες του τουρκικού στόλου και των ερευνητικών σκαφών). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρός μας πρότεινε στην ΕΕ πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο. Επειδή είμαστε υπέρ της δίκαιης κατανομής».

Αποστρατιωτικοποίηση, Μεταναστευτικό, Χάγη, μειονότητα

Από τη συνέντευξή του, προκύπτει επίσης ότι η τουρκική πλευρά έθεσε στην ελληνική το Μεταναστευτικό, που, κατά τον Μ. Τσαβούσογλου, η τουρκική αντιπροσωπεία «διατύπωσε με έναν πιο διπλωματικό τρόπο τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, και το ότι άνθρωποι πνίγονται στη θάλασσα».

Είπε, ακόμα, ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Νέα Υόρκη, όταν έγινε η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, «χωρίς να υπάρξει λεπτομερής εξέταση (σ.σ. των ελληνο-τουρκικών), ειπώθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα. Ο πρόεδρός μας ανέφερε: «Έλα, υπάρχουν προβλήματα και από τις δύο πλευρές, υπάρχουν θέματα μειονοτήτων, τα δικαιώματα της "τουρκικής" μειονότητας στη "Δυτική" Θράκη, το τέμενος στην Αθήνα κ.ο.κ. Αφήστε τους δύο υπουργούς Εξωτερικών να δουλέψουν πάνω σε αυτά τα θέματα και θα έρθουν σε εμάς με προτάσεις, ποιο από αυτά θα επιλύσουμε και πότε».

Επιπλέον, όπως ανέφερε, «είπα στον Δένδια ότι εξοπλίζουν τα νησιά -παρά τα προβλεπόμενα στη Λωζάνη- που πρέπει να αποστρατικοποιηθούν».

Αναφερόμενος, ακόμα, στη Χάγη, είπε ότι «η Ελλάδα μιλά για διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δικαστήριο, λέει ότι αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου, αλλά, όπως είπα στη συνέντευξη Τύπου, «βάζει αστερίσκο» σε τρία θέματα: υφαλοκρηπίδα, εναέριος χώρος, καθεστώς αποστρατικοποιημένων νησιών. Με άλλα λόγια, δεν αναγνωρίζει την εξουσία του Δικαστηρίου σε αυτούς τους τομείς. Γιατί βάλατε αστερίσκο σε αυτά; Επειδή υπάρχει διαφωνία μεταξύ μας».

Διαβάστε και:

«Βομβαρδισμός» διαβημάτων διαμαρτυρίας σε Αθήνα, Άγκυρα και Παρίσι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo