«Βομβαρδισμός» διαβημάτων διαμαρτυρίας σε Αθήνα, Άγκυρα και Παρίσι

Θανάσης Αργυράκης 21-04-2021 19:18
«Βομβαρδισμός» διαβημάτων διαμαρτυρίας σε Αθήνα, Άγκυρα και Παρίσι
Το τουρκικό πολεμικό πλοίο κάλεσε το γαλλικό ωκεανογραφικό να αποχωρήσει, όταν αυτό βρισκόταν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Αθήνα, Άγκυρα και Παρίσι «βομβαρδίζουν» με διαβήματα διαμαρτυρίας η μια πλευρά την άλλη, με αφορμή την «παρενόχληση» που έκανε το περασμένο Σαββατοκύριακο ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο στο γαλλικό ωκεανογραφικό σκάφος L'Atalante, ενώ αυτό έπλεε νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Τρείς μέρες μετά το περιστατικό, ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα προέβη χτες σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, στην Αγκυρα.

Από τη μεριά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, Habertürk, δήλωσε ότι η Άγκυρα είχε καλέσει προηγουμένως τους πρέσβεις της Ελλάδας και της Γαλλίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί.

Ειδικότερα, ο Μ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι το γαλλικό σκάφος συνοδευόταν από ελληνικό πολεμικό πλοίο. Κάτι που, έως τώρα, η Αθήνα δεν έχει διαψεύσει αλλά ούτε και επιβεβαιώσει.

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Ανεξαρτήτως αυτού, όμως, βέβαιον είναι ότι το τουρκικό πολεμικό πλοίο κάλεσε το γαλλικό ωκεανογραφικό να αποχωρήσει, όταν αυτό βρισκόταν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Τώρα, λοιπόν, έρχεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και ισχυρίζεται ότι το L'Atalante έπλεε στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Παρ' ότι ο ίδιος δεν έκανε αναφορά στο ψευδεπίγραφο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, η θαλάσσια περιοχή όπου έπλεε το γαλλικό σκάφος ήταν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και σε περιοχή της ζώνης οριοθέτησης της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ.

Πολύ περισσότερο, όπως δήλωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Α. Παπαϊωάννου, η περιοχή αποτελεί ζώνη ελληνικής αρμοδιότητας, και γι' αυτό άλλωστε εξέδωσε τη σχετική Navtex ο σταθμός Ηρακλείου.

Ωστόσο, η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Α. Πελώνη, σύμφωνα με την οποία η «παρενόχληση» αφορά τη γαλλική πλευρά, προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις. Ετσι, το υπουργείο Εξωτερικών προέβη χτες σε νέες διευκρινίσεις κάνοντας λόγο για «συνειδητά fake news», ενώ σήμερα εκ νέου ανακοίνωσε ότι έγινε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.

Να σημειωθεί ότι, αρχικά, την Δευτέρα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να τοποθετηθεί ως προς τις πληροφορίες που έκαναν την εμφάνισή τους στον τουρκικό Τύπο ότι είχε κληθεί στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικων ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα, Μ.Χ. Διάμεσης.

«Να ζητήσουν την άδειά μας»

Τώρα, λοιπόν, ο Μ.Τσαβούσογλου, αναφερόμενος τόσο στην ελληνο-τουρκική λεκτική «σύρραξη», κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Ν. Δένδια, όσο και στο γαλλικό πλοίο, έσπευσε να πει ότι οι Ελληνες «δεν είναι καλοπροέραιτοι».

Ειδικότερα, για το περιστατικό με το γαλλικό πλοίο, που δεν ήταν τίποτα λιγότερο από μια ακόμη «εισβολή» τουρκικού πολεμικού πλοίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο Μ. Τσαβούσογλου, είπε: «Εδώ έχουμε μια ακόμη ένδειξη ότι δεν είναι «καλοπροαίρετοι». Μια μέρα αργότερα (σ.σ. μετά τις κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικων), το γαλλικό ερευνητικό σκάφος προσπάθησε να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας υπό την προστασία ελληνικής φρεγάτας».

Παρ' ότι, όπως αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η περιοχή ανήκει στην αρμοδιότητα του σταθμού Ηρακλείου να εκδώσει τη σχετική Nactex, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι, εάν οι Γάλλοι είχαν ζητήσει την άδεια(!) της Τουρκίας, όλα θα ήταν... μέλι γάλα.

«Εάν αυτό το πλοίο είχε ζητήσει την άδειά μας για τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών στην υφαλοκρηπίδα μας και εάν δεν είχε τεθεί υπό την προστασία της ελληνικής φρεγάτας, θα το αξιολογούσαμε θετικά. Θέλουμε να συνεργαστούμε στην επιστημονική έρευνα. Δεν είμαστε μια χώρα κλειστή σε αυτό το είδος έρευνας, εφόσον σέβονται την υφαλοκρηπίδα μας».

Οι πρέσβεις

Τέλος, ο Μ. Τσαβούσογλου, κατά την συνήθη τουρκική πρακτική, έκανε το άσπρο-μαύρο, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι που προκλήθηκε και όχι το αντίθετο. «Αυτή ήταν μια πρόκληση, όχι μια καλοπροαίρετη ενέργεια. Το λέω αυτό για τη Γαλλία και την Ελλάδα. Προφανώς, γι’ αυτό ήρθε με την ελληνική φρεγάτα. Αυτό το έχουν συντονίσει στο παρελθόν. Φυσικά, αντιδράσαμε καλώντας τους πρέσβεις στο υπουργείο. Το Ναυτικό μας έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο και δεν θα τους άφηνε».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, βέβαια, κατασκευάζει σενάρια περί «συντονισμού» Ελλάδας-Γαλλίας, και άλλων συνωμοσιών, όταν είναι γνωστό τοις πάσι, με δημόσιες ανακοινώσεις του ιδίου του γαλλικού Μεσογειακού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας (Institut Méditerranéen d'Océanologie), ότι στην περιοχή διεξάγεται το ερευνητικό πρόγραμμα, PERLE.

Μάλιστα, πρόκειται για πολυεθνική αποστολή, στην οποία μετέχουν γνωστά διεθνώς Ινστιτούτα, εκτός της Γαλλίας και της Ελλάδας, από την Ιταλία και το Ισραήλ.

Διαβάστε και:

Νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου: Το Oruc Reis θα ξαναβγεί και ακολουθεί πλωτό γεωτρύπανο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo