• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Χάρτης της Σλοβενίας με αλλαγές συνόρων, βάζει φωτιά στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων

Θανάσης Αργυράκης 20-04-2021 18:19
Χάρτης της Σλοβενίας με αλλαγές συνόρων, βάζει φωτιά στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων
Μέσα στο κλίμα αναταραχής που προκλήθηκε, η Αθήνα προωθεί την πρωτοβουλία για την «τριμερή Σύνοδο Ελλάδας, Βόρειας Μακεδονίας, Σερβίας»

Χάρτης-non paper προς την ηγεσία της ΕΕ, η κατάρτιση του οποίου αποδίδεται στον πρωθυπουργό της Σλοβενίας και στο γραφείο του, βάζει φωτιά στα Βαλκάνια.

Από την προηγούμενη εβδομάδα κυκλοφορεί χάρτης και non-paper έγγραφο, το οποίο φέρεται να συντάχθηκε από τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Γιάνες Γιάνσα, με παραλήπτες -και- την ηγεσία της ΕΕ. Σε αυτόν παρουσιάζονταν οι αλλαγές των συνόρων που πρέπει να γίνουν στα Βαλκάνια.

Με διάλυση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, διατήρηση ενός μέρους της ως ανεξάρτητου κράτους, και απόδοση εδαφών στη Σερβία και την Κροατία, καθώς και τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας», με Αλβανία, Κόσσοβο και το δυτικό τμήμα των Σκοπίων που είναι, ως επί το πλείστον, αλβανόφωνο.

Μέσα στο κλίμα αναταραχής που προκλήθηκε τόσο στις πρωτεύουσες των Βαλκανίων, όσο και στις Βρυξέλλες, η Αθήνα προωθεί την πρωτοβουλία για την «τριμερή Σύνοδο Ελλάδας, Βόρειας Μακεδονίας, Σερβίας», η οποία, όπως εξήγησε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, «έχει μπει στο αυλάκι, αλλά ακόμα δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία» διεξαγωγής της.

Από τη μεριά του, βέβαια, ο Σλοβένος πρωθυπουργός έσπευσε να αρνηθεί ότι είναι ο «εγκέφαλος» του χάρτη. Ωστόσο, δέχεται ακόμα και εξ' οικείων τα βέλη. Χαρακτηριστικά, ο Σλοβένος ευρωβουλευτής, Klemen Groselj, τον διέψευσε.

Μάλιστα, ο ευρωβουλευτής, μπήκε σε αντιπαράθεση με τον επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη βόρεια γείτονα, VMRO-DPMNE, Χριστιάν Μιτσκόσκι. Προηγουμένως αυτός είχε ισχυριστεί ότι δημιουργός του non-paper δεν είναι ο Σλοβένος πρωθυπουργός, αλλά η Σλοβένα ευρωβουλευτής που ανήκει στους Σοσιαλιστές, Tanja Fajon, ο ευρωβουλευτής της Κροατίας, Tonino Picula, και ο Ζόραν Ζάεφ (!).

Ο Σλοβένος ευρωβουλευτής χαρακτήρισε fake news τους ισχυρισμούς του Μιτσκόσκι, σημειώνοντας ότι ο επικεφαλής του VMRO διασπείρει «ψευδείς ειδήσεις και θεωρίες συνομωσίας, προκειμένου να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες από τις εξωτερικές και εσωτερικές πολιτικές περιπέτειες του πρωθυπουργού μας. Ετσι, επιχειρούν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις που θα προκύψουν από το φιάσκο του πρωθυπουργού μας στην εξωτερική πολιτική».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το έγγραφο υφίσταται, αλλά δεν αποτελεί την επίσημη θέση της Σλοβενίας. Προέρχεται, πιθανότατα, από το επιτελείο του Σλοβένου πρωθυπουργού, μέλη του οποίου έχουν διασυνδέσεις με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτωρ Ορμπαν.

Είπε, μάλιστα, ότι το non-paper έχει να κάνει με προσωπικούς και ιδεολογικούς δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ του Σλοβένου πρωθυπουργού, του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, αλλά και του εθνικιστή, πρώην πρωθυπουργού της τότε Fyrom, Νίκολα Γκρουέφσκι.

«Εδώ υπάρχει κάποιος ιδεολογικός, οικονομικός και άλλοι δεσμοί ανάμεσα σε αυτά τα πρόσωπα», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Το non-paper επιβεβαιώνει ότι έχουν ορισμένες ιδέες για το πως θα πρέπει να διαμορφωθούν τα Δυτικά Βαλκάνια στο μέλλον. Η Ουγγαρία, ως γνωστόν, είναι πολύ δραστήρια διπλωματικά στη Σερβία και γενικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια. Επίσης, ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση προέρχεται από την Ουγγαρία. Επιβάλλεται να αντιδράσει η Κομισιόν και πρωτίστως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Ως προς το περιεχόμενο του non-paper, ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι σχεδιασμοί αυτοί αφενός θα προκαλέσουν πλήρη αποσταθεροποίηση στα Δυτικά Βαλκάνια, αφετέρου θα δείξουν ότι η ΕΕ θα έχει στην πίσω αυλή της, την οποία θεωρεί ως γεωπολιτική προτεραιότητα, μία κρίση, που δεν θα την ενισχύσει, αλλά θα την αποδυναμώσει.

«Δεν πρόκειται για επινόηση. Το έγγραφο κυκλοφορούσε μεταξύ των διπλωματών στην ΕΕ. Ωστόσο, είναι σημαντικό ότι πολλοί διπλωμάτες, της Γερμανίας, των ΗΠΑ ακόμα και της Ρωσίας, όλοι διεμήνυσαν ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε αλλαγές των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια. Εγώ θα επιμείνω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προσδιοριστεί ποιος είναι ο συντάκτης ή οι συντάκτες αυτού του εγγράφου. Κι' ατό διότι το έγγραφο κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από τις έως τώρα πολιτικές της ΕΕ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo