18.6 C
Athens
12.1 C
Thessaloniki
Τρίτη 23 Απριλίου 2024
More

    Τι προβλέπει η Συμφωνία που Δένδιας και Παναγιωτόπουλος υπέγραψαν στο Ριάντ;


    Αυτό που υπέγραψαν στο Ριάντ οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι μια σημαντική «Συμφωνία διευθέτησης του καθεστώτος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας», διά της οποίας θα επιτραπεί όχι μόνον η μεταφορά μιας πυροβολαρχίας αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot αλλά και 100-120 στρατιωτικών της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βηματοδότη».
    «Όλα τα έξοδα τα αναλαμβάνει η Σαουδική κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να χρηματοδοτήσει και την αναβάθμιση των ελληνικών Patriot, σε Pac 3 που είναι η δυτική απάντηση στους S-400. Επιπλέον σαουδαραβικά F-15 θα σταθμεύουν στη Σούδα (τα επόμενα αναμένονται τον Μάιο) σε ασκήσεις συνεκπαίδευσης με ελληνικά F-16.
    Με τη συμφωνία αυτή η Πολεμική Αεροπορία εντάσσεται μαζί με ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ιορδανία και Πακιστάν στην πολυεθνική δύναμη που παρέχει συνδρομή στην ενίσχυση της άμυνας της Σαουδικής Αραβίας εναντίον της τρομοκρατίας. Από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας υφίσταται πρόβλεψη περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων με την Ελλάδα και σε τομείς πέρα από την άμυνα, όπως ο τουρισμός, το διμερές εμπόριο και οι επενδύσεις.
    Οι κ. Παναγιωτόπουλος και Δένδιας έγιναν μάλιστα δεκτοί από τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος είναι, επίσης, υπουργός Άμυνας και αναπληρωτής πρωθυπουργός. Επιπροσθέτως ήταν προγραμματισμένο να συναντηθούν με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας πρίγκιπα Καλίντ μπιν Σαλμάν και με τον υπουργό Εξωτερικών πρίγκιπα Φεϊζάλ μπιν Φαρχάν».



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ