• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

54 χρόνια μετά: Δεν ξεχνώ, αλλά μη με αναγκάζεις να θυμάμαι

Χρήστος Μυτιλινιός 21-04-2021 12:02 Τελευταία ενημέρωση: 21-04-2021 13:00
54 χρόνια μετά: Δεν ξεχνώ, αλλά μη με αναγκάζεις να θυμάμαι
Σταμάτα να με αναγκάζεις να θυμάμαι, να σκαλίζω και να επιχειρηματολογώ. Δεν θα μας βγει σε καλό...
Σαν σήμερα το 1967, μια ομάδα συνταγματαρχών πήραν τη χώρα στα χέρια τους, χωρίς να ρωτήσουν. Προφανώς δεν ήταν κάτι αυθόρμητο, αλλά κάτι που προετοιμαζόταν από καιρό. Με τις κατάλληλες συνθήκες, έγινε πράξη.

Έχει περάσει παραπάνω από μισός αιώνας από τότε, κι όμως ακόμα σήμερα η 7ετία κατέχει βασικό ρόλο στα επιχειρήματα και τις απόψεις των κομμάτων που απαρτίζουν το πολιτικό σκηνικό του τόπου.

Σίγουρα, δεν είναι κάτι που ξεχνιέται.

Σίγουρα, δεν είναι κάτι που πρέπει να ξεχάσουμε.

Σίγουρα όμως από την άλλη, είναι και κάτι που πρέπει να μείνει πίσω.

Δεν γίνεται ούτε να καθορίζει η πολιτική ηγεσία του τόπου τις πολιτικές της με μέτρο την 7ετία, ούτε να επικαλούνται την 7ετία οι υπόλοιποι προκειμένου να χαρακτηρίσουν την οποιαδήποτε κυβερνητική πολιτική.

Καταδικάζουμε τη χούντα;

Κάθε νοήμων άνθρωπος θα την καταδικάσει. Τονίζω το νοήμων. Είναι κάτι που πρέπει να μείνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας; Σαφέστατα. Επιτρέπεται να ξεχάσουμε; Σαφέστατα όχι.

Σταμάτα όμως κι εσύ να με αναγκάζεις να τη θυμάμαι και να την επικαλούμαι. Σταμάτα να μου ορίζεις ό,τι δεν σου αρέσει ως χούντα. Σταμάτα να μου λες ότι το να επιβληθεί σωστά ο νόμος και η τάξη, σημαίνει ότι έχω χούντα. Σταμάτα να μου λες ότι η μάσκα είναι φίμωτρο και χουντικό μέσο. Ο τρόπος που βρέθηκε για να μπορέσεις να αναχαιτήσεις τον εχθρό, δεν είναι χούντα φίλε μου. Είναι μεν θυσία, αλλά δεν είναι χούντα.

Βεβαίως κι από την ανάποδη σταμάτα να μου υπενθυμίζεις τη χούντα με κυβερνητική πολιτική. Να θυσιάζεις κανάλια ολόκληρα, δημοσιογράφους και την ελευθερία του λόγου εν συνόλω, γιατί μου την υπενθυμίζεις, ακόμα κι όταν τα κάνεις με αριστερό πρόσημο. 

Σταμάτα από όποια πλευρά κι αν είσαι να μου θυμίζεις τη χούντα. Δεν θα μας βγει σε καλό στο τέλος. Όταν κοιτάς την άβυσσο κατάματα, θα σε καταπιεί. Όσο την επεξηγούμε και την υπενθυμίζουμε και τη μελετάμε και βρίσκουμε και επιχειρήματα κατά ή (Θεός φυλάξοι) υπέρ της, τότε δεν έχουμε παρά σε λίγα χρόνια να την ξαναζήσουμε.

Κι αν την ξαναζήσεις τη χούντα, δεν θα είναι απλώς άλλη μια μαύρη σελίδα στην ιστορία σου. Θα είναι η απόλυτη καταστροφή.

Η ιστορία, όπως είπε και ο μεγάλος φιλόσοφος, επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Και χούντα και φάρσα, φαντάσου τις θα ήταν αν ξανασυνέβαινε.

Σταμάτα λοιπόν να με αναγκάζεις να θυμάμαι, να σκαλίζω και να επιχειρηματολογώ.

Δεν θα μας βγει σε καλό...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo